Route 66

«Get your kicks on Route 66» skrev Bobby Troup, og Nat King Cole gjorde låten kjent i 1946. Helt siden den tid har «Veienes Mor» hatt sin potente påvirkningskraft på den amerikanske psyken. Veien regnes ikke engang som offisiell vei lenger, men Route 66 byr på mer enn 3.500 kilometer med levende historie. Å kjøre på småbyveiene, de støvete én-fils landeveiene og kyststrekningene er som å besøke et parallelt univers. Samtidig er du ofte mindre enn halvannen kilometer unna motorveien.

route66kart

 

 

 

 

 

 

 

 

Route 66 har eksistert siden 1926, da den ambisiøse Oklahoma-politikeren Cyrus Avery begynte å drømme om en motorvei fra the Great Lakes til Stillehavet. Fordi Route 66 knyttet sammen hundrevis av «Anytowns» gjennom hele USA, fikk veien kallenavnet «Amerikas hovedgate». Den ble berømt under Dust Bowl-perioden, da fattige folk fra Oklahoma slet seg langs veien, som i «Vredens Druer», i retning av det forjettede land California. Da velstående etterkrigsfamilier kjørte Route 66 på sine bilferier, og ble veien et ikon.

0617_colorado_1082

 

 

 

 

 

 

 

 

Lever på nåde

President Eisenhowers motorveinettverk, som var inspirert av Tysklands autobahn, var nakkedskuddet for Route 66. I dag lever den slitne veistrekningen fortsatt, takket være frivillig innsats, nonprofit-organisasjoner og statlig finansiering. Mange amerikanere har kjørt langs Route 66 uten å vite om det. Dersom du har vært på ferie i Grand Canyon eller i Missouris Meramec-huler, er det mulig at du allerede har kjørt på veien.

Route 66 kjører fortsatt gjennom alle byene i sangen – inkludert St. Louis, Oklahoma City, Amarillo, Gallup, Flagstaff og forglemmelige Winona – men dét er ikke årsaken til den fornyede nasjonale interessen for veistrekningen. Mennesker valfarter til Route 66 for å se det særegne, urytmiske og nostalgiske Amerika som ikke eksisterer noe annet sted.

CanadianRiverValleyN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nostalgisk og ekte

Gammeldagse bensinstasjoner, verksteder, aldrende neonskilt, dinere og drive-in kinoer lever fortsatt i beste velgående. Noen steder står ødelagte skilt som spøkelsesaktige etterlevninger fra fortiden. Men andre nostalgiske stoppesteder langs veien har gjenoppstått, slik som Tower Conoco Station & U Drop Inn, et art deco-mesterverk i Shamrock, Texas, og La Posada, et Harvey House fra 1930-tallet, som ligger ved jernbanelinjen i Winslow, Arizona.

1217150987000_Route66-IMG_5680_2049052510x510r

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det mest imponerende er stedene som ser akkurat slik ut som de så ut for 50 år siden. Du passerer igjennom et dusin små byer hvor 1950-tallet virker som om det var i går: Pontiac i Illinois, med den gamle Old Log Cabin-restauranten; Baxter Springs i Kansas, hvor du er nødt til å spise pai hos Murphey’s Restaurant og ta bilde ved Eisler Bros. Old Riverton Store like i nærheten, Williams i Arizona, for honky-tonk barene og the Grand Canyon Railway; og cowboy-gjemmestedet Oatman i Arizona, hvor Clark Gable og Carole Lombard dro på bryllupsreise.

 

Wallpaper_Route66_2_1600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utendørsmuseum

Route 66 er bokstavelig talt et utendørsmuseum, der severdighetene er eksponert mot naturen, og hvor mange av dem er gratis. Noen er hyllester til seg selv, som Shea’s Gas Station Museum i Springfield, Illinois, og Route 66 Musuem i Clinton, Oklahoma. Andre favner over kitch og folk-kultur, slik som Red Oak II i Missouri, Cadillac-ranchen i Amarillo, Texas, og the Exotic World Burlesque Museum utenfor Helendale i California.

1217152383000_Route66-IMG_7437_2049126510x510r

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route 66 passerer gjennom noen av USAs mest kjente attraksjoner, men man ser dem fra en alternativ vinkel. Å kjøre til enden av veien på Los Angeles Santa Monica Pier etter å ha kjørt gjennom den støvete Mojave-ørkenen gir en helt annen opplevelse enn å fly over til Vestkysten. Det gir en følelse av fullbyrdelse når du kommer frem, akkurat som i veistrekningens unge år.

Moder Natur

Og til slutt, la oss ikke glemme at Veienes Mor er venn med Moder Natur. Ikke bare snor den seg i nærheten av Grand Canyon, men den leder også til størknede skoger, maleriske ørkener, gigantiske meteorkratere og vakre indianerreservater, for eksempel Navajo Nation og Acomba Pueblo (også kjent som «Sky City».)

obj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når alt kommer til alt er det ingen andre veier som forteller historien om Amerika som Route 66. Og det er ikke for sent «to get your kicks here» heller.

Fra Aftenposten og Sara Benson hos Lonely Planet

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s