Rør om Harry-tur og Tull-vesenet

jada, harrytur fra Lier til Sverige er nå gjennomført. Med fare for å bli etterlyst av lensmann og prest, må det bare innrømmes at det neppe ble smuglet noe over grensen idag,  som kan skade voksne eller barn i nevneverdig grad. Det slår meg der jeg går på Svinesund-senteret,  hvor mange mennesker som virkelig handler. Mye og omfattende fra kaffe(man reiser da ikke til Sverige for handle kaffe ?), ost, bacon og brus. På Rema 1000. Det er svenskehandel det. Direkte fra urtrønderske Reitan på Lade Gård i Trondheim.

Egentlig er det mange ting jeg stusser over når jeg er på handletur. Antallet av butikker som inneholder plastikkgjenstander, pyntefigurer og afrika-masker er mange. Det er en butikk som kun handler i proteiner, karbohydrater og anabole vitaminer i bøtte-forpakninger. Det er et kondomeri. Og en butikk med bare kattematt, hundemat og fiskeutstyr + 5 vannkanner du kan vanne blomstene med. En butikk med 20 tonn søte, klissete og seige gummiting man kaller godteri. Og en haug av gigantiske matvaresentre. Til og med kurvene er store. Man rekker nesten ikke ned til varene når man skal ha tak i dem for å betale.

Og sigaretter, tobakk og snus. De har gjort til en vitenskap å selge maksimalt med merker, måter å røyke på, sigarettpapir og lightere. Fantastisk at det går an. Og at det er lov. Bare 400 meter fra Norge. Prisnivået er halvparten på de farligste varene. Minst på de sunne. Forstå det den som vil.

Men det er spesielt en sak som er virkelig er rar.  Tollvesenet. Dette merkelige systemet vi har i Norge. Skal du fly, skal du jaggu bekrefte hvem du er minst 3 ganger på vei ut til flyet. Alt du har med blir veid, kontrollert, gjennomlyst og dobbelsjekket for både vekt og væske. Det er kaos på alle flyplasser. Den tiden du sparer på flytiden, taper du ved å måtte være ute 2 timer før avgang,  for i det hele tatt å rekke flyet. Så blir det litt snillere når du skal ta båten. Enda snillere når du skal ta bussen eller toget. Og skal du kjøre selv, må nok bilen din brenne eller du kjøre en TIGER-Tanks gjennom grensekontrollen, før du virkelig har en sjanse for å bli stoppet.

Kom ikke å fortell meg at det er jevne og hyppige kontroller på brua mellom Norge og Sverige – tror jeg ikke noe på. Det er en ren preventiv kjempe-bløff. Lysa på kontorene er ikke på engang, og ikke tror jeg at de sitter i tussmørket og spionerer på oss. Ikke behøver de heller. Iallefall ikke på 95% av de som kjører gjennom. Men mulighetene for å smugle både øl, sigaretter og det som verre er – er kjempestore.

Jeg kan nesten ikke begripe at det skal være slik. Hadde jeg blitt stoppet hver eneste gang jeg passerer grensen, hadde jeg nok blitt temmelig lei. Det går ikke – både av forretningshensyn og ressursbruk. Men at jeg kan kjøre gjennom 20 ganger på rad uten å bli stoppet,  synes jeg er rart. At det skal være ukesvis mellom hver kontroll.

Utlendingsavsnittet i Østfold  har avslørt og fengslet flere profesjonelle menneskesmuglere den siste tiden. Flere minibusser er gått i skytteltrafikk mellom kontinentet og Norge, og prisen pr. ”passasjer” har ligget i størrelsesorden 3 000 euro, dvs. rundt 25 000 kroner. Dette er god butikk for de som lykkes. Seksjon grense i Halden driver et tett samarbeid med bl.a. KRIPOS og tolltjenestemennene på Svinesund. I tillegg driver de med kontroller og overvåkning av et tyvetalls grenseoverganger i Østfold, hvorav bare Svinesund og Ørje er betjent.  Svinesund er den mest trafikkerte grenseovergangen i Norge med flere millioner kjøretøyer som passerer hvert år. Politiet og Tollvesenet har faktisk ikke lov til å holde systematisk kontroll ved selve grenseovergangen. Hver uke passerer 200- 250 busser Svinesund- de fleste fra kontinentet.

Her ser man nok bare toppen av isfjellet. Makan til sløv kontroll og håpløs grense vi har å bevokte, skal du lete lenge etter. I Norge har vi nesten ikke lov til noe, og alt er superdyrt. Smuglingens eldorado ! Og det er neppe lett å gjøre noe med. Men slik det virker nå, er et helt dødt. Det skjer ikke noen verdens ting. På svenskesiden sier de det iallefall som det er » informasjon om Tull-vesenet».

Kanskje vi skal igang med det gode gamle GRENSEPOLITIET ? Få på banen en egen politigruppe som utenlukkende arbeider mot grensekriminalitet ?

Canada

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Tull og tøys og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s