Som å gå på taxfree hver dag…wow !

VG Nett) Tre av fem røykere vil at staten skal gjøre mer for å hindre unge i år røyke. Allmennlege Kenneth Gutterup har klare forslag til hva som kan gjøres.

Røyksalg på Vinmonopolet !

35875181-FA76-4900-9C26-36744EE9DEDD

Kanskje en god idè ?  Staten kan nok stoppe alt salg av tobakk i Norge, om de vil. Men jeg tror ikke egentlig at de ønsker å ta den kampen nå. Man er nok for tidlig i prosessen og det er ikke tvil om at flere har sluttet å røyke siden den nye røykeloven ble iverksatt.

«- Hvis det oppdages spor etter et eneste giftstoff i en barneleke, trekkes leken umiddelbart fra markedet. Tobakk dreper 7.000 mennesker i Norge hvert år, men staten tjener 7 milliarder kroner på salg. Jeg tror de økonomiske inntektene går foran hensynet til barn og unge voksne som røyker», sier Allmennlegen Kenneth Gutterup

Ved å legget dagens røyksalg til vinmonopolet – dukker noen spørsmål opp :

1. Han går jo rundt i en selvbetjent butikk full av alkohol. Kanskje han handler med seg litt ei ekstra flaske rødvin hjem ?

 

2. Han får vel bare lov å kjøpe 1 kartong om gangen ?(det beste hadde vel vært om vi behandler det som legemidler – max 1 pk.pr.gang)

pinex

 

 

 

3. Vil det være mulig å kjøpe sigaretter om man nettopp har tatt en røyk ?(man er jo påvirket – alkohol får man ikke kjøpt da)

4. Vil det føles som å gå på taxfree hver uke ?(hvilket gjør at vi handler ting vi ikke har bruk for – eller bare kvoten ?)

TAXFREE200

 

 

 

5. Vil ikke tobakksproduktene koste dobbelt så mye ? Alkoholen gjør jo det !

6. Vil det spare dagligvarebutikkene for mye svinn ? (eller tjener også de gode penger på disse produktene ?)

7. Vil salget gå ned ? (og vil smuglingen bare øke ?)

05042007pn3

Jeg har mange ganger tenkt på hvor mye forbruket egentlig går ned. Både når det gjelder tobakk og alkohol. Både forskere og politikere står egentlig fram med samme budskapet.

Tilgjengelighet av varer, øker forbruket.

I dette tilfellet av en vare som påfører samfunnet utrolig høye kostnader i form av sjuke mennesker. Allikevel sier de samme menneskene at det er store gråsoner med hensyn til ulovlig import(altså ta med mer inn enn vi har lov til).

Vet vi da om forbruket egentlig endrer seg ?

 

Eller baserer vi det på å spørre de obligatoriske 1005 gjennom en gallupundersøkelse ? Nordmenn vil alltid drikke. Rus  vil ikke forsvinne på de neste århundrene. Tobakksvarer kan forsvinne, slik vi ser det idag. Spørsmålet er mer om det egentlig forsvinner og om vi heller ikke bør akseptere et visst nivå av røykere i Norge ?

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Som å gå på taxfree hver dag…wow !

  1. tove sier:

    Flere gode poenger her, men du glemte et vesentlig: Polets åpningstider. Et innlegg om den siden av saken, finner du på denne lenken: http://buldr.no/2009/05/30/kjøpe-røyk-pa-valgdagen-ikke-tale-om/

  2. Morten sier:

    Bra innlegg!
    Det er betenkelig at staten ikke forbyr røyk. Jeg tror helt klart at det handler om økonomi. 7 milliarder kroner utgjør en del… Til sammenligning er det avsatt 3.8 milliarder til drift og vedlikehold av jernbane og Politi og påtalemyndigheten har fått 10.2 milliarder. Så da er det klart at staten selvfølgelig ønsker de pengene, selv om en liten del av pengene blir brukt til behandling av røykere. Staten burde sette ned foten og forby røyk til personer som er født etter 1992!
    -Hilsen røyker-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s