Blir Kongo-saken tilslutt en dyr utleverings-avtale for Norge ?

kongo

Mandag morgen 5.mai:
Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) rullet ut av hotellsengene på hotell Riviera i diamantbyen Kisangani. Hodene deres var en anelse tunge etter noen kalde Primus-øl kvelden før. Det var mandag 5. mai 2009. En helt vanlig dag — så langt.

De draps- og spiontiltalte nordmennene har tidligere aldri snakket om hva som skjedde denne dagen. Det hadde de tenkt å gjøre i retten. Men de hevder de har mistet all tillit til militærdomstolen og nekter nå å forklare seg.

De velger å fortelle sin historie i Dagbladet. Les hele historien her

Dette er en nesten utrolig sak. Spesielt når det er åpenbart at rettsinstansene i Kongo slett ikke holder europeisk standard. Om vi leker med tanken på at de er uskyldig, noe som slett ikke er usannsynlig – kan man lure på om de virkelig kan anke til en høyere rettsinstans, og om denne faktisk vil være så forskjellig i forhold til den de er i idag. Man kan lure på om dette er en fullstendig korrupt affære, eller om Kongo`s rettsvesen rett og slett ikke er kommet lengre enn dette.

Ved å ikke ha riktig oversettelse, la de tiltalte forstå hva de blir siktet for, hva som sies, hva som påstås – og når dette i tillegg medfører at de ikke kan forsvare seg på korrekt vis – ja, da lurer jeg på om saken egentlig bare er et spill for galleriet. Et spill hvor hensikten er å la det se ut som en rettsak, for å ikke få for mange kritiske blikk vendt mot seg fra den øvrige verden. Man kan også lure på hvor norske myndigheter er i slike situasjoner ? Hvorfor har ikke nordmennene norske advokater eller iallefall bistandsadvokater ?

Ville det vært mulig å fått nordmennene til Norge – eller måtte man betale for dette gjennom økte bistandsmidler ? Forhandles det om slikt allerede i disse dager, slik at vi får nyhetene om frifinnelse iløpet av noen dager ? Er det i så tilfelle etisk å gjøre dette ? Selvfølgelig ikke. Spesielt ikke om de er skyldige i hva de er tiltalt for. Allikevel kan man undres over stillheten som råder fra UD og myndighetene i Norge. Ikke vet jeg hva som er praksis, men det er åpenbart at om det her skjer et justis-mord i den forstand at dommen blir satt til dødsstraff – hva gjør vi da ? Er det å protestere det eneste forhandlingskortet Norge har ? Eller kanskje ikke Norge som stat skal innblandes i slike saker i det hele tatt. Jeg er usikker på hva jeg skal mene. Ingen vet nemlig om disse er skyldige eller ikke. Det vi vet, er at vi ikke liker dødsstraff og for enhver pris må foreta oss noe for å forhindre dette.

Ikke er det mulig å få dette etterforsket fra Norge – iallefall vil det være vanskelig. Antakelig vil det heller ikke være mulig å få dette etterforsket av uavhengige kilder i  Kongo. På den måten vil det være det tiltaltes ord mot aktoratet. Sannsynligvis vil saken være avgjort på forhånd. Neppe til fordel for de tiltalte.

Allikevel er jeg optimist. Og tipper på en diskrè utleveringsavtale til Norge iløpet av året. Og jeg håper rettferdigheten seirer.

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

9 svar til Blir Kongo-saken tilslutt en dyr utleverings-avtale for Norge ?

 1. Alice sier:

  Ja, her er det noe som ikke stemmer. De sier at de kjørte et stykke før de oppdaget blodet og tørket det opp. Var det mye blod å bukse til French som etter sigende kjørte bilen – og dermed satt i førersetet som var fullt av blod. Og ja du har sikkert rett i at dette er ikke koagulert blod og det ser ut til å være tatt like etter at personen ble drept. Er det ikke klokkeslett på fotografier i mobiler forresten, slik at tidspunkter og rekkefølger kan bevises? Og jeg har også hele tiden lurt på hvorfor i alle dager noen skulle ha kommet utenfra og skutt sjåføren og så latt alt av verdisaker bli igjen, bilen og mobilene osv. Konspirasjonsterorien om å tjene penger på nordmennene holder jo heller ikke, siden de spontant valgte ut bil og sjåfør like før de kjørte avgårde. Hittil har jeg ikke hørt noe logisk i nordmennenes forklaring.

 2. HmX2 sier:

  HmX2:
  “men det rådes ingen tvil over at disse nordmennene (eller en av de iallefall) er skyldig”

  Har du en film hvor man ser at en av nordmennene blåser hue av kongoleseren?

  Ikke?

  Hva er dine argumenter for at de, “uten tvil”, er skyldige?

