Kort om Monaco

Det offisielle navnet er Fyrstedømmet Monaco, hovedstaden heter Monaco og det bor 35.657 mennesker i landet. Arealet er 2 kvadratkilometer og de styres som et konstitusjonelt monarki. Valutaen er Euro og språket fransk.

Det har rukket å gå 700 år siden Francous Grimaldi kledde seg ut som munk og tok over kontrollen over det lille fransktalende landet, og staten har vært i Grimaldi familiens styre siden den gang. Monaco har 300 dager med sol iåret, er omgitt av Frankrike på 3 kanter. Kongepalasset Palais du Prince har eksistert siden 1200-tallet og ligger på en høyde over selve byen. Skal du besøke Monaco, er det selvfølgelig jet-set havnen med de store båtene, Monte Carlo Grand Prix, den store zoologiske hagen som ble grunnlagt av Prins Rainer III i 1954, St.Dèvote kirke, Rainers veteranbilsamling i Fontvielle og Opera og ballet huset Salle Garnier.

Det er 20 hoteller i Monaco, noe som forteller noe om størrelsen til landet.

Kart over Monaco

Kart over Monaco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monaco har opphavet sitt som ein fønikisk gresk koloni på 500-talet fvt. og kolonien vart kalla Monoikos frå det greske Μόνοικος som tyder «enkelt hus». I følgje ei myte i antikken passerte Herkules gjennom Monaco. Det vart reist eit tempel her av fønikarane ti ære for Herkules, kalla Herkules Monoikos.

Keisar Henrik VI av Det tysk-romerske riket gav landområdet til Republikken Genova i 1191, som grunnla staden på nytt i 1228 som ein koloni. Monaco har vore styrt av Huset Grimaldi sidan 1297, då François Grimaldi («Malizia», italiensk for «den vondskapsfulle») kledde seg ut som ein fransiskanarmunk, fekk snike seg inn i festninga på den kjende Roche de Monaco og opna portane for soldatane sine.

Fyrstefamilien Grimaldi

Fyrstefamilien Grimaldi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frå 1793 -1814 var Monaco under fransk kontroll. Winerkongressen gav Monaco som eit protektorat til Kongedømet Sardinia frå 1815 og fram til 1860 då området rundt Nice (og Savoie) etter Torinotraktaten vart avstått til Frankrike. På denne tida var det uro i byane Menton og Roquebrune, som erklærte seg sjølvstendige og håpa på annektering frå Sardinia. Uroa heldt fram til den herskande fyrsten gav opp kravet sitt over dei to byane (om lag 95 % av landet) mot ei betaling på fire millionar franc. Denne overføringa og suvereniteten til Monaco vart respektert gjennom den fransk-monegaskiske avtalen i 1861

Fram til grunnlova i 1911 var fyrstane av Monaco eineherskarar. I juli 1918 vart det signert ein avtale om avgrensa fransk vern av Monaco. Avtalen, ein del av Versaillestraktaten, gjorde at den monegaskiske utanrikspolitikken vart styrt av franske politiske, militære og økonomisk interesser.

I 1943 invaderte og okkuperte den italienske hæren Monaco og innførte ein fascistisk administrasjon. Kort tid etter kollapsa styret til Mussolini i Italia og Nazi-Tyskland okkuperte Monaco og deporterte kort tid etter dei jødiske innbyggjarane, mellom anna René Blum (Paris, 13. mars 1878 – Auschwitz, 30. april 1943), som grunnla Ballet de l’Opera i Monte Carlo.

Operahuset i Monaco

Operahuset i Monaco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rainier III av Monaco tok over trona etter at bestefaren Ludvig II døydde i 1949. Ei ny grunnlov, erklært i 1962, avskaffa dødsstraff, gav kvinnene stemmerett og oppretta ein høgsterett for å garantere for fundamentale fridomar. I 1993 vart Monaco eit medlemsland i Dei sameinte nasjonane med full stemmerett.

I 2002 vart det signert ein ny avtale mellom Frankrike og Monaco som avklarte at om alle arvingar til fyrstedømet skulle falle bort, skulle fyrstedømet bli verande sjølvstendig og ikkje gå tilbake til Frankrike. Forsvaret av Monaco vart framleis verande Frankrike sitt ansvar.

31. mars 2005 hadde fyrst Rainier III vorte for sjuk til å halde fram oppgåvene sine og gav dei vidare til son sin fyrst Albert, marki av Baux. 6. april 2005 døydde fyrst Rainier. Fyrst Albert II av Monaco tok formelt over trona den 12. juli 2005. Albert II er son av den avdøydde skodespelerinna og fyrstinna Grace Kelly.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Kort om Monaco

  1. tonita sier:

    Bodde på Hermitage – for 30 år siden, – helt greit da. (Sa ikke at det ikke var jeg som betalte? Vel, det var det ikke. God service likelvel)

  2. sunde sier:

    Det ville jeg ikke basert meg på – vi har feriert der, men det spørs om du mener herberger eller hoteller. Hoteller går, herberger vet jeg ikke. Men det er en befolket region, så jeg ville vel sjekket litt på forhånd.

  3. frepun sier:

    Ser ut som du har litt peiling. Jeg skal på bilferie til den franske rivieraen (cannes, nice, antibes, monaco osv) i neste uke sammen med noen kompiser. Vi har bestilt noen overnattinger, men ønsker også å ta det meste på sparket. Har du noen formening om hvor store mulighetene er til å faktisk finne greie overnattingssteder til en billig penge på sparket?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s