Jeg erklærer krig ! Mot fluer !

flue

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fluer…eg vil snart spy av fluer. Fantastisk irriterende insekter som er så plagsomme at man kunne gå fra forstanden av mindre. Nå om sommeren, når fuktigheten øker, varmen stiger, regnet kommer og det er fuktig ute – da kommer jævelskapen. Det hjelper også at hester, sauer, geiter og andre flue-tiltrekkende krek er ute og beiter i nærheten. Så derfor har jeg erklært krig. Fluekrig. Bevæpnet med fluesmekker og intens konsentrasjon skal de bevingede flyvende rottene dø. Og det idag. Men før det – her er beskrivelsen du trenger for å skille ei flue fra en klegg, mygg, humle, bie og andre insekts-jævler. Det er mange fler enn disse, men disse møter du garantert denne sommeren. Om ikke, er det bare å ta en tur til Lier i Buskerud – for her kanskje alle akkurat i disse dager. Noe mer plagsomt insekt skal man leite lenge etter – noen må direkte gå på stoff – de er helt hypre i sin tilnærming og gir deg aldri fred. Selv ikke når du skrur av lyset. Og de er innendørs. Alle sammen. Ute er greit. Og innendør når luften beveger seg. Sitter man uten vifte eller trekk, nyter de sine sadistiske sprell i timesvis.

 

Jeg tenker og har sjekket nettet etter fluekrigens svar på atomvåpen – et eller annet middel man kan plassere ute også forgiften jævelskapen helt av seg selv. Men det er vanskelig å finne. Mot mygg ja, mot bier, rotter og gnagere – men fluere. Niks. Derimot kan forsvaret nå hjelpe oss stakkarer som er truet av denne plagen:

BazookaTest_01_lar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjerringråd mot fluer finner du her

Her er noen flue-dødar midler

 

 

husflueNorge finnes husflua stort sett i tilknytning til gårdsbruk der de formerer seg i husdyrgjødselen. I sommermånedene med høy temperatur kan antall husfluer bli enormt, og flua blir en sann plageånd som også sprer seg til omkringliggende boligområder. Les mer her

 

 

 

 

loftsflueLoftsfluene (Calliphoridae, Pollenia spp.) tilhører en egen slekt av spyfluer. De er mørke og grålige i fargen, og de forveksles ofte med vanlig husflue når de opptrer i hus. I spesielle situasjoner kan de opptre innendørs i så store mengder at de blir plagsomme

 

 

 

 

 

springflueSpringfluer (Diptera, Sphaeroceridae) er svært vanlige i hønsehus og fjøs. I hus med kloakklekkasje kan de også opptre i store mengder da de lever på råtnende organisk materiale. Springfluer har trolig liten økonomisk og helsemessig betydning selv om det kan oppfattes som ubehagelig når de opptrer i store mengder.

 

 

 

 

 

 

 

fruktflueFruktfluer (Drosophilidae) kommer ofte inn i hus om høsten. De kan opptre i mengder om de får formert seg på gjærende frukt, skvetter i tomflasker, søppel og liknende. I visse næringsmiddelvirksomheter kan de være et stort problem.

 

 

 

 

 

 

 

gullflueGullfluenes larver utvikles primært på åtsler, men de kan også gjøre skade på matvarer. I tillegg kan larvene utvikles i åpne sår på levende dyr, og de regnes derfor som skadedyr i forbindelse med sauehold.

 

 

 

 

 

 

hjortelusflueHjortelusflua (Lipoptena cervi (L)) er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort. Om høsten lander den ofte på mennesker. Er man uheldig kan over femti individer slå seg ned. De krabber rundt i hår og skjegg, i klær og innenfor klær. Vanligvis stikkes ikke mennesket, men hvis det skulle skje kan stikket klø i lang tid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spyflueSpyfluer (Diptera, Calliphoridae) er skadedyr på ferske matvarer som kjøtt og fisk. Moderne husholdningsrutiner og matproduksjonsforhold gjør at de nå ansees som et mindre alvorlig problem. I gitte situasjoner kan de likevel opptre i stort antall og dermed være til sjenanse, utgjøre en trussel mot matvarer eller skape
problemer ved husdyrhold

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

3 svar til Jeg erklærer krig ! Mot fluer !

 1. Erik sier:

  Jeg kan anbefale Jif. Du kan komme ganske nær med flaska uten at de flyr hvis du er litt rolig i bevegelsene, og når du presser inn «avtrekkeren» raskt er jo den bevegelsen bort fra flua, så den flyr ikke av den grunn – og da går den i bakken og klarer ikke fly. Vingene klistrer seg, og såpa tetter nok til trakeene også så den får problemer med å puste. Ha en tørk klar, eller en serviett eller noe lignende, som du kan ta flua med. Med denne metoden tar du flua raskt og effektivt, og får vasket der den satt i stedet for å mose den utover og grise til:-) Funker utrolig bra, faktisk. Jeg har gjort det i årevis, og her er det mye fluer. Ingenting annet er i nærheten av å fungere så bra som Jif.

 2. Anne-Sophie sier:

  Så mange flotte fluer, da gitt! 😉

 3. Rune sier:

  Lite er mer irriterende og frustrerende enn de små lynraske dustene der, det er helt klart, blir litt jakt noen ganger, og jeg gir meg ikke før den er eliminert, hehe, bort skal den. Godt å se at det er flere som lar seg provosere av fluen 🙂 Et lærerikt innlegg også, var ikke klar over at det var så mange arter av fluen.

  Ha en fortsatt fin helg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s