Imam = leder eller anfører ?

Imam raser mot påstandene om å ha slått barna. Dette til tross for at politiet sier de har fått tips siden 2002 om at barn blir slått i den Pakistanske moskèen i Drammen.

Det er noe rart med hele bildet – det hele virker faktisk så lukket og gammelmodig som det fremstilles. Imamer som er lærer og ledere i slike samfunn, fremstår som svært lite moderne, forståelsesfulle og diplomatiske, når de står overfor slike beskyldninger. De har ikke noen forståelse, snakker språket dårlig og jeg tror jo at de ikke heller alltid forstår alt som blir sagt. Vi som ikke kjenner miljøet, kan jo ta det avisene skriver med en stor klype salt. Miljøet er lukket er påstanden – det kan godt hende. At represalier kan komme til familiene som eventuelt står fram – kan også godt hende. Men vet vi egentlig hva som foregår ?

Det er ikke slik at man blir sluppet inn i miljøene heller, og åpenhet er det ikke snakk om. Da har imamene et mye større problem når beskyldningene først kommer. De fremstår uten nevneverdig tillit og jeg tror ikke engang de forsøker å gjøre samfunnet til lags. Og det er kanskje problemet. Tilpasning krever et åpent sinn. Til den kulturen man lever i. Til de normer og uskrevne regler som samfunnet man lever i har.

Det er rart at ikke disse kloke imamene forstår hva som kreves. Jeg skal ikke gå inn på om de har slått barna. Har de det bør de straffes hardt. Både fordi de har slått barna og fordi de tillater seg å gjøre noe man burde visst at ikke tillates i det landet de bor i. Jeg forstår det rett og slett ikke – at de ikke har rådgivere og et miljø rundt seg som forteller dem at en bedre tilpasning til landets kultur, på sikt ville bidratt til en større integrering, forståelse og aksept i samfunnet.

Men de holder på, tenker jeg – surrer rundt i sitt religiøse tilsnitt og gjør som de vil. De forsøker å beholde alt de står for intakt – og etter min mening mangler fullstendig innsikt i helt elementære måter å oppføre seg på.

Det skulle tatt seg ut i et norsk opplærings- eller kirkemiljø om slike beskyldninger ikke medførte suspensjon fra stillingen sin, at ikke den øverste leder gikk ut offentlig og lovet undersøkelser og understreket alvoret i beskyldningene. Det gjøres ikke i imammiljøet i Drammen.

Forstå det den som kan.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

3 svar til Imam = leder eller anfører ?

 1. Undrende sier:

  Beundringsverdig klokt og gjennomtenkt innlegg som burde sendes til alle imamer i Norge!

  For å bli ordinert til prest i dette landet stilles det visse krav. Burde man ikke snart vurdere tilsvarende ordninger for imamer? Elementære ting som å kunne norsk, ha kjennskap til norsk lovgivning samt en smule utdannelse, er vel ikke for mye forlangt!

 2. ellings sier:

  Muslimene snakker om «dobbel standard»… når det gjelder «Vesten» og dem. I Norge har dette vært det normale – og er det fortsatt… som du selv påpeker –

 3. PC sier:

  Christopher Hitchens, God is not great, how religion poisens everything.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s