Blir vi dumme uten kultur ?

Kulturkampens manifest

Et livskraftig kulturliv, med gode kulturtilbud for alle, er nødvendig for å skape et inkluderende samfunn basert på likeverd og demokrati. Kunst og kultur er grunnleggende goder som skal tilfalle alle i samfunnet. Aldri har skillelinjene i kulturpolitikken vært klarere enn ved årets stortingsvalg. Kulturløftet til den rødgrønne regjeringen har gitt en historisk kultursatsing på to milliarder kroner. Et regjeringsskifte, OG et stort Frp, vil kunne stoppe kulturløftet. Vi støtter et fortsatt kulturløft i neste stortingsperiode, til beste for publikum, barn, unge, det frivillige kulturlivet, kulturarbeidere og den profesjonelle kunsten. «Å styrke kulturen er å styrke landet» (fra Kulturbrevet 1945). Les mer her

ja, ok da tenker jeg. Kunstnere og kulturliv. Og en redsel for Fremskrittspartiet som nok setter kost/nytt perspektivet i fokus – også når det gjelder kultur. Hvorfor skal vi ha en opera til milliarder av kroner, når så få mennesker er interessert ? Hvorfor skal vi formelig spyle penger inn i et kulturliv hvor effekten ikke kan måles ? Slik tenker ikke bare Frp. Slik tenker mange. Men hvordan skal vi så måle kultureffekt opp mot pengebruk ? Skal vi kanskje bare si at kultur er noe vi bør ha, også får noen kompetente mennesker bestemme hva vi skal bruke pengene til ? Eller skal vi – hvermansen – bestemme om vi ønsker kultur a la rockekonserter for tusenvis av mennesker, eller kammermusikk for de 5 interesserte i Norge ?

Hva om man valgte å ikke støtte de som ikke klarer å leve av sin egen kunst ? Hva ville skje med dem ? Hva med oss som skal bli «kulturert» og underholdt ? Vil vi sakte gå mot undergang, dumhet og bli verre enn vi er nå ? Er det kanskje kulturen som skaper fred i verden, som utvider menneskers horisont og sans for skjønnhet og glede ? Ikke vet jeg. Jeg er bare sikker på at det nødvendigvis ikke trenger å være slik det er nå. Jeg er rimelig sikker på at vi i Norge har en egen form for pengebruk når det gjelder kultur. Garantert !

Kanskje blir det slik at Siv Jensen kommer til makten, raserer hele kultur-Norge iløpet av de første 2 årene og etterlater mange nok «kultur-lik» til at det faktisk dukker opp kunstnere som leverer det vi vil ha ? Ikke godt å si !

 

Les hvem de 100 kjendisene er her

Etter en pust i bakken i sommerferien har kunstnerne bak oppropet Kulturkampen for alvor startet arbeidet med å hamre løs på Fremskrittspartiets kulturpolitikk og sikre et fortsatt rødgrønt samarbeid. I dag samlet initiativtakerne pressen på Café Mono i Oslo, der de understreket at deres arbeid ikke er for eliten, men for «folk flest». Der og da åpnet de sine nye nettsider, der profilerte musikere, forfattere og skuespillere ytrer sin motstand mot Fremskrittspartiets kulturpolitikk. Men da initiativtaker Arnfinn Bjerkestrand tok mikrofonen, var det de nye navnene på listen han var mest opptatt av.  

–Jeg kan røpe at jeg har landets feteste kontaktliste på mobilen min, flirte han, før han presenterte den oppdaterte listen over støttespillere, som rommet alt fra Aksel Hennie og Nicolai Cleve Broch via Odd Børretzen og Gisle Kverndokk til Ravi og D.D.E.

–De siste fire årene har vi hatt en regjering som satser seriøst på kunst og kultur. Kommer Frp til makten, vil de rasere det. Vi vil ikke la det skje, sa Bjerkestrand.

–Det er nå slaget skal stå.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s