Om død og skjebne

Jaja, så sånn er det noen ganger. At man bare må skrive om noe annet enn dagens siste nyheter, hendelser og viderverdigheter. Det skjer mye om dagen. I sommer har jeg talt nesten 15 mennesker som er druknet, påkjørt, forsvunnet eller på andre måter gått bort. I ferien. Av ulike årsaker og med samme tragiske utgang. Noen tilfeller er selvfølgelig ulykker. Feilberegninger av sjø, elver, strømmer eller høyder. Noen tar for mange sjanser. Noen velger å gå bort. Og dette skjer i sommermånedene.

Skjebne eller lotteri ?

Er det slik å forstå at uansett hva du gjør, så står ditt navn på den bilen, den elven, den sjøen eller den ulykken ? Er det slik at alt skjer forutbestemt av noe ? Eller er det bare tilfeldighetene som rår. Idag var det plutselig din tur, – at du skulle forlate din familie, dine barn og dine venner ?

Skjebne eller lagnad referer til en forutbestemt rekke av hendelser. Det kan være å forstå som en forutbestemt framtid, enten det er generelt eller for et enkeltindivid. Skjebne er sammenheng eller konsept som baserer seg på en tro eller en overbevisning at det er en bestemt naturlig orden i universet. Dette står det skrevet i Wikipedia

Skjebnen har historisk opptrådt i mange forskjellige forkledninger, dels av fysisk (astrologisk), dels av metafysisk karakter. Det bemerkelsesverdige er kanskje ikke først og fremst troen på at himmellegemer, «kosmiske krefter» eller andre ikke-empiriske faktorer skulle avgjøre vårt livsløp, men det utbredte ønsket om en form for skjebne. Forestillingen om en «indre» skjebne har også stått sterkt, hvor man var prisgitt de gode eller dårlige egenskaper som «lå i blodet». Jeg skal ikke skrive om tro. Jeg tror ikke på tro. Eller en bestemthet i universet. Det er mer komplisert enn at vi er små dukker styrt av usynlige tråder av en allmektig gud.

Om det er din arvelige skjebne å bli født med gener som gjør at livsløpet ditt faktisk er forutbestemt årevis før du kommer til å dø, – da begynner tanken om at gener skulle være bestemmende for ikke bare ditt fysiske velvære, men også for din psyke og livsbane, å  oppleves som et problem.

Hvorfor ?

Jo,  fordi det utfordrer den ideelle forestilling om at alle er født inn i verden med potensielt de samme muligheter (da ser vi altså bort fra den ikke ubetydelige forskjell det er å bli født i Lier i stedet for i Uganda). Et annet problem av mer etisk karakter er at en sterk genetisk styring kolliderer med forestillingen om fri vilje og moralsk ansvarlighet (argumentet om genetisk uskyld har faktisk allerede vært framme i amerikanske straffesaker). Når debatten om genenes betydning nå kommer til overflaten, så føyer den seg inn i en lang ideologisk debatt om mennesket først og fremst må forstås på bakgrunn av sin natur eller sin kultur.

Også er vi tilbake da. Til denne sommeren. Kanskje det er genene som styrer oss ut i elven. Opp i høyden. Inn i våre mørkeste depresjoner og opp i de tragiske ulykker ?. Kanskje det rett og slett ikke dreier seg om fossen med ditt navn på, eller dagen da ditt fly skulle ramle ned. Kanskje det bare er tilfeldigheter. Men at du faktisk styres av din egen natur i alt og ett du gjør, som gjør at det før eller siden kan forklares hvorfor akkurat du dør, – sånn som bare du kommer til å dø ?

Nå må jo det være sagt at mennesker faktisk nok kan styre seg selv. Kultur og miljø gjør jo at vi ikke alltid styres helt og holdent av drifter og natur. Vi klarer i de fleste tilfellene å gjøre de som forventes av oss. Genetiske disposisjoner fritar ikke for moralsk ansvar.

Jeg håper faktisk at det som skjer med oss, enten skjer ved ting vi påvirker eller at det skjer tilfeldig. Jeg håper ikke det er en mening med alt mulig. At det er en stor plan som ligger bak. Om så er tilfellet, synes jeg planen er forferdelig dårlig. Er det tilfeldigheter, – ja så blir det slik det blir. For alle de etterlatte`s skyld, – håper jeg de finner en forklaring de kan finne trøst i.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Enkel vitenskap og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s