Helseforsikring – eller lengre syk ?

Diskusjonen som pågår om helsevesenet i Norge er rar. På begge sider skrikes det om at vi må gjøre noe. Nå er helseforsikringer blitt et tema. Ikke fordi de er dårlige eller dyre, men fordi de gir mulighet for raskere behandlinger om du er villig til å betale for det. Forsikringsselskapene sjekker da ut hvor det er ledig plass på en mer hensiktsmessig måte, enn helsevesenet klarer på egenhånd. Og de betaler for tjenesten,  og når den er funnet, som jo er langt raskere enn helsevesenet selv klarer, blir du behandlet i …. ja, nettopp helsevesenet.  

Bør vi forsikre oss selv eller barna ?

Nå bringes dette på banen som om det skulle undergrave et helsevesen, der hovedtanken er at alle skal behandles like seint. Uavhengig av hvor viktig det er med rask behandling.  En akillessene tas idag inn til behandling først etter 97 dager. Leser man statistikken til Helse Sør og SSB, går det tydelig fram at dette tar utrolig mye lengre tid – ja, opptil 3 ganger så lang tid – enn om man tegner en forsikring for å få behandling for samme skaden. Nå hevder professor i sosialmedisin idag at det tar 70 dager på noen behandlinger, lengre på andre – men at dette er akseptabelt og ingen krise. Ja, det er sikkert riktig. Men hvorfor skal det norske næringslivet vente på 70-90 dagers sykemelding, når det holder lenge med 30 ?

Forsikringsselskapene utnytter foreldrenes frykt

Og dette skal undergrave norsk helsevesen ?

Jeg skjønner jo det sålenge norsk helsevesen ikke legger forholdene tilrette for at man faktisk kan få både behovsprøvd behandling og behandling innen den samme tidsrammen som forsikringsselskapene kan tilby. For behandlingen foregår nemlig på akkurat de samme stedene – enten man betaler for det via en forsikringsordning eller man velger å stå i kø i norsk helsevesen.

Rødgrønne helsekøer har skylden

Og det er da det begynner å bli vanskelig å forstå. Man tar egentlig ikke bort køene. Det er like mange syke hele tiden, om man har forsikring eller ikke. Forsikringsselskapene produkter viser jo helt klart at det er kapasitet for en raskere behandling. Problemstillingen er at noen betaler for det. Og at noen ikke kan betale for det. Norske bedrifter er ikke så dumme at de ikke skjønner at langtidssykemelding grunnet for lang behandlingstid, er en svært kostbar affære. Sliter man med en akilles, skal det altså ta 3 ganger så lang tid, – hvor kostnadene legges på næringslivet. Ikke bare for å dekke sykepengene, men for å finne vikarer eller for å la jobben stå ugjort. Det koster også utrolig mye penger å lære opp nye mennesker for en kortere eller lengre periode. I tillegg fremskynder det et behov for vikarordninger uten fast ansettelse. Vedkommende som er syk kommer normalt sett tilbake – det tar bare lengre tid.

Kjøper seg forbi helsekøen

Så skrives det idag i dagens aviser at noen egentlig ønsker å gjøre noe med helseforsikringene som selges, fremfor å gjøre noe som gir en kortere behandlingsfrist i norsk helsevesen ?

Bjarne Håkon tjener på lange helsekøer

Det begriper ikke jeg. Hvorfor i all verden kan ikke staten innføre samme ordningen – behovprøvd og inntektsprøvd – på alle ?

Et eksempel kunne være å behovsprøve mot livskvalitet, kostnader for arbeidsgiver, kostnader for samfunnet og den enkeltes inntekt.

Hold tanken omkring akillesen som skal behandles:

– Om akillesen volder deg såpass problemer at den går utover livskvaliteten din, – ja, så skal du behandles fortere enn en som kan vente i 3 måneder

– Om akillesen koster samfunnet gjennom sykepenger, arbeidsledighetstrygd og rehabilitering, – ja så skal du behandler fortere.

Helseforsikring – glem det !

– Om akillesen medfører økte kostnader for arbeidsgiver gjennom opplæring, tilrettelegging, lavere konkurransekraft – ja, – så skal du behandles raskere eller arbeidsgiveren tilføres kompensasjon utover normal sykemeldingsperiode

– Om du ikke har inntekter til å la deg behandle hos private klinikker, som har kortere ventelister – ja, – så skal du tilføres kompensasjon fra staten slik at du er sikret en raskere behandling.

Alt dette er jo mulig og forsøkes nok til en viss grad idag. På den måten vil det i alle fal ikke bli klasseskiller som skyldes økonomi.

Hva så med alle de som idag betaler for dette gjennom helseforsikringer ? De kan utmerket godt fortsette med dette , noe som igjen vil medføre en langt høyere konkurranse i det nåværende helsevesenet – hvor behandlingstid er et vesentlig konkurransefortrinn. Dette vil medføre et mer effektivt helsevesen, som samtidig skal kontrolles for kvalitet i tillegg.

Det er neppe slik det fremstilles idag, at norske husstander og bedrifter betaler for noe de ikke har bruk for. Så dumme er ikke folk eller næringsledere. Å vente på behandling forringer arbeidsglede, livskvalitet og koster penger. Så enkelt er det. Det norske næringsliv betaler ikke i dyre dommer for noe som ikke gir valuta for pengene. Derfor øker salget av helse-forsikringer.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s