Verdens smarteste mann

«The smartest man alive” har han blitt kalt, det australske matematikkgeniet Terence Tao.

Terence Tao ble født i 1975 og vokste opp i Australia. Hans eksepsjonelle matematiske talent ble tidlig kjent.

 terencetao_wideweb_470x316_0

Da han var to år gammel, kunne han lese og hjelp femåringer med regning. Da han var sju år, tok han matematikkurs på videregående skole. Og allerede som niåring avla han eksamener i matematikk på universitetet.

Doktorgraden ved Princeton University oppnådde han da han var 20 år gammel, og han ble full professor i matematikk ved University of California, Los Angeles (UCLA) som 24-åring.

Han deltok tre ganger på Australias lag ved matematikkolympiaden, og ble i 1988 den yngste gullmedaljevinneren noensinne.

I 2004 løste Tao, sammen med engelskmannen Ben Green, et problem som hadde vært åpent i over hundre år. Problemet gjelder de naturlige talls byggesteiner, primtallene. Det vil si tallene 2, 3, 5, 7, osv, altså heltall større enn 1 som ikke har andre faktorer enn 1 og seg selv.

Betrakter vi tallene 3, 5 og 7, ser vi at avstanden mellom dem er konstant lik 2. Vi sier at tallene 3, 5, og 7 danner en aritmetisk følge, det vil si at avstanden mellom dem er konstant. Men legger man 2 til det største tallet, 7, får man 9, som ikke er et primtall. Det vil si at den aritmetiske følgen av primtall ikke kan forlenges. 

Et annet eksempel er primtallene 3, 7 og 11. Disse danner også en aritmetisk følge (med konstant 4), men igjen blir det neste tallet, 15, ikke et primtall. Begge disse eksemplene hadde lengde 3, det vil si at de bestod av tre tall. Kan man finne en slik følge av primtall av lengde 4, eller 5, eller kanskje 100?

Det viser seg at man kan det. Men det blir vanskeligere jo lengre aritmetisk følge man ønsker, siden det blir stadig lengre mellom primtallene. Men vi kan stille spørsmålet enda mer ambisiøst: Kan man finne en aritmetisk følge av primtall av vilkårlig lengde? Det virker utrolig, men det var nettopp det Green og Tao beviste i 2004: Det fins virkelig aritmetiske følger av primtall av vilkårlig lengde.

Et kjennetegn ved Terence Taos matematikk er den enorme bredden i de problemene han løser. Han gjør vanlige forskeres klage over den stadig tiltagende spesialiseringen i moderne forskning til skamme! Og det i fag som er så tekniske som matematikk. Hans matematikk innbefatter ikke-lineære partielle differensialligninger og harmonisk analyse i tillegg til tallteori. Les mer her

Dette innlegget ble publisert i Enkel vitenskap og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s