Akonto-utbetaling fra NAV ?

NAVMange tusen venter på sykepenger

Mange sykmeldte kan få en mager sommer. Flere tusen har nemlig ikke fått utbetalt sykepenger i mai.

 Hver uke blir mellom 5.000 og 9.000 nye sykmeldte registrert. Nav klarer ikke å få køene unna.

Fylkesdirektør i Nav Hordaland, Anne Kverneland Bogsnes, bekrefter at saksbehandlingstiden for sykmeldinger går opp.

NAV forteller at i 80% av sakene tar det nå 5 uker frø saken er ferdigbehandlet og pengene utbetalt. i 20% av sakene tar det enda lengre tid. «Vi har ingen god enkelt-forklaring på hvorfor det er slik, men vi gjennomgår nå alle våre saksbehandlingsrutiner for å finne ut hva det er som forsinker prosessen», sier Anne Kverneland Bogsnes som er Fylkesdirektør i NAV Hordaland.
Vel, jeg har jo mine teorier. Jussprofessor ved Universitet i Bergen og ekspert på trygderett, Gudrun Holgersen, sier at det ikke er klare regler for hvor raskt sykepenger skal utbetales. Det gjør at det er vanskeligere å søke om erstatning, sier hun. Man kan vel tenke seg at når det å motta sykepenger fra det offentlige er en rettighet som innbygger i Norge, må man kunne påregne at pengene utbetales innen rimelig tid. Jeg har vanskelig for å se at noen rettsinstans ikke vil forstå at dette er innen de samme tidsfristene som normal lønnsutbetaling, eller innenfor en ramme som ikke skaper unødig belastning for den det gjelder.  Utbetaling av lønn er månedlig, og det skal neppe straffe seg økonomisk å bli syk.
 
Det som er mest irriterende er at forbedringer av saksbehandlingsrutinene i NAV går så altfor seint. De sykemeldte er bare en  gruppe, -hva med arbeidsledige, uføretrygdede, attføring, barnetrygd mv ? Det tar måneder å behandle utbetalingene til mange av disse gruppene. Særlig vanskelig blir det for de som er økonomisk vanskeligstilte i tillegg. 
 
 Så hva gjør NAV ?
 
De strammer opp effektiviteten ?
De ser på rutiner ?
De  effektiviserer og organiserer?
 
For å bli bedre !
 
Svarene har vært de samme i månedsvis, men det rapporteres om en altfor langsom forbedring av behandlingsrutinene fremdeles. Det er rett og slett ikke bedring å spore i noen av rapportene.
 
 Hva om det arbeidet som utføres ikke er bra nok ? Hva gjør man da ? 
  
Jeg ser nok at den ansvarlige ministeren innen kort tid tar grep som sikrer utbetalinger til de mest prekære sakene – at det prioriteres slik at de som er mest trengende får først. I tillegg kan det kanskje foreslås at det sees på en akonto-utbetaling for å få unna sakene – og hvor man i ettertid faktisk kan bruke tid på de få som kanskje har fått for mye. Gi de som trenger det en rentefri kreditt. Kanskje med en langvarig nedbetaling av det som er for mye utbetalt ?
 
Joda, det går faktisk an. Man kan ta et uttrekk av samtlige faste utbetalinger og bli kvitt disse sakene umiddelbart. Man kan faktisk foreta en «hurtigbehandling» – rett og slett en maskinell «creditscore» om du vil, slik bankene gjør.
Putt informasjonen ut og foreta utbetaling basert på mindre opplysninger fra søker. For å få til dette, må retningslinjene og kravene for utbetaling nedjusteres for en kortere periode.
 
Det er mange sider og mange saker NAV skal behandle – man skal ha respekt for det når man ser på de ressurser som er gitt til dispensasjon for å rydde opp i de enorme mengdene som er et faktum i disse dager. Allikevel må man kunne ta i betraktning at disse utfordringene rammer «kundene» til NAV. Altså befolkningen som faktisk har en lovfestet rett til bistand fra NAV. Og da må det skje noe – slik det må i den øvrige verden.
Noen ganger må man kanskje knuse noen egg, for å lage omelett. Det kan godt tenkes det finnes noen som skal svindle systemene. Ja, det får så stå sin prøve, – prioriteringene må ligge på alle de andre. Som trenger penger før sommeren.
Eller kanskje man må innse at de som leder NAV idag ikke er de rette for jobben ? At den politiske ledelsen ikke er tilfredstillende ? I disse valgtider, er vel dette en sak det kan skrives litt om – nettopp for å mindre de ansvarlige på at her må det jobbes litt annerledes.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s