Vi vil ha glade mennesker !

Opp mot 20 prosent av norsk ungdom forteller at de er moderat eller sterkt nedtrykt. Jentene i tenårene opplever mer tristhet og håpløshet enn guttene. For begge kjønn er negativt kroppsbilde og anstrengt forhold til foreldrene viktige årsaker til depresjon, viser en norsk undersøkelse. Les mer her

Dette er vanskelig. Negativt kroppsbilde. Å miste troen på seg selv. Uttrykk av depresjon. Som forfølger en senere i livet. Både jenter og gutter. Her er det viktig for foreldre  følge med – starte tidlig med et forsøk på bevisstgjøring og oppbygging av selvtillit. Jeg er rimelig sikker på at dette kan bygges fra tidlig alder. Kroppsbilde derimot er nok en annen skål. Selvfølgelig har dette med selvtillit å gjøre, men omverden er relativt klar i hva som er pent og hva som ikke er. Dette er vanskelig og viktig. Depresjon er og gir triste mennesker. På sikt er dette ødeleggende. Vi vil ha glade mennesker. Da går samfunnet framover. Og alt blir lettere.

Undersøkelsen viser at både negativt kroppsbilde og et vanskelig forhold til foreldre gir utslag i nedtrykthet på et senere tidspunkt. Dette gjelder også både for gutter og jenter.

– Det er akkurat som jenter, i en periode av livet, mister helt troen på seg selv. Det skjer som regel fra 14-15-årsalderen, og varer noen år. Noe av det samme skjer med gutter også, men de bryr seg rett og slett ikke så mye, sier Holsen.

Resultatene hennes viser at jentene rapporterer om mer nedstemthet enn gutter i hele tiårsperioden, bortsett fra ved 13-årsalderen.

Jenter er aller mest deprimert når de er 15 og 18 år gamle. Blant guttene er nivået på nedstemtheten ganske stabilt inntil de blir 18. Mellom 18 og 21 år opplever mange at humøret stiger, og en stabilisering finner sted mellom 21 og 23 år, både for gutter og jenter.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s