Coca-Cola

I 1886 oppfant apotekeren John Pemberton en drikk som ble solgt på glass til 5 cent pr. stk. I 1887 solgte Pemberton rettighetene til forretningsmannen Asa Griggs Candler, som grunnla Coca-Cola Corporation i 1892. Drikken ble solgt rimelig, da masseproduksjon var altfor kostbart. 

m-804

Selskapet produserer kun konsentratet til Coca-Cola, som selges til en rekke tapperier, restauranter og distributører over hele verden. Tapperiene, som har avtaler som sikrer dem eksklusivitet innen sitt område, produserer så det ferdige produktet og tapper det på bokser eller flasker fra konsentratet kombinert med vann og søtstoffer.

Opprinnelig var drikken en såkalt Cocawine, en alkoholholdig drikk som kombinerte kokain og vin, inspirert av den europeiske VIN MARIANI, datidens mest populære cocawine.

1885 ble et alkoholforbud innført i Atlanta, der Coca-Cola holdt til, og Pemberton utviklet det vi kjenner som Coca-Cola. Navnet kommer fra drikkens ingredienser: kokablader fra Sør-Amerika og kolanøtter. Før i tiden inneholdt Coca-Cola anslåtte ni milligram kokain per glass, men i 1903 ble det fjernet.

 I 1888 ble det solgt tre versjoner av Coca-Cola av tre separate selskaper. Asa Griggs Chandler  kjøpte en del av Pembertons selskap i 1887, og stiftet Coca-Cola Corporation i 1888. Samme år, mens han kjempet mot en avhengighet av morfin, solgte Pemberton rettighetene til tre andre forretningsmenn, nemlig J.C.Mayfield, A.O Murphy og E. A Blodworth. Samtidig startet Pembertons alkoholiserte sønn, Charley Pemberton, salg av sin egen versjon av produktet.

cocawine2

I et forsøk på å rydde opp i situasjonen erklærte John Pemberton at navnet Coca-Cola tilhørte sønnen Charley, men at de andre forretningsmennene fortsatt kunne benytte seg av oppskriften. Sommeren 1888 solgte Chandler sin versjon av produktet under navnene Yum Yum og Coke, men etter at salget sviktet, forsøkte han å gå rettens vei for å få rettighetene til navnet Coca-Cola. Han kjøpte også eksklusive rettigheter til oppskriften fra John Pemberton, men i 1914 ble det avslørt at Doziers signatur var en forfalskning, og at Pembertons sannsynligvis også var falsk.

I 1892 startet Chandler et nytt selskap, The Coca-Cola Company, som er dagens rettighetshaver til Coca-Cola.

Coca-Cola ble solgt på flaske første gang den 12. mars 1894, og bokser ble lansert i 1955. Den første tappingen på flaske fant sted i Vicksburg,Mississipi av Biedenharn Candy Company i 1891.

 

images

Hva så med den hemmelige oppskriften ?

Coca-Cola sin oppskrift er hemmelig og det er mange selskaper opp gjennom tiden som har ønsket å finne den riktige oppskriften. De har analysert innholdet og JA, man vet hva den inneholder. Å finne ingredienslisten er ikke så vanskelig for de som ønsker det. Coca-Cola må jo oppgi til alle myndigheter hva det er de prøver å selge, hvis de ønsker å komme inn i et nytt land(eller eksisterende)

Det som derimot noen få vet,  er hvordan disse ingrediensene er behandlet og blandet.

Hvis du koker eller på annen måte behandler en gulrot, og spiser den – så smaker den helt annerledes enn en som er rå.
Det er på denne måten de får sin unike smak.

142353234-0-m

Når det gjelder essensen så er den produsert på «små og hemmelige» anlegg som selv de fleste ansatte i The Coca-Cola Company ikke vet hvor er.

Essensen består av 7 unike råvarer som behandles/prosesseres på en eller annen måte. Dette blandes og kalles 7X.

7X transporteres til 5 anlegg rundt om i verden, som blander i resten av ingrediensene. Fra disse anleggene får alle Coca Cola tapperier i verden sin essens fra. Norge får sin essenss fra et anlegg som ligger i Europa et sted.

 

Det sies relativt mye rart om Coca-Cola – noe sant, andre kanskje myter:

Myter som beskrives på Coca-Cola`s egne hjemmesider:

Noen tror at varemerket Coca-Cola®, dersom man vender det opp ned og leser det fra høyre mot venstre, kan oversettes til: Ingen Mohammed, intet Mekka. Det er ikke sant.

Varemerket ble skapt i 1886 i Atlanta, og den gang hadde man meget begrenset kunnskap om arabisk kultur. I slutten av 1990-årene konkluderte en saudiarabisk komité med representanter fra bl.a. «The Ministry of Islamic Affairs», «The Ministry of the Interior» og «The Ministry of Trade» at det ikke finnes noe grunnlag for disse beskyldningene, og at varemerket fra The Coca-Cola Company ikke krenker islam. I mai 2000 uttalte Egypts stormufti sjeik Nasr Farid Wassel: ”Coca-Cola-logoen krenker ikke islam eller muslimer, verken direkte eller indirekte.”

Cola flaskens utvikling:

coca-cola-bottles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s