Tønes – musikk for folk med dialekt !

Ved forrige besøk til Lier, presenterte en ung sprek Randaberg-bu ein artist for meg som eg aldri før hadde hørt om. Nemlig Tønes. Dette er kanskje musikk for oss som faktisk har dialekt, og derfor kanskje vanskelig å ta inn over seg for Østlandsfolk. Allikevel er tekstinnholdet veldig å kjenne seg igjen i. Tønes durer nå daglig i øret og jeg vil anbefale at å høre tekstene noen ganger, før du bestemmer deg for hva du synes. Fantastisk bra !

Tønes er en viseartist fra Sokndal, ikke langt fra Egersund. Han skriver og fremfører sanger om nære og fjerne ting, med mye humor og ironiserende visdom fra de små bygder på sørvest-landet.

Med seg har han tre musikere, Tengis, BK og Øystein på hhv bass, gitar og tangenter. Musikken har vært forsøkt karakterisert av mange kloke hoder, og det mangler ikke på forsøk hos pressens skriveglade menn og kvinner.

Personlig liker vi godt Nanzeen Khans beskrivelse i Aftenposten: […] Tønes er representanter for en musikk som flytter grenser, som låner jazzens lekne sjel, rockens tekstspråk og visemusikkens ro.

Tønes’ første utgivelse «Rett te håves» er en kult-klassiker. Den lavmælte innspillingen gav begrepet «alternativ vise» en betydning med sine rocka tekster og melankolske stemning. «Rett te håves» ble tildelt en 5’er i Aftenposten.

 

Tones_270596m

 

 

Det neste utgivelsen var «Gobai» i 1998. «Gobai» fikk en meget positiv mottagelse i pressen (inkl. Akersgata). På «Gobai» løfter Tønes de små bygdeproblemene inn i en større betydning, fortsatt med den samme elegante balansegang mellom ironi og alvor. Albumet fikk blant annet terningkast 5 i Dagbladet, og det samme av NRK’s kritikerteam i «Under lupen».

I 2000 kom albumet «Det så e inne i krabben». Her møter man en noe mer rocka utgave av Tønes. Sjekk her

 

Mor hu he sin kjøkkenkniv

far han he sin tollekniv

systar hu he sikkert kniv au

og broremann he antakelig ein heile haug

 

Da Stavanger Aftenblad ba leserne stemme fram sin favorittsang i forbindelse med kulturbyåret 2008, regnet de fleste med at Mods’ «Tore Tang» skulle vinne. I stedet vant Tønes, med «Bonde». Det sier mye om hans lokale popularitet og forankring.

Tønes’ tekster tar utgangspunkt i det nære og konkrete, med en humor som rommer både deltakelse og distanse. «Tork av deg fliret» er hans femte album og et karrierehøydepunkt. Tekstene har et større spenn enn før, fra det enkle og alvorstunge («Fullt av blomma») til det nesten pinlig revyaktige («Yatzy»). Her kan du lese mer om Tønes

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s