Krabbelure

Krabbe kan du spise i september, oktober og november. Å tilberede krabbe gjøres best i maritime miljøer, gjerne langs sjøen – i ei stor gryte. På gamle-måten i sjøvann og med stor varsomhet slik at man ikke koker den for mye. Hvitvin, øl, krabbe, loff og majones – ikke mer som skal til. Spe på med litt reker – så er kvelden reddet. Og for all del sitroner. For min del mer for å vaske hendene med etterpå, enn å ha på maten. Krabbe lukter nemlig ikke så godt – reker enda verre. Sitron tar spissen av alt.

Å spise krabbe er heller ingen dress-aktivitet. Ha heller på klær du kan grise til – for det er no griseri å spise. Det spruter i saltvann, og all slik mat bør aller helst spres på et stort bord og kun bruk av hender og spesialverktøy for å få ut alt kjøttet. Tips: jo mer du gjør klart, jo mindre søl. Åpne alt på forhånd, og gi de store klørne en dask med hammeren, slik at de sprekker – før du setter dem på bordet.

300714

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette trenger du:

3 krabber
2 ss olje
2 røde chilipepper
1 ss havsalt
1 ss svart pepper, malt
1 lime

Slik gjør du:

Ta bort bein og klør. Del krabbene i to, og rengjør dem nøye. Knekk klørne på baksiden av en kniv, eller med en kjøttøks. Sett woken på sterk varme. Tilsett olje, hakket chilifrukt, salt og pepper, og wok det hele i 1 minutt.

Tilsett krabbebitene, og wok dem i 5-7 minutter, eller til skallet skifter farge, og kjøttet er blitt hvitt og mørt. Server krabbene med limebåter. Retten skal spises med fingrene. Krydderet på skallet skal gi smak til kjøttet.

NB: Dersom krabbeklørne er store kan du koke dem ei kort stund innen si legger dem i krydderblandingen i woken.

Hvis du foretrekker kokte krabber, kan du gjøre det slik:

Kok opp rikelig med vann i et stort kokekar. Tilsett 50 gram salt per liter. Legg de levende krabbene i det fosskokende vannet. Ha i noen få av gangen, slik at vannet holder seg varmt.

krabbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La krabben få et raskt oppkok, deretter skal de trekke i vann som holdes rett under kokepunktet. Krabbene er ferdig kokt når de små klørne kan trekkes av lett. Koketid er 15-25 minutter.

Ta krabben opp av vannet, og la den ligge på ryggen til avkjøling, slik at kraften ikke renner ut.

Kokt krabbe bør spises nykokt, eller de bør oppbevares i kjøleskap og serevres kalde. Holdbarhet i kjøleskap er et døgn. da bør den enten spises eller fryses ned.

NB:

Husk å koke krabbene så fort som mulig hvis du har fanget krabber selv eller kjøper dem levende. Hvis ikk, bør du la krabben gå i ei kasse med fuktig tang eller treull, og oppbevare den mørkt og kjølig, uten trekk. Ei krabbe kan leve i en slik kasse i ett til to døgn.

Langs hele norskekysten lever taskekrabben. De er så tallrike at det ikke er uvanlig å få 30 brunrøde krabber i en eneste teine. Selv om det skumle og pansrede ytre kan virke skremmende, er de ikke spesielt vanskelig å fange.

Å lure krabbelure

Teinefangst er den vanligste og enkleste metoden for å sikre seg og andre et godt krabbemåltid. En kan også oppleve å få opptil 30 krabber i en teine.

Men den mest spennende metoden er utvilsomt raking – en aktivitet som kan anbefales både familier og vennegjenger på vindstille høstkvelder som kommer.

Krabberaking foregår slik:

661315232_cfdd62b068

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I kveldingen kommer Krabbe Krøll opp fra Taremareby for å spise skjell like under vannoverflaten på svabergene. Han aner fred og ingen fare. Enn så lenge. Vi kan gå langs svabergene og titte ned i sjøen – eller kanskje det beste: Vi kan ro stille langs landet, der vi kan se morilden glimte i sjøen etter åretakene. Så skjer det – krabben er observert! I lyset fra den sterke lykten vi har med, skimtes konturene av det rødbrune skjellet i vannet. Nå gjelder det å være snarrrådig med redskapet, og lande krabben trygt i stampen. Det er ikke enkelt, og noen ganger ender kampen til krabbens fordel. Men forhåpentligvis ender såpass mange kamper i vår favør at det er krabber nok til å arrangere et stort krabbelag.

Tips: En langskaftet hov av hønsenetting er tingen.

Krabbe naturell

Muralhas de Monção 2007, kr 122.00 (50166 – bestillingsutvalg) er perfekt til krabbefesten siden den er gunstig priset, har relativt lav alkohol (11,5 prosent) og er utrolig forfriskende.

50166-Muralhas-de-Moncao-200h

 

 

 

 

 

 

Krabbeteiner:

Blytunge teiner når de blir våte. Flotte å få ut krabben av, men nesten umulige å få opp om du står i en lettbåt.

85200a47cbd79a6d4b41a8ed9d33c55a

 

 

 

 

 

 

Greie teiner, men du kan tenke deg hvordan klør, teinemat og alskens sjøstjerner fester seg i de små hullene.

standard%20skotteteine%2001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Letteste teine som finnes, men er skrøpelige og varigheten kanskje deretter:

teiner1

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s