Pant for søppelsvin – All inclusive Søppelbil ?

Avfall, søppel, papir, ledninger, lyspærer, batterier og en hel rekke andre saker å forholde seg til. Hvor skal alt sammen. I dagens VG etterlyser Venstre en panteordning. I Norge har vi et system for å få pant på mange forskjellige typer flasker og bokser. Panteordningen er veldig populær, og ifølge pant.no blir 92 prosent av alle kjøpte bokser og 87 prosent av alle kjøpte flasker pantet.

Nå ønsker Venstre å få til en lignende ordning for småelektriske produkter som for eksempel mobiltelefoner, og miljøfarlig avfall som sparepærer og lysstoffrør.

En undersøkelse fra Statens Forurensningstilsyn viser at en tredjedel kaster sparepærer rett i søpla, selv om disse inneholder kvikksølv. Forslaget kommer fra Venstres stortingskandidat Guri Melby, som ønsker å skape en ordning som stimulerer folk til å levere inn miljøfarlig avfall på riktig måte.

– Vi ønsker en panteordning for miljøfarlig avfall fordi mange ikke er bevisste nok. Produkter med miljøgifter kastes sammen med vanlig avfall. Vi tror at en slik ordning vil bidra til å spre informasjon, og at pengene fra pant stimulerer folk til å levere inn. Les mer her

Jeg er så enig. Jeg er et miljøsvin når det gjelder å være besvisst på hvor alt skal. Egentlig skyldes jo dette manglende interesse, og samtidig manglende forståelse og kunnskap om hva som skal gjøres med de forskjelligene tingene som skal kastes. Egentlig skjønner jeg godt dette forslaget, jeg kjenner meg igjen og vil ha en lettvint løsning. En ryddesjau her hjemme, eksempelvis på hems og kjeller ville medført en god del saker som ikke kunne gå i den ordinære avfallsorteringen. Hvor kjører man det hen da ? Og når er det åpent ? Hva koster det ?

Slike spørsmål tror jeg folk flest lurer på.

 Jeg tenkte å følge noe gammelt datautstyr på sin vei mot «data-himmelen» i Lier, samt få kastet noen gamle MC og bilbatterier – hva gjør jeg da ?

I Lier var det forsåvidt enkelt å finne ut av dette. Google.com og skriv farlig avfall + lier kommune og VIPS !

Eksempler på farlig avfall:
oljeholdige produkter
maling, lim og lakk
løsemidler
rengjøringsmidler
små batterier (knappcellebatterier)
bilbatterier
trykkimpregnert trevirke
PCB
asbest

I tillegg inneholder elektriske- og elektroniske produkter farlig avfall. Dette er såkalt EE-avfall når det skal kastes. Mye EE-avfall havner i restavfallet hjemme istedenfor å bli levert til forsvarlig mottak.

Eksempler på EE-avfall:
mobiltelefoner
elektriske tannbørster
TV-er og radioer
datamaskiner, dataspill og spillkonsoller
MP3-spillere
klokker
elektriske leker og blinkesko
lysstoffrør
gradestokker og termometre

Problemene med farlig avfall og EE-avfall er at de inneholder stoffer som er skadelige for naturen. Dette er stoffer som er tungt nedbrytbare, og som kan føre til skade på helse og miljø. Oppladbare batterier og bilbatterier inneholder kvikksølv og kadmium. Dette er svært skadelige stoffer som lagres lenge i mennesker og dyr. De gir skader over tid, og enkelte tungmetaller er kreftfremkallende.

Slik kaster du farlig avfall(Lier Kommune hjemmeside)
Farlig avfall leverer du på gjenvinningsstasjonen eller på miljøstasjonen. All innlevering av farlig avfall fra private husholdninger er gratis. Er du i tvil om noe du skal kaste inneholder farlig avfall eller ikke, levér det til forsvarlig mottak – for sikkerhets skyld.

Farlig avfall og EE-avfall leverer du på gjenvinningsstasjonen. De ansatte på gjenvinningsstasjonen har kompetanse på farlig avfall og sørger for at det blir sendt til forsvarlig sluttbehandling. Farlig avfall leveres i originalemballasje eller merkes med innhold.

Du kan også levere farlig avfall som bilbatterier, malingrester, lim, olje og lignende på miljøstasjonen (kun i Drammen, Røyken og Hurum). Du kan ikke levere trykkimpregnert trevirke og lignende på miljøstasjonen. Miljøstasjonene er som regel plassert i tilknytning til bensinstasjoner. Her får du nøkkel til miljøstasjonene, som er er ubemannede.
EE-avfall, det vil si elektriske- og elektroniske produkter som skal kastes, kan du også levere tilbake til forhandler, enten der du kjøpte varen eller til en annen butikk som selger samme type produkter. Du trenger med andre ord ikke å ha kjøpt varen akkurat der du leverer den inn, og forhandleren trenger ikke føre akkurat det merket. Du behøver heller ikke kjøpe nytt når du leverer. Forhandlere av elektriske- og elektroniske produkter har plikt til å ta imot EE-avfall gratis. 

 Gjenvinningsstasjon for Lier kommune ligger på Ragn Sells sitt område. Det er gratis å levere husholdningsavfall på  gjenvinningsstasjonen i Lier.

Adresse
Ringeriksveien 241 (Ragn Sells AS)
3400 Lier

Åpningstider
Mandag 10.00-19.00
Tirsdag – onsdag 10.00-16.00
Torsdag 10.00-19.00
Fredag 10.00-16.00
Første lørdag i mnd. 10.00-14.00

Gjenvinningsstasjonen er stengt påskeaften.
Gjenvinningsstasjonen er stengt 1. lørdag i juli. 

Dette går nok godt dette – spesielt om jeg gidder å prøve. Gjør neppe det, før jeg absolutt må. Disse miljøstatsjonene er små og det er ikke mye du kan legge igjen der. Da må du til spesialavfall, – og det må planlegges da de kun har langåpent 1 dag i uke. Og det må helt sikkert sorteres hver for seg og ikke sammen. Du kan jo bestille en container og fylle den stappfull, men da må du betale litt. Jeg tenker egentlig på en enklere løsning på avfallsproblematikken. Ikke nødvendigvis pant, men det vil hjelpe litt det også. Hvorfor kan ikke jeg har 4-5 søppeltønner, – gjerne store og små – så får det bli opptil renholdsverket å få hentet og bringt dette fra meg til der det skal være. De fleste av klarer å gå ut med søpla. Hvorfor ikke lage en panteordning på både batterier, farlige avfall, flasker og i det hele tatt – direkte på søppelbilen. Ligger det 10 flasker i søppelbøtte, så trekk det av på regningen. 2 stk bilbatteri – trekk det av på regninga. – Jeg har fulle kjelleren i flasker. Panten er ikke så stor at den havner i butikken av den grunn.

Skal dette fungere optimalt har jeg tro på å tilføre:

Mer tid

Flere lettvinte løsninger

«Alt på ett sted»

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s