Tsjernobyl-fortellinger

For 23 år siden blåste østavinden gjennomsnittelig 18 dager i Verdal i Nord-Trøndelag, og 3 av disse var regndager. Det milde vårregnet som falt akkurat disse aprildagene var fulle av CS-137, radioaktivt cesium med harlveringstid på 30år. Nå – 23 år siden har blandt annet 2 søstre  vært nødt til å fjerne skjoldbruskkjertelen.

ingrid

Den britiske vitenskapsmannen og miljøtenkeren James Lovelocks utspill om kjernekrafts miljømessige gevinst i forhold til å redusere Co2 utslipp – blir meningsløs når man leser Ingrid Storholmens kommentarer:

«Hvilken miljømessig gevinst har kjernekraft for den 10 år gamle gutten som ligger på sykesenga i Ukraina, som ber om å bli skutt heller enn å måtte ta enda ei sprøyte mot kreften som herjer i kroppen hans ? Hva med de 15 tusen likvidatorene som har død etter opprydningsarbeidet rundt Tjernobyl – reaktoren, eller de 200.000 barna i Ukraina som aldri ble født de 6 neste årene, fordi foreldrene valgte å abortere ?

Kan Tjernobyl skje igjen ?

Det er bare flaks som har gjort at det ikke allerede har skjedd. Det holdt på å gå forferdelig galt ved Oskarshamn-verket i Sverige for 3 år siden, og for å side det sånn, da hadde ikke vi sittet her idag.

redirect

«Tsjernobylfortellinger» inneholder mange ulike stemmer og situasjoner som viser konsekvensene av vår tids største kjernekraftulykke våren 1986. Dette er poetiske prosafortellinger om menneskene som ble rammet og stadig rammes.
Å glemme Tsjernobyl er å underkommunisere risikoen ved kjernekraft.
Ingrid Storholmen kommer fra Verdal der regnet fra Tsjernobyl brakte med seg store mengder radioaktivt nedfall. I 2002 reiste hun to måneder rundt i den forbudte sonen og i de kondemnerte områdene i Ukraina og Hviterussland. Dette er hennes første prosabok etter tre kritikerroste diktsamlinger.
Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s