Kule ting å vite

Visste du at …………..

 

Sjeldneste vin;

Romanée-Conti! Bare navnet på denne vinen som lages i den idylliske burgunderlandsbyen Vosne-Romanée får vinelskere til å skjerpe sansene. Så er den også en av verdens dyreste viner.
– Verdens sjeldneste vin har ingen pris, sier Richard Oley i sin bok om Romanée-Conti. En flaske av 2001-årgangen kostet nærmere 11.000 kroner da den ble lagt ut for salg i Norge i fjor. Mens du for en flaske av den enda sjeldnere 1999 må ut med drøyt 25.000 kroner i Frankrike. Derfor virker en pris på 50.000 kroner for en magnumflaske av årgang 1979 hos Fauchon i Paris rent billig. Noen årganger oppnår sekssifrete beløp på auksjoner. For interesserte les her

Sjeldneste mynt;

10. juli 1924 skulle kirkevaktmester Jöns Jönsson grave en grav på Igelösa Kirkegård i Skåne i Sverige. På en meters dyp støtte han på en stor klump som han trodde var en stein, men som etter kort tid viste seg å være en klump med hardt sammenpakkede mynter. Midt inne i denne klumpen lå et eksemplar av Norges første mynt – Tryggvason-penningen, preget for vikingkongen Olav Tryggvason og trolig utgitt i førstedelen av hans regentperiode 995-1000.

Dette var det fjerde eksemplaret som noen gang er funnet. Ingen av disse befinner seg i Norge. En er funnet i Tyskland, en i Danmark og to i Sverige. I dag befinner de seg i Nationalmuséet i København, i Historiska Muséet i Lund i Sverige, i Kungliga Myntkabinettet i Stockholm og i Staatliche Muséen i Berlin. Et femte eksemplar skal ha eksistert, beskrevet og tegnet i flere numismatiske arbeider fra det 18. og 19. århundre. Hvor denne mynten befinner seg i dag er det ingen som kjenner til.

Sjeldneste tre;

Det faktum at the Wollemi Pine, wollemifurua, tilhører en evolusjonær linje som oppsto for mer enn 200 millioner år siden, og som man trodde hadde vært utdødd i flere millioner år, var bare hårfint mer sensasjonelt enn at de få gjenlevende eksemplarene av dette fortidstreet befant seg bare 15 mil utenfor Sydney, Australias tettest befolkede område.

Wollemifurua er i dag et av verdens eldste og mest sjeldne trær. Det eldste fossilet av denne arten (altså ikke slekten, som vi nevnte over) er 90 millioner år gammelt. Mindre enn 100 individer overlevde fram til de ble oppdaget i 1994. Det ene stedet vi vet at det vokser, voktes derfor med stor iver. Selv forskere blir flydd inn med bind for øynene?

Den slekten wollemifurua tilhører, oppsto i juratida, den midterste av dinosaurenes tre tidsaldre, altså trias, jura og kritt. Som de fleste dinofreaks vet, var bartrær et dominerende botanisk innslag i hverdagen til tyrannosaurus rex. Løvtrær, gress og blomster dukket opp først et stykke ut i eller helt på slutten av krittiden. For spesielt interesserte les her

Norges sjeldneste kokebok;

For et par måneder siden kom Per Jørg Johnsen, innehaver av Ex Libris Antikvariat i Tvedestrand, over en sjelden bokskatt fra 1700-tallet som har lagt gjemt i en Risør-familie i en årrekke. Nemlig «Norsk Huusholdnings-Kalender» av Christopher Hammer. Den regnes av mange for å være Norges første kokebok.

Lite ante Per Jørg Johnsen at turen til Risør skulle by på et slikt funn.

– Dette er den sjeldneste og dyreste boka jeg noensinne har kjøpt, og den dyreste jeg noensinne har solgt. Dette er snakk om en helt annen divisjon enn de bøkene jeg steller med til daglig, forteller han og sammenligner den med førsteutgaven av Ibsens «Catilina». For spesielt interesserte les her

Verdens største;

(Dagbladet.no:) Fiskere i Nord-Thailand har fanget denne mallen. Det er den største ferskvannsfisken som noen gang er sett. Fisken, som ble tatt i mekong-elva, veide 293 kilo, og er like stor som en grizzlybjørn. Les mer her

malle2

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Enkel vitenskap og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Kule ting å vite

  1. plosiv sier:

    Alt du vet, og sånn. Takk for ny informasjon, kanskje man får brukt for det en vakker dag. 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s