Hjelp det lyner !

Naturkrefter tar snart overhånden det meste. Vann i kjellere, sprengte sikringer, ødelagte pc og elektronisk utstyr – stort sett en masse mas. 2000 lyn totalt på Østlandet iløpet av en kveld. Mer regn enn noe sluk kunne svelge unna. 80 cm nedbør på 2 timer. Til og med tak holder ikke i enkelte tilfeller. Hos oss ser det godt ut foreløpig – en telefon som ikke virker og sikkert litt fuktig i kjelleren. Men såpass må det være, om man skal være ute ei sommernatt.

Lyn

Lyn-nedslag ihht Sintef

Lyn-nedslag ihht Sintef

 

Hittil i år har 119 500 lyn rammet landet, mot 132 285 i hele fjor. Fjoråret var et rekordår i antall lynnedslag i Norge, både i samlet antall og det høyeste antall som er blitt målt på en dag.

– Det meste vi har registrert på en dag fant sted 16. august i fjor. Da rammet 44 216 lyn landet med hovedvekt over Østlandet og Sørlandet. Det ser ut til at vi får like mange lyn i år, men det er for tidlig å si om fjorårets rekord vil bli slått, sier forsker Frank Dahlsslett ved SINTEF Energiforskning.

I januar i år slo bare 160 lyn ned i Norge, mot 37 100 i juni og 56 840 i juli. Så langt i juni/juli (fram til midnatt tirsdag) har 21 136 lyn slått i bakken.

Hva er lyn?

Lyn er egentlig bare en gnist, dog ganske mye lengre enn det vi er vant med av gnister. Lyn oppstår når spenningen mellom et område med positiv elektrisitet og et område med negativ elektrisitet i atmosfæren blir så stor at det utløses en gnist mellom de to områdene. Lyn kan utløses innenfor én sky, mellom to forskjellige skyer, eller mellom en sky og bakken.

 Positiv og negativ ladning skilles fra hverandre ved at det dannes nedbørspartikler, og disse vokser. Dermed blir det ulik ladningsfordeling – og lyn oppstår. Det vanlige er at den positive ladningen samles høyt oppe i skyen, mens den negative ladningen samles nede. Det er ikke småtterier med ladninger det er snakk om heller: strømstyrken i et lyn kan variere fra noen tusen til 300 000 ampere. Da er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at sikringene i sikringsskapet vårt hjemme – som tåler strømstyrker fra 10 til 80 ampere – kan få litt for mye, og dermed går strømmen. Lyn kan være fra noen hundre meter til flere titalls kilometer lange. Det er bare 25 – 35 prosent av alle lyn som treffer bakken. Les mer på Forskning.no

 

Torden

Tordenen oppstår som et resultat av at lynet varmer opp luften. I den kanalen som lynet går i varmes luften plutselig opp til flere millioner grader. Når luft varmes opp utvider den seg. Når det lyner skjer denne utvidelsen veldig fort. Når lynet er slutt (et lyn varer bare et kort øyeblikk), avkjøles luften raskt og trekker seg samtidig raskt sammen. Den raske utvidelsen og sammentrekningen forplanter seg ut fra lynkanalen i alle retninger og det er denne «sjokkbølgen» som vi oppfatter som torden.

Lydens fart

Lyden beveger seg med en fart av ca. 1000 km/t eller ca. 330 m/s. Det betyr at ved å telle antall sekunder fra lynet sees til det høres, kan man finne ut hvor langt unna lynet er. Tar det tre sekunder fra lynet sees til lyden høres er man ca. 1km unna. Grunnen til at det som regel ikke bare høres ett smell, men en ganske lang rumling, tordenen «ruller», er at lyden fra forskjellige deler av lynkanalen kommer fram til øret på forskjellige tidspunkter. Lynet kan være flere km langt. Les mer på Meterologisk Institutt

_lyn-tryvann_jpg_431480s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flat-TV-en din og annen finelektronikk er spesielt utsatt for lynskader. Dra ut kontakten i lynsesongen er forsikringsselskapenes anbefaling.

– Finelektronikken i flat-tv-er og pc-er er det mest sårbare vi har i huset og det som oftest blir ødelagt ved det vi kaller elektrisk fenomenskade, sier sjefingeniør Runar Bache i If.

Lynet trenger ikke slå ned i boligen din for å gjøre store skader, det kan godt slå ned et godt stykke unna. Hvis det blir overspenning i nettet kan kretskortet brenne opp og kortslutte apparatet.

Med en slik skade kan vanligvis utstyret kastes. Å reparere det vil være like dyrt som å kjøpe nytt. Les mer her

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Hjelp det lyner !

  1. veronica365 sier:

    Står det «så lang i augus(natt til tirsdag)….» i denne bloggen?? August?? Da har jeg glemt bort ferien min, nemlig??? :))

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s