Lederkultur i fotballen

1241504549765_435

 Truls Dæhli`s innlegg om manglende lederkultur i norsk fotball, er jeg  så hjertens enig i. Managere og trenere er ikke lenger bare spillerutviklere og iverksettere av treningssekvenser. De har ikke bare  ansvar for strategi og taktikk. De er også ledere. Og de skal fremstå som samlende og lojale overfor egen spillergruppe.

Kritikk skal gis på 2 måter: Enten i plenum, men da på generelt grunnlag. Individuelt skal det gis tilbakemeldinger – gjerne tydelige -med da i individuelle samtaler. 

Enhver vet jo at dette er en gyllen regel. Og trenere må også trene – trene på å være lederskikkelser, på å være motivatorer og på å rose gode prestasjoner. Kritikk skal rettes mot gruppen, ikke mot enkeltpersoner. Og iallefall ikke i media  !

Jeg skjønner bare ikke vitsen. Men jeg tror jeg skjønner grunnen.

1. De vet ikke bedre

2. De har lov til å la seg rive med av

3. Klubbene har ikke fokus på ledelse og ledelsesorientering.

Fremover er jeg overbevist om at hele den forballmessige organisasjonen må tilpasse seg det øvrige næringsliv, og forsøke å gjennomsyre egen organisasjon med de riktige holdningene, den rette personalpolitikken og forsøke å følge etiske samfunnsnyttige ledestjerner. Det er flere årsaker  til at jeg tror dette er viktig. En av årsakene er at fotballklubbene må samarbeide med det øvrige næringslivet. En annen er at de er en arbeidsgiver og må følge de spillereglene som finnes innen HSM, Human Relation og kultur- og holdningsbygging internt i den enkelte fotballklubb.  Start-trener Knut Tørum, som er kjent som en sindig mann, mener at dialog er det viktigste. Og jeg er helt enig. Man skal utvikle sin egen lederstil, men man må holde seg innen både skrevne og uskrevne regler – spesielt de som gjelder for normal høflighet i samfunnet forøvrig.

Det er de samme trenerne hver gang, og det øvrige trenerkollegiet kvier seg tydelig for å si fra hvor listen bør ligge.  Per Mathias Høgmo er den eneste, sammen med Kjell Jonevret – som uttaler seg med henblikk på at det bør skje endringer. Spillerne er helt stille for øyeblikket. Niso bør kanskje også være på banen for å kunne starte prosesser, som på sikt kan bedre den interne lederkulturen som finnes i noen klubber.

1243238984953_599

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VG-kommentator Truls Dæhli: Jeg vet ikke hva som best beskriver trenere som skjeller ut egne spillere og eget lag når det går litt imot, men drittunger er nok ganske dekkende. Føy gjerne til bortskjemte også.

Ikke bare er det dårlig ledelse, det  er også feigt og villedende på samme tid, fordi denne frådende utskjellingen i all offentlighet er en type ansvarsfraskrivelse som knapt kjenner sin make i noe annet yrkesliv. Knapt i noen andre idretter heller, for den saks skyld.

For hvem er det som trener og utdanner disse ubrukelige og uvitende fotballspillerne som ikke kan noen verdens ting?

Jo, nettopp.

Og hvem er det som har ansvaret for at spillerne er i stand til å prestere?

Jo visst.

Og hvem er det som plukker ut spillerne, legger strategien, og bærer ansvaret for at den er forstått på et individuelt og kollektivt plan?

Jo da. Les mer her

1243320774671_838

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når det er helt klare tabber som alle ser, hva skal man si? At det ikke var en tabbe? Da får man kritikk da også, fordi man ikke er ærlig. Man må bare si at ja, det var en tabbe, og det må vi rette på til neste gang, sier Vålerenga- manager Martin Andresen til VG Nett.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s