20 tips mot insekter/mygg

Har du noengang irritert deg over mygg og andre insekter som biter, setter merker, flyr og gjør fra seg rundt deg ? Her er 20 tips for en bedre sommer:

1. Aktivitet: Myggen er mest aktiv mellom solnedgang og soloppgang, og det er på denne tida av døgnet de tyngste tiltakene bør settes inn.

2. Velg vind: Velg leir/fiskested/post på steder med litt vind. Mygg og andre insekter samler seg ikke minst på steder med rolige vindforhold. Vinden vil dessuten ta med seg menneskelukt og karbonmonoksiden fra utåndingsluften, som er antatt å tiltrekke mygg/insekter.

3. Støvler og myggnett: Den beste beskyttelsen mot flåttbitt og andre insekter er høye støvler og tettsittende klær, eventuelt myggnett.

4. Bruk myggmiddel! Nøy deg ikke med en «stripe» myggmiddel her og der, men smør nøye, og især rundt hals, håndledd og andre steder myggen kommer lett til.

5. For barn: Barn under tre år bør ikke bruke myggmidler som inneholder DEET direkte på huden.

6. Hvitløk: Det antas at hvitløk virker avvisende på mygg, flått og andre insekter. I Villmarkslivs myggmiddeltester har vi ikke kunnet dokumentere at hvitløk har effekt mot mygg. Men det koster jo lite å prøve!

7. Myggnetting: Bruk myggnetting på dører, vinduer og ventiler i hus, hytter og campingvogner. Telt må ha myggnetting!

8. Impregnering: Myggnettet kan gjerne impregneres med permetrin, dette er vanlig i områder med malaria og andre insektbårne sykdommer. Permetrin er ikke skadelig for pattedyr, men er svært giftig for fisk og leddyr.

9. Unngå fotsvette! Det er dokumentert at fotsvette tiltrekke seg mygg.

10. B-vitaminer er antatt å ha en effekt mot myggplager. Teorien er at B-vitaminer etterlater en duft i karbondioksidet man puster ut som myggen ikke liker. Inntak av B-vitamin er ikke skadelig, så hvorfor ikke prøve?

11. Myggspiral og andre ting som brenner og ryker holder mygg og andre insekter effektivt borte. Røkelse kan også brukes. Mange velger å røyke ekstra mye eller brenne bål under sommerens fisketurer.

12. Ur-triks: Ulike urbefolkningsgrupper og erfarne friluftsfolk bruker forskjellig brensel for å oppnå myggavvisende røyk, som f.eks. tørket kumøkk, sopp og/eller tjuker, einer, (tørket) grass, never/neverolje. etc.

13. Lyse klær: Myggen velger ut sitt offer ut fra tre kriterier: åndedrett, kroppslukt og farge. Bruk hvite eller lyse klær. Blått er myggens favorittfarge og hvitt synes den minst om.

14. Kroppslukta kan kamufleres med rene klær. Gni gjerne inn huden med blader av finnmarkspors eller vanlig pors.

15. Vask deg ofte i myggtida; en ren kropp lukter mindre og er mindre attraktiv for luftas små plageånder.

16. Sjekk klærne: Etter en tur i skog eller mark bør du ta av deg klærne, vrenge dem og sjekke om det finnes blindpassasjerer. Dernest bør du se etter om noen flått har klart å bite seg fast i huden din.

17. Hjelpemidler: Det finnes en rekke produkter som kan påføres hunden for å forebygge flåttbitt: halsbånd, væske og spray. Alle er reseptpliktige. Effekten av disse er mellom tre uker og fem måneder. Midlene skal smøres inn i huden to–tre ganger i løpet av sesongen. I tillegg sies det at det gir god effekt å ha rå hvitløk i hundematen. Noen har gode erfaringer med hvitløkspiller mot flått.

18. Ved bitt: Dersom du selv eller hunden din er bitt, må flåtten fjernes så raskt som mulig. Dersom du ikke får fjernet hodet til flåtten, bør du ta kontakt med lege/ veterinær.

19. Flåttsjekk: I sommerhalvåret bør du ta en flåttsjekk hver kveld. Husk spesielt på barna. Jo tidligere flåtten fjernes, desto mindre risiko er det for at den skal overføre eventuell smitte.

20. Brenn flått som er fjernet fra hunder eller mennesker. Dette er hardføre kryp, og hvis du slipper dem løs i naturen igjen, kan de spre seg videre.

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

2 svar til 20 tips mot insekter/mygg

  1. Tilbaketråkk: Viste dere… | awinenett

  2. Gode tips. Ikke minst viktig å unngå å sause inn ungene for mye i alskens kjemikalier. Barnesolkrem kan også skremme insekter i mange tilfeller og erstatte myggmidlene.

    Og så er det ikke til å komme fra: Noen er heldige og er født slik at myggen ikke tiltrekkes! Kan være smart å finne ut av dette før man går for hardt til verks med kjemikalier.. Kanskje trengs det ikke? Et flagrende chiffonskjerf skal også virke bra i nakken mot insekter!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s