Om 5 år trengs ikke mannen lenger

Det er nå et faktum – menn trengs ikke mer. Ikke for å formere oss iallefall. Forskere har funnet en måte å lage sæd på ved hjelp av stamceller. Det etiske dilemmaet er stort, det snakkes om å ødelegge friske embryor til fordel for eksperimenter for å lage noe som er kunstig fra naturens side.  Vel, de store filosofene får ta seg av de sidene – jeg er mer opptatt av at man iløpet av de neste 20 årene kan gå på Rema eller Kiwi og kjøpe 1 stk tube med sæd  – på samme automaten man bestiller hostesaft, hodepinetabletter og kondomer.

Man kan kanskje til og med bestille det på postordre – forresten, det kan hende finnes allerede idag ? Hvem vet egentlig. Det som kan være sikkert, er at denne vitenskapen faktisk kan hjelpe barnløse. Og de er det mange av. Det må selvfølgelig være slik at alt fungerer, at barnet blir frisk og at at hovedgrunnstoffene kommer fra en mor og en far, – og ikke en sau eller en frosk. Blanding av saker fra flere arter, kan jo også fort bli et tema i denne diskusjonen. Stamceller er byggestener, og disse finnes i alle levende vesener, hvorav også mange sikkert er like for mennesker og dyr. Blander man disse og ser noen hundreår fremover, blir vi kanskje flinke å hoppe eller produsere ull. Who knows ?

Disse sakene skal man helt sikkert ikke spøke med. Men jeg gjør det allikevel.

 

En gruppe britiske forskere sier de har greid å lage menneskelig sæd ved hjelp av stamceller. Metoden kan bli til stor hjelp for par som har vansker med å få barn. Se filmen her

Enkelte fagfolk sier seg likevel skeptiske til om det er fullt funksjonsdyktige sædceller forskerne i det nordøstlige England har klart å utvikle. Forskerne mener selv at det vil ta opp til fem år før teknikken er ferdig utviklet.

Stamcellene som ble brukt i forsøkene som til nå er gjort, var hentet fra embryoer, få dager gamle befruktede eggceller som er i ferd med å utvikle seg til fostre. Stamceller er menneskekroppens «byggeklosser», celler som ennå ikke har noen spesialisert funksjon.

Rapport

Forskerne bak forsøkene kommer fra Newcastle-universitetet og fra den spesialiserte institusjonen for stamcelleforskning NESCI i det nordøstlige England. Rapporten deres ble offentliggjort i fagtidsskriftet Stem Cells and Development onsdag.

– Dette er en viktig utvikling, fordi den vil gjøre det mulig for forskere å studere i detalj hvordan sæd dannes. Det kan bidra til bedre forståelse av ufruktbarhet hos menn – hvorfor den oppstår og hva som forårsaker den, sier professor Karim Nayerna.

Nayerna har ledet arbeidet med å utvikle den nye teknikken. Han mener politikerne så snart som mulig må få på plass de nødvendige lovene og reglene slik at produksjon av sæd fra stamceller kan settes i gang.

Tidlig

Men Allan Pacey fra universitetet i Sheffield sier det folkene ved NESCI og universitetet i Sheffield har greid å lage, bare er sædceller på et svært tidlig stadium i sin utvikling. Først når det foreligger mer materiale, kan man avgjøre hvor viktig dette er, mener Pacey.

Saken har også en etisk side, understreker Josephine Quintavalle i organisasjonen Comment on Reproductive Ethics.

– Her er helt levedyktige embryoer blitt ødelagt for å produsere sædceller som kanskje verken er sunne eller levedyktige, sier hun.

Kommentatoren John Harris i London-avisen The Independent skriver på sin side at den nye oppdagelsen ikke betyr at menn blir unødvendige for at verden skal gå videre. Tvert om vil det virke frigjørende for mennene at de ikke lenger må frykte ufruktbarhet, mener han.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s