Anti

Anti er et merkelig ord. Man kan være anti alt mulig nå om dagen. Jo mer jeg leser, jo mer forstår jeg at det enten eksisterer et sinne større enn man kunne ane, eller et behov for oppmerksomhet i en verden hvor mediene styrer hvem som blir sett. Anti-innvandring, anti-islam, anti ditt og anti-datt.

Historisk lav valgdeltakelse, tilbakeslag for sosialdemokratene og framgang for de konservative og de høyreekstreme partiene. 
Det er det foreløpige resultatet av valget til Europaparlamentet. Skriver Dagbladet

Om partier og mennesker som er sterkt kritiske til andre mennesker, andre systemer, trosretninger og levemåter. Dette er en regelrett uenighet og motstand mot å tolerere at andre er annerledes. Frykt for det ukjente, for noe som kan være farlig og som kan true vår velferd og bedagelighet.

Man kan lure på hvorfor det er blitt slik. I Midt-østen dør mennesker, og slikt skaper selvfølgelig et glødende hat blandt de som er rammet og deres pårørende. I noen land har det vært krig og uenighet i 1000 år, slikt skaper også grobunn for anti-tenkning. Vi her i Norge har fått innvandrere som knapt påfører oss noe særlige ulemper overhodet. Ja, det finnes råtne egg i kurven, og da rammer vår antipati alle. Alle innvandrere, særlig de med mørk hud – rammes av en anti-innvandringstanke, en motstand og noen ganger et hat, vi ikke kan være bekjent av. De fleste fornuftige mennesker er faktisk enig i det.

Det som er mye mer interessant, er årsaken til at det er slik. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg tenker at ofte er massesuggesjon en årsak. Jo flere som mener noe, gjør meningen ofte populær. Spesielt lett er dette når det medfører at man slipper å tenke særlig på egenhånd.

 Å hate utlendinger fordi noen har en annen hudfarge, er urimelig.

Å hate noen fordi de kommer til Norge for å snylte, greier for mange under samme kammen.

Å mislike noen fordi de kommer fra et annet land, er uforståelig.

Å være intolerant over andre fordi de har en annen kultur, er manglende forståelse for andre mennesker.

Å mislike noen fordi de gjør noe ulovlig, er greit – og ulovlig og skal straffes deretter.

Og slik kan vi fortsette. De fleste er enige. De færreste står fram og sier det de mener.

Noen større organisasjoner bidrar dessverre til større intoleranse i samfunnet. Å stenge noen ute fordi de har en annen legning(Kirke versus de homofile),  å diskriminere noen fordi de har et handicap, er forskjellsbehandling(Staten versus rullestolbrukere).  

Man leser nå om en stadig større oppslutning ute i Europa – en radikalisme som i sterk grad er anti mot verdier vi er avhengige av for å være et velfungerende samfunn. Vi vil være for oss selv. Ikke hjelpe noen. Holde på våre verdier i både kroner og kultur. På sikt fører ikke dette noe godt med seg. På sikt blir det krig av slikt. All historie viser det.

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Anti

  1. Sondre sier:

    Du har ikke peiling. Tenk, om hundre år eksisterer ikke lusekofta mer. Bare kebab og gater med kvinner som blir slått fordi de ikke dekker seg til. Det vil vi ikke ha.

    Sverige og ikke minst Nederland har egne bydeler hvor det er en uskreven lov å dekke seg til. Det er det JEG er redd for.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s