Ønsket å dø sammen

Dette klarer jeg rett og slett ikke å bestemme meg for hva jeg skal mene. Skal vi mennesker selv få bestemme når vi skal få lov å dø – eventuelt på hvilken måte og hvordan skal det være lovlig å hjelpe andre med åø, hvem skal bestemme hvem som skal få lov, skal alle få lov uavhengig av hvilken årsak som legges til grunn, – og hvordan skal vi avverge at dette ikke blir et skalkeskjul for drap uavhengig av motiver ?

Det er vel egentlig ikke lov å begå selvmord heller, men man straffes nok neppe for det. Man kan nok bli tatt i forvaring og oppbevart på egnet sted til man er helbredet for slike tanker, – men til syvende og sist kan ingen hindre oss i å gjøre det. Men vi kan og har frem til nå hindret folk i å dø, – ved hjelp av bistand. Om vi nekter dette, vil  jo selvmord skje allikevel, men etter mitt hode er det mer et prinsippielt spørsmål – skal menneskene få bestemme selv ? Og om svaret er ja, – bør man jo assistere og kvalitetssikre på best mulig måte for å sikre at misbruk ikke forekommer(dvs. kriminalitet).

Dagbladet.no): Sir Edward Downes fikk æren av å være den første dirigenten på åpningen av operaen i Sydney i 1973, og han dirigerte 950 forestillinger av 49 forskjellige operaer ved Royal Opera House i Covent Garden.

Fredag endte Sir Edward Downes og hans kone Joans liv ved en klinikk for aktiv dødshjelp i Sveits.

54 lykkelige år
– Det er med stor sorg vi forteller om våre foreldre Edward og Joan Downes død. Etter 54 lykkelige år sammen besluttet de å ende sine liv, i stedet for å fortsette slitet med sine alvorlige helseproblemer, sa parets sønn og datter, Caractus og Boudicca, i en pressemelding i dag. Les mer her

Dette er bare stusselig synes jeg. Men med uhelbredelig kreft og smerter, – er det kanskje ikke uforståelig at noen velger denne løsningen. Holder man utenfor spørsmål om etikk, har man bare lovverket igjen. Visste disse to menneskene hva de gjorde ? Var de ved sine fulle fem, kan og bør noen stilles til ansvar.

– Så mange som 115 briter har reist til utlandet for å dø, og mange flere ser ut til å ville følge i deres spor. Dette er på tross av vårt lovverk som truer alle som er med de som vil dø, med opptil 14 år i fengsel, sa Sarah Wootton, direktøren for organisasjonen Dignity in Dying, til The Telegraph.

Lovverket hos britene ønsker jo faktisk å stille noen til ansvar for å medvirke til at noen selv velger å dø – som i mitt hode er en særdeles merkelig lovgivning. Allikevel kan og bør det stilles spørsmål omkring dette, da misbruk i høyeste grad kan være aktuelt. Pårørende som er arvinger må i tillegg til den byrdens som pålegges dem, trå særdeles varsomt for ikke å bli mistenkt for å la økonomiske motiver være en drivkraft for uheldig påvirkning.

Overlege Morten Horn ved nevrologisk avdeling ved Ullevål, anslo i mai at dersom aktiv dødshjelp skulle bli tillatt i Norge, så kunne opptil 700 personer få hjelp til å ta sitt liv her til lands.

Det er i særdeles vanskelig å få begrense og sette grenser for hvem som er dårlig nok – fysisk og psykisk – til å få lov til å ta sitt eget liv. Et lovverk vil jo i særdeleshet være vanskelig å sette sammen, da dette må sees på i hvert enkelt tilfelle, vurderes av fagpersonell og personer som neppe gleder seg til slike avgjørelser.

Dignitas

ZÜRICH (Dagbladet): Stiftelsen Dignitas er grunnlagt for å
hjelpe folk til å begå selvmord. Kritikerne hevder det er
dødsturisme, mens tilhengerne mener alle har rett til å
bestemme over eget liv. I Norge vil legeforeningen ekskludere
medlemmer som medvirker til at noen tar sitt eget liv. Likevel
innrømmer mange leger at de har utført aktiv dødshjelp.
Dagbladet besøkte selvmordshjelperne i Dignitas i Zürich. Fire
nordmenn er medlemmer av stiftelsen. De fire forbereder seg på
å dra til Sveits for å dø.
Det står en tom seng i hjørnet av rommet. På dyna er det
bilder av gule solsikker. På veggene henger det tre bilder av
det sveitsiske naturlandskapet. Snart skal en 84 år gammel
kvinne fra Tyskland legge seg i senga for siste gang. På
bordet står det et glass merket «60 ml». Dignitasmedarbeideren
blander 15 gram pentabarbital-sodium i 60 milliliter. vann.
Det er selvmordsdrikken. Les mer her
Reisefølget kan bli tiltalt
«Her har jeg bestilt min død» Gro (50) fra Oslo

Drar gjerne til Sveits for å dø

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s