3.etappe Tour De France

Idag er 3.etappe av Tour De France – fantastiske områder skal besøkes. Her finner du de forskjellige etappebeskrivelsene, og her har du dagens etappe.

3.etappe går fra Marseille til La grande Motte

3.etappe går fra Marseille til La grande Motte

Her kan du lese om fantastiske Marseille1. Plass til over 3500 båter

Gamlehavna, Vieux Port, står i sentrum, både for byens egne og ikke minst for oss besøkende. Marseille har Frankrikes største havn, som visstnok er Europas tredje største. Vieux Port er bare en del av byens havnekompleks bestående av 14 forskjellige marinaer. I Vieux Port seiler små turistbåter inn og ut i lang, lang rekke. Og i havnebassenget er det plass til ca 3500 fritidsbåter, alt fra små joller til fartøy mer i Røkke-klassen. Marseille går i dag for å være Europas ledende yachtsenter.

2. Forfatter gjorde øya If berømt

15-20 minutters båttur ut fra Vieux Port ligger den lille øya If. Alexander Dumas gjorde den verdensberømt fordi han sendte sin romanfigur, Greven av Monte Cristo, i øyas fengsel. For rundt 500 år siden ble If utstyrt med et fort som skulle tjene som beskyttelse av byen. I 1580 ble fort til fengsel. Der har både historiske kjentfolk vært innlosjert og altså fiktive figurer, som greven. Men om mannen med jernmasken har sittet der, det er visst ikke 100 prosent sikkert. Jernmaskemannen har like fullt fått skiltet sitt over en av cellene.

  

 

 

3. Ikke bare bouillabaisse

Fiskeretten bouillabaisse er uten tvil Marseilles store kulinariske kjendis. Men byen har flere spesialiteter som det kan være verdt å teste ut. Vi nøyer oss med å nevne en håndfull: Daube; biffkjøtt marinert i rødvin, urter og hvitløk. Ratatouille; vegetarkost, en stuing av olivenolje-sauterte rødpepper, auberginer, tomater og løk. Aïoli, som ikke bare er den hvitløksmajonesen vi er mest kjent med, men som er en hel rett bestående av torsk, poteter, grønne eller hvite bønner og kålrot – alt kokt hver for seg og holdt varmt. Les mer her

  

 

Kart over 3.etappe

Kart over 3.etappe

3. etappe er  en opplagt etappe for spurtkanonene. Og skal en spurte i gult i årets Tour de France, må det skje nå, for de har ikke mange dagene på seg.

Selv om det er en etappe for spurterne, må også sammenlagtrytterne passe seg langs kysten. Hvis Mistral-vinden kommer rundt klokka 14, kan det blåse ganske bra, og vinden kan splitte feltet med resultatet at man kan tape verdifull tid.

Marseille er landets nest største by med 850.000 innbyggere, og som havneport mod Middelhavet er den en etnisk smeltedigel med en stor nordafrikansk befolkningsgruppe.

Marseille er en veteran på etappeoversikten. Byen var i 1903, i den første utgaven av Tour de France, målby for en 374 kilometer lange etappe fra Lyon. Sist Touren lag veien forbi Marseille var i 2007, og byen har været på programmet hele 33 ganger tidligere. Til sammenligning er det bare tredje gang at La Grande-Motte er med i løpet.

 

 

 

 

 

  

La Grande Motte

La Grande Motte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den såkalt «nye Rivieraen» er ikke helt ny lenger. 35 år er gått siden de franske myndighetene fant ut at noe måtte gjøres med den relativt tilbakestående utkanten i syd-vest, Languedoc-kysten, strekningen omtrent fra Montpellier og nedover mot grensen til Spania.

Det sies at de begynte med å flysprøyte de enorme sumpområdene med insektgift før de tok til med dreneringen. Etter 35 år tror jeg ingen skal behøve å bekymre seg for den giften. Og insektene er absolutt kommet tilbake, men ikke i større mengder enn de finnes over alt langs Middelhavskysten.

Kommer gjerne tilbake

Så la oss kalle den ny likevel – den er jo ny i forhold til den egentlige Rivieraen med Nice og Cannes. Languedoc-kysten har den egenskap at når noen først har vært der én gang, så kommer de gjerne tilbake. Og hver gang kan en oppdage noe nytt; nye steder og nye sider ved et strand-landskap, et kulturlandskap, et vindyrkerdistrikt, et gourmet-område, og et innland som byr på historiske og kulturelle opplevelser av rang.

Området heter Languedoc – og nedover mot Spania heter det Roussillon (et navn mange vil kjenne igjen fra rimelige viner). Vin lager de også i Languedoc, men den heter Vin de pays d’Oc når vi kjøper den på Polet i trelitersbokser. Les mer her

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s