Radich

Christian Radich er Oslos 4. skoleskip siden Skoleskipet «Kristiania» som ble bygget i 1881. Senere fulgte «Staatsraad Erichsen» og «Transatlantic».

Hensikten med skoleskip var å utdanne sjøfolk for tranport og handel. Det vanlige fartøyet rundt århundreskiftet var seilskuter og det er grunnen til at seilskuta fortsatte som skoleskiptype også senere.

Innredningen ombord vitner om at Christian Radich ble bygget som et skoleskip. Banjerdekk med plass for 80-90 elever (idag max 80 etter modernisering), en stor bysse for kokkeopplæring, tømmermannsjapp for opplæring av dekksfolk og tidligere var det også et maskinverksted ombord  (der det nå er bysse) for opplæring av maskinister.

77d15c2096

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Skuta hadde navn lenge før hun ble til.

Christian Radich var opptatt av å gi ungdom opplæring til å bli skikkelige sjøfolk og testamenterte kr. 90.000,- til bygging av en seilskute. Han satte som eneste betingelse at den skulle bære hans navn – og slik ble det.

Stiftelsen Christiania Skoleskib hadde pengene, og frihet til å utforme en skute som skulle være egnet til å gi norsk ungdom entusiasme og kunnskap om livet til sjøs.

Stiftelsen ga tegneoppdraget til  Christian Blom i 1935, direktør ved Marinens Hovedverft.

Da tegningene var ferdige, var ingen i tvil om at dette ville bli en praktfull skute med en helt egen skjønnhet og verdighet.

Anbudsrunden ble vunnet av Framnæs Mek.verksted  i Sandefjord og allerede i februar 1937 var fullriggeren på vannet. Den offisielle prøveturen var 17.juni 1937, og dette regnes som skutas fødselsdag. Hun feiret sin 70 års-dag 17.juni 2007 og er vakrere enn noensinne!

Disse 70 årene har vært innholdsrike år. Før krigen seilte skuta over Atlanteren i 1939 for å besøke verdensutstillingen i New York. Skuta  og ferden fikk en enorm pressedekning og gjorde skuta kjent world-wide.

Da skuta kom hjem i september 1939 ble hun overtatt av marinen.Etter invasjonen overtok tyskerne skuta og brukte den som losjiskip.På slutten av krigen ble skuta tauet til Flensburg i Tyskland hvor den senere ble bombet og sank. I mange bøker og annet materiale kan man lese i detalj om prosessen rundt bergingen av skuta. Da krigen var over, ble den heist opp igjen og slept til Kiel med en minesveiper foran som beskyttelse. Den ble senere slept til Norge og sto ferdigrestaurert i 1947.

Christian Radich var skoleskip for handelflåten fra 1937 med bare gutter ombord. Senere, i 1983, kom også jenter med, og med unntak av årene 1939-1947 har skuta seilt med elever frem til 1998.

Fra 2005 gjenopptok Christian Radich sin skoleskipsstatus. Nå er hun arena for utdanning av nye befalselever for Sjøforsvaret

CHRISTIAN RADICH, TALLSHIPSRACES 2005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Selv om initiativtakeren til å bygge Christian Radich ofte blir referert til som «kaptein» finnes det ikke noen nedtegnelser som viser at han faktisk noen gang var til sjøs.

Simeon Christian Radich levde fra 1822 til 1889. Fødestedet var Halden, dengang Fredrikshald, men han bodde mesteparten av livet i Oslo, dengang Kristiania. Skuta er jo også tilhørende Oslo.

Radich var daglig leder av et sagbruk og var også medeier i et annet. Likevel titulerte han seg ikke som trelasthandler. På et bilde av ham står det:»Grosserer, rittmester og skibsreder».

Mange spør om navnet Radich – det er  jo ikke typisk norsk. Det første kjente medlemmet av famiien var dansk, Kaptein Morten Hanssøn Radich, trolig født på slutten av 1600-tallet.Mange av hans etterkommere var embedsmenn og havnet i Norge som dengang var ett kongedømme med Danmark.

LargeFullRiggedShip

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christian Radich hadde en forkjærlighet for sjøen. Det sies at han aldri ble lei av å høre historiene til en fetter av seg som var kaptein. Så bestemte også Radich seg for at pengene han ville etterlate seg, skulle gå til byggingen av et nytt skoleskip i Oslo. Byggingen kom ikke i stand før lenge etter hans død, da hans kone skulle nyte godt av rentene av kapitalen så lenge hun levde.

I 1985 skrev en åtte år gammel gutt fra Chile til daværende kaptein ombord, Kjell Thorsen,og fortalte stolt at han også het Christian Radich. Han fikk en gratis tur til Oslo i 1987 til skutas  50 års-jubileum. Han møtte til og med Kongen under oppholdet!

Lille Christian Radichs forfedre kom opprinnelig fra Jugoslavia. Kanskje Radichene i Danmark og senere i Norge også har opphav der selv om det ikke er påvist til nå at de har samme forfedre.

christian_radich-09

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s