100.000 daglig smittede av Svineinfluensa – som er helt ufarlig ?

Diskusjoner som pågår nå er om vaksinen i et lengre perspektiv, gjør minst like galt som selve viruset. Det er mange eksempler på at vaksinen som nå skal brukes, kan medføre bivirkninger vi slett ikke vet nok om. Og diskusjonen begynner dermed om sjansen for å få viruset er mindre, enn sannsynligheten for å få store bivirkninger av vaksinen. Om mesteparten av dagens unge blir rammet av en kraftig influensa, får man jo også bivirkninger med hensyn til arbeidsstokken i norske bedrifter. Les mer her . Rammes 30% av arbeidsstokken samtidig over hele Europa, så kan man bare tenke seg hvilke tall det dreier seg om. Les her.

Det viktigste er jo nå at influensaen er mild og ufarlig. På ingen måte dødelig. Dog blir jo nesten alle syke, på grunn av vi mangler antistoffer i kroppen for nettopp dette viruset. På den måte blir vi kanskje sengeliggende en dag eller to, men er på ingen måte i fare. Jeg leser fra utenlandske medier om spekulasjoner om at viruset kan utvikle seg til et resistent virus som ikke er påvirket av medisin – men det er åpenbart at dette kun er rene spekulasjoner.

Jeg satser på å møte influensaen, sjekke pulsen og håpe på det beste. Vaksine får du ikke i meg før det er helt nødvendig. Hodepinetabletter og mye vann, så tenker jeg mye er gjort.

 Oppfatningen om at eldre ikke er mest utsatt for sykdom i den nye influensaepidemien, styrkes ytterligere i ny studie. Tendensen med klart flest unge smittede viser seg også i Norge.

68 prosent av de 76 som var smittet per 15. juli, er under 30 år, opplyser Folkehelseinstituttet.

I USA, som har flest smittede på verdensbasis (flere enn 37 000) ,er majoriteten av de smittede i alderen 5-24 år. Ingen over 64 år har dødd av sykdommnen i USA, ifølge nettsiden til Centers for Disease Control and Prevention.

 influensa-a-farget-kvadr

 

 

 

 

 

 

 

Personer som var i live under Spanskesyken i 1918, altså de over 90 år, har sannsynligvis best forsvar mot dagens Influensa A, også omtalt som svineinfluensa.

Det rapporterer forskere i en studie i Nature, melder tidsskriftets nettsted.

I tillegg antyder Nature-studien at  folk over 60 år, som ikke levde under 1918-pandemien, også kan ha fått en smule beskyttelse ved å ha vært utsatt for liknende virus som sirkulerte på 1920-1950-tallet.

Dette til tross for at eksponering for Asiasyken og Hong Kong-syken, ikke har vært nok til å skape produksjon av antistoffer i blodet som tar knekken på dagens virus. Mer her hos Forskning.no

img650x367

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Analyser gjort ved Mikrobiologisk avdeling ved St. Olavs hospital viser utslag på samtlige prøver de fikk inn i går.

– Prøvene blir sendt til Nasjonalt folkehelseinstitutt, og smittevernslegene vil ha kontinuerlig kontakt med fastlegene til de som har fått sykdommen, sier vakthavende overlege Kjersti Wik Larsen ved mikrobiologisk avdeling. 13 nye tilfeller er rapportert idag den 18. juli. Les mer her

Hva skal du gjøre ?

Helsedirektoratet gir nå en rekke råd til folk som skal reise til land der det foregår vedvarende lokal smitte av influensa A (H1N1) tidligere kalt svineinfluensa.

* Før reiser til områder med dårlig helsetilbud, anbefales å drøfte med lege om det er behov for å ta med beredskapspakke med medisiner mot influensa.

* Det samme gjelder personer med økt risiko for alvorlig sykdom og komplikasjoner av influensa. Men for de aller fleste vil det være unødvendig å ta med slik beredskapspakke.

* Viktige smittevernråd mot influensa er å unngå nærkontakt med syke, å vaske hendene grundig og ofte, og å hoste eller nyse i albuekroken, eller i et papirhåndkle som kastes etterpå.

* Personer som blir syke på reise, anbefales å oppsøke lege for å få riktig diagnose og behandling.

* Personer som blir syke den første uka etter hjemkomst fra områder med smitte av A (H1N1), oppfordres til å holde seg hjemme, kontakte lege per telefon, og opplyse legen om reisen og symptomene

5 viktige spørsmål om Svineinfluensa: fra Aftenposten.no

Her svar på fem aktuelle spørsmål.
  • 1. Hva gjør jeg hvis jeg har vært på reise i et berørt område? Det viktigste er å være spesielt oppmerksom på om du får influensasymptomer og å oppsøke lege dersom slike symptomer opptrer i en periode på syv dager etter du var i området.
  • 2. Hva kan jeg gjøre dersom jeg skal på reise til berørte områder? Vis forsiktighet ved å være nøye med håndhygiene og unngå store forsamlinger hvor man kommer tett på andre mennesker. Det er usikkert om det har noen beskyttende virkning å bruke vanlig munnbind. Forebyggende behandling med Tamiflu anbefales ikke.
  • 3. Hvordan kan jeg bli smittet? Ved kontakt med en person som har fått influensaviruset. Smitteoverføring på samme måte som ved sesonginfluensa; ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker.
  • 4. Hvordan kan jeg beskytte meg og andre mot sykdommen? Som ved vanlig influensasykdom: Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive. Begrens nær kontakt med syke personer. Dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørkleet rett etter bruk.
  • 5. Hva er egentlig forskjellen mellom sesonginfluensa og A (H1N1)? Hovedforskjellen er at A (H1N1) er forårsaket av et helt nytt virus som få eller ingen er immune mot. Sesonginfluensa er forårsaket av virus som ligner en del på hverandre fra år til år. Det gjør at en god del av oss er immune fordi vi har vært syke med et lignende virus tidligere.

Fra Kommunelegen i Rygge; Moss Avis

Beroliger

Likevel ønsker lege Marit Valen ved Halmstad legekontor å avalarmere folk ved å understreke at dette kun er en influensa, og ingen dødelig epidemi.
– Det er viktig å vite at svineinfluensa foreløpig virker å være en mild form for vanlig influensa. Det vil si at de smittede ikke blir veldig syke, beroliger Valen.
Hun forteller at det som imidlertid er spesielt, er at dette er en helt ny type influensa som de færreste har motstoffer mot i kroppen. Det betyr at de fleste som kommer i kontakt med den, blir smittet.
– Derfor er det viktig at vi helsepersonell og folk generelt tar sine forholdsregler, slik at færrest mulig ender opp syke. På den måten hindrer vi at samfunnet «stopper opp» fordi mange ligger hjemme og er syke, sier hun.

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s