  Eller tar du bare argumenter og påstander ut av den

  ———————————————————

  Se på bildet av Moland som tørker av (angivelig) koagulert blod med en klut!!!!! Hvis ikke du skjønner hva dette betyr, vil du aldri se fakta for hva de er. Og fakta er at en av disse gutta er skyldig i mord! Men om det var planlagt eller ei, kan jeg selvfølgelig ikke uttale meg om!

  PS. Koagulert blod er ikke lenger flytende! Og du får nok ikke tørka blod med klut da.

  Det at de i det hele tatt tørker av blodet fra bilsetet knytter dem til handlingen!

 3. Karl Johan Nissen sier:

  Penger fra mammaer og pappaer hjemme som synlig er bladd opp i alle landets aviser gang-på-gang viser jo agnet og at kongo-folka er på bittet.
  Det å lage sin egen speider-tur i Kongo (les: gutte-tur) er ok – men…
  Ikke med Forsvarets ID o.a. dumme ID
  Ikke med våpen
  Ikke med foto i alle varianter
  Ikke med mamma/pappa hjemme som plaprer

  Nei – desverre – dere2+flere har rotet til et surr som Kongo ikke kan/vil forstår. Ikke jeg heller. Men kun dere selv – som deltagere på turen…

 4. jam sier:

  And a justice for all , men de kan ikke dømmes etter banan jurypolitikk , hvis dem gjorde det så drepte de ikke for moro skyld

 5. Bedrich sier:

  Moland og French vil bli spist. Kokt i en stor gryte med grønnsaker mens halvmennesker med ben i nesen står i ring omkring. Har du sett hvordan aktor sikler…? Han sikter nok etter en riktig saftig biff, eller en lever.. Jeg tror han liker leveren best, det er derfor han er slik en tykksak.

 6. jan sier:

  HmX2:
  «men det rådes ingen tvil over at disse nordmennene (eller en av de iallefall) er skyldig»

  Har du en film hvor man ser at en av nordmennene blåser hue av kongoleseren?

  Ikke?

  Hva er dine argumenter for at de, «uten tvil», er skyldige?

  Eller tar du bare argumenter og påstander ut av den ………….

 7. JIM sier:

  Hvis de sitter på informasjon om evt oppdragsgivere og nekter å uttale seg er det veldig sannsynlig at de blir kjøpt ut etter at dommen er avsagt. Det kan skje ved at korrupte fengselsansatte mottar store summer for å sette i scene en rømning. Det blir den offisielle versjonen. I realiteten blir de fraktet til grensen hvor et helikopter venter på å frakte dem i sikkerhet. Om ett år dukker de opp i programmet tabloid og norske medier kaster seg over dem som glupske ulver. Dette er vel antaklig den historien de selv tror på fordi de antakligvis har fått forsikringer om bergingsaksjon og at de må holde kjeft. Dette vil de og gjøre, og retten kommer kanskje til å avsi dødsstraff. De kommer da altså til å holde kjeft og tro på en redning til det siste, men spørsmålet er om en evt oppdragsgiver holder sin del av avtalen. Moland og French blir en morgen fraktet ut til området hvor de skal skytes eller henges, selv tror det er til et ventende helikopter. De ser ikke at de er blitt en blemme som noen ønsker å blir kvitt. Oppdragsgiverne blir av med et pikant problem, historien om at de for eks sto på lønningslista til det norske forsvar vil aldri lekke ut til offentlighetens kjennskap og dermed bidra til å sette forsvaret og muligens den norske regjering i et underlig lys. Dette handler antakligvis om maktmenneskers spill, et nettverk av forbindelser og personer høit oppe i systemene. Sannheten må aldri komme ut. French og Moland vet altfor mye, kunnskap som aldri tåler offentlighetens lys.

 8. Dødsdømt sier:

  Disse gutta er dødsdømte, uansett om de er aldri så uskyldige. Rettssaken i Kongo vitner om at landet er en bananrepublikk.

  Se for eksempel hvordan Rune Folkedal ble utpekt som hovedmannen i hele saken. Jeg tror helt seriøst at etterforskerene i denne saken er tilbakestående.

 9. HmX2 sier:

  For noe sprøyt de kommer med! De av dere som tror at den kongolesiske staten har satt disse to i en felle bare for å håve inn noen få millioner, når bistandspenger i stor millionomfang, blir allerede sendt den veien, har en bakoverlogikk! Det kan hende at noen krefter forsøker nå å håve inn nå etter at dette har skjedd, men det rådes ingen tvil over at disse nordmennene (eller en av de iallefall) er skyldig! De hadde nok tillit til soldatene / politiet der borte, til å ta med seg skytevåpen og feste seg fulle, men hadde ingen tillit til dem til å avgi en forklaring, da de ble utsatt for et rans-/drapsforsøk? Pussig at disse røverne (som angivelig var de eneste som var bevæpnet) stakk av frykt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s