Kafka

Franz Kafka (1883-1924)

Kafka er en av det 20. århundrets mest innflytelsesrike forfattere, med sine fremstillinger av angst og fremmedfølelse i en kald og ugjennomskuelig verden. Berømmelsen kom først lenge etter forfatterens død.

 kafka

Han ble født inn i en jødisk middelklassefamilie i Praha 3. juli 1883. Faren var kjøpmann og en svært autoritær figur. Kafka var skoleflink og ble ferdig jurist i 1906. Han fikk raskt stilling som forsikringsmann og ble værende i denne bransjen til tuberkulosen tvang ham til å gå av med pensjon i 1922. To år senere tok sykdommen livet hans.

Hele hans forfatterskap finnes i norsk oversettelse, fordelt på utgivelsene: Fortellinger og annen prosa, Etterlatte fortellinger og skisser, Aforismer og de tre romanene Prosessen, Slottet og Amerika (den sistnevnte har blitt utgitt under tittelen Mannen som forsvant). I tillegg har det blitt utgitt et personlig, selvbiografisk skrift med tittelen: «Brevet til faren», et 74 siders brev Kafka skrev til sin far, men som faren aldri fikk lese.

Det kan diskuteres om dette brevet burde regnes blant hans skjønnlitterære verker, men slik har det altså blitt fremstilt i utgivelse.

Myten om at Kafka nesten ikke utga noen av verkene sine mens han levde og at han skulle være veldig tilbakeholden med å offentliggjøre dem, stemmer ikke. Mange av hans beste noveller og en betydelig andel av kortprosaen hans utkom før hans død og forfatterproduksjonen betydde mye for ham.

Årsaken til at denne myten har oppstått er flere: for det første var verken romanene, aforismesamlingen eller mange av de etterlatte fortellingene fullendte ved hans død.

For det andre stilte Kafka veldig høye krav til seg selv og hadde samtidig kronisk dårlig selvtillit. På sykeleiet før han døde ba han sin venn og forfatter Max Brod brenne romanene hans, dette fordi han aldri hadde fått dem ferdige og fordi han så på seg selv som en mislykket romanforfatter, han følte at det var kortformen som lå ham nærmest. Brod var derimot uenig med ham og sa klart ifra at det ikke var aktuelt å brenne dem. Det var Brod som redigerte og utga Kafkas etterlatte verker.

For det tredje har offentligheten utviklet et nokså overflatisk syn på litteraturen i moderne tid, hvor romanen får nesten all oppmerksomhet, og ettersom alle romanene til Kafka ble utgitt posthumt, har han i mange anledninger blitt påhengt et stempel som «forfatter mot sin vilje».

Om Kafkas noveller og kortprosa:

Kafka skrev først og fremst fortellinger/kortprosa og det er her man i størst grad kan få øye på hans mesterlighet og finne grunnlag for hans enorme posisjon som forfatter i det forrige århundre. Hans fremste fortellinger er bl.a.: «Dommen», «I Straffekolonien», «En Landsens Lege», «Fyrbøteren» (som også er utgitt som første kapittel i romanen Amerika), «En Sultekunstner», «Forvandlingen» og «Hiet».

«Forvandlingen» er Kafkas mest kjente fortelling, hvor hovedpersonen Gregor Samsa våkner opp og oppdager at han er forvandlet til et insekt. Gjennom hele novellen får leseren se verden gjennom hovedpersonens øyne og være vitne til hans gradvise forfall.

Om Prosessen:

Denne romanen har ved flere anledninger blitt kåret til «århundrets beste bok». Den handler om Josef K. som en dag blir anklaget for en forbrytelse han ikke får vite hva går ut på. Denne prosessen tar fullstendig kontroll over hans liv og han opplever å bli fange av det labyrintiske og absurde byråkratiet. Rettssystemet blir en felle som sakte lukker seg rundt ham.

Som tidligere nevnt skrev Kafka den aldri ferdig, men han hadde skrevet avslutningskapittelet. Max Brod lanserte den som et ferdig verk etter å ha fjernet de uferdige kapitlene, uten at boken tok skade av det. Han mente det var Kafkas fremste verk og den er i utvilsomt hans mest berømte bok, tett fulgt av «Forvandlingen» og Slottet.

Om Slottet:

Slottet er en roman om hovedpersonen K. og hans marerittaktige opplevelser i en fremmed landsby som ligger ved foten av et slott. Dit kommer K. som landmåler. Han blir ikke ansatt, han blir ikke avvist, men kommer aldri inn i slottet og han utmattes mer og mer av den innbitte kampen for å bli godtatt av landsbyens innbyggere.

Slottet er en merkelig og fantastisk bok om angst, isolasjon og menneskelig søken etter noe meningsfylt. Ettersom Kafka aldri skrev avslutningen på boken, blir fortellingen aldri avklart og det håpløse utgangspunktet forblir ut fortellingen.

Om Amerika:

Amerika eller Mannen som forsvant (dette var Kafkas egen tittel på boken han omtalte som sin Amerika-roman) er en roman om unge Karl Rossmann som reiser til Amerika etter å ha blitt utstøtt fra hjemtraktene fordi han hadde gjort en tjenestepike gravid. Fortellingen er munter og farsepreget, men følelsen av å stå utenfor samfunnet er like påtrengende som i Kafkas øvrige romaner, og er i likhet med Slottet uten avslutning.

Om Kafkas aforismer:

Aforismen er «det korte, fyndige uttrykket for en tanke». Det vil si veldig korte tekster som tar for seg tanker rundt eksistens og hvordan universet henger sammen. De har ofte et poeng og kan være selvmotsigende. Kafkas aforismer er ofte humoristiske og handler om bl.a. døden, Gud og meningen med livet. Og aforismene er undereksponerte i Kafkas forfatterskap, de er hardtslående i sin originalitet og filosofi. De er virkelig blant forfatterens viktigste verker og gir kanskje mest rom for å utforske Kafkas forhold til verden og eksistensen.

 Sitater fra Kafka

Den lattermilde Franz Kafka

Blogget om Franz Kafka(leserglede.com)

 

Skrevet av Frank Hiis, Høgskolen i Oslo, 2004

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s