Stemmer pressedekningen i Kongo-saken ?

Jeg har nå brukt for mye energi på å lese om Kongo – et land – som har et såpass lite utbygd og velutviklet rettsystem at man kunne få frysninger på ryggen. Det slår meg at å reise til Kongo er helt utelukket. Utifra et rent sikkerhets-hensyn. I tillegg undres jeg over at det er mulig for myndigheter, rettsvesen, advokater og påtalemyndighet – at alle samtidig – finner på så utrolig mange påfunn i et forsøk på å hente, – noe de innbiller seg – «lette» penger fra en rik stat som Norge.

Det jeg ikke forstår er at ingen av disse ikke vet bedre. At det rett og slett ikke kommer til å skje. Kommer det av at de rett og slett ikke vet bedre ? Eller er pressedekningen av dette gått fullstendig av hengslene. Stemmer alt som kommer fra Kongo om dagen ? Jeg begynner å lure.

Det er nå blitt skrevet så mye – her er dagens utdrag fra Dagbladet og VG. Og leser man det som blir skrevet, blir saken av en advokat sammenlignet med Libyas utbetaling til Skottland for terrorhandlingen som gjorde at et fly styrtet. De krever ikke pengene, slik jeg leser det. Men VG og Dagbladet tolker det slik. Saken er fullstendig absurd, og det neste som kan skje av vanvittige ting nå, er at de begge blir dømt USKYLDIGE. Da er farsen fullstendig, men kan gi landet Kongo muligheten for å komme ut av det hele med æren i behold. Men jeg tviler. Og jeg tviler om de i det hele tatt noensinne kommer hjem til Norge i god behold.

Om de er skyldige eller ikke på dette tidspunktet, er blitt helt uvesentlig. Saken er større enn som så. Man kan ikke – om pressedekningen stemmer – forutse noen ting i et land som Kongo. Tør man sende noen dit ? Tør man sende politikere, penger, bistand eller hjelp dit ? Ikke snakk om jeg hadde turt. Om alt dette stemmer da ?

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

9 svar til Stemmer pressedekningen i Kongo-saken ?

 1. stig sier:

  Hhe he Ja Og jeg som Virkelig trodde at Kongo var kommet forbi steinalderen men det tok jeg da endelig FEIL De er jo enda på apestadiet. Ja det tar heldigvis noen tusen år før de kommer etter..

 2. anonym sier:

  Bestikkelser…??? Ikke en eneste kongolesisk offentlig tjenestemann som fortjener å få noen som helst form for bestikkelser. Send heller inn spesialstyrker eller erklær krig mot Kongo eller noe, så kan de se hva som skjer når de messer med Norge

 3. Robin sier:

  Jeg bare gjør oppmerksom på at Kongo gjennom historien er totalt fucka opp. I lang tid gjennom hele historien. Dette begynte med at den belgiske kongen tok kontroll over landet for lenge siden og beglierne halverte befolkningen og plyndret landet over lang tid.
  Etter at landet ble uavhengig i 1960 så var vesten(blant annet USA og Belgia) delaktig i at Mobutu fikk makten. For meg som er gammal nok så gir navnet Mobutu dårlige assosiasjoner. Han holdt på til 1997 og var praktisk talt en diktator. Jeg mener å ha lest at det var han som satte korrupsjonen i system.
  Etter at Mobutu var ferdig med å voldta landet så fortsatte grupper fra Uganda og Rwanda og egne regjeringsstyrker sine herjinger.
  Siden 1997 har ca 5 millioner mennesker daua av følgene av kriger mellom forskjellige grupper.
  Uten å unnskylde det så har jeg litt forståelse for at Kongo ikke har et fungerende rettsvesen.
  Pressedekning er aldri helt korrekt. Men noe er vel riktig.
  Støre og Co må trå varsomt. Hvis Kongo kommer til å tjene på dette økonomisk så kommer ingen norske borgere til å være trygge i Kongo og kanskje andre steder i verden.

 4. bjerkehagen sier:

  Hei.
  Synes spm ditt er viktig og derfor fortjener en kommentar. viktig fordi:
  få norske journalister behersker godt franske ( f.eks så har NRKs faste korrespondenter alltid vært avhengig av tolker i Kongo dertil en alltid dårlig dekning av dette landet sammenlignet med andre land i Afrika) og uansett om de kan fransk, så er likevel det å få med seg store tall i en opphetet rettsak noe som krever at du er mer enn gjennomsnittlig stø i kongo – fransk ( de teller på den belgiske måten, så her rekker det ikke med skolefransken heller)
  – ang. å ta ting ut av sammenheng så har den hvite mann alltid gjort det når det gjelder å fremstille kongoleseren / afrikaneren på en slik måte at det tjener den hvites intersser. Jeg tviler på at VG/ Dagbladets journalister er noe annerledes her. Tenker bare på Stanley som fremstilte alle svarte han skildret i sine avisartikler som farlig og brutale og som derfor også fortjente at han selv var brutal overfor dem. Målet var hele tiden å få økt pengestøtten til sine ekspedisjoner og få oppmerksomheten rundt sine turer fremfor alle konkurrentenes lignende turer.
  Kort sagt: tror vi bør ta ting med en klype salt så lenge det gjelder tabloid aviser og Kongo….

 5. Bongo fra Kongo sier:

  Aftenposten har i lengre tid hatt en fransktalende journalist i sin dekning av denne farsen. Føler meg rimelig trygg på at det som kommer fram fra skandalen i DRC er gjengitt ganske så korrekt.

 6. magne sier:

  Det eneste de er intressert i er penger

 7. Erling sier:

  Kongo er ikke et lite land. Det er verdens 19. største land både i folketall og areal 🙂

  Kilde:
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cg.html

 8. Manu sier:

  Jeg er selv afrikansk og har bodd i Norge i snart 10 år nå. Jeg synes det er en skam og en katastrofe angående hva rett systemet gjør mot de 2 Nordmenn. Jeg gråter nesten når jeg tenker hvordan mange Afrikansk leder er så dum og korrupt,hvordan hele systemet er så korrup. Stoltenberg må sende spesiall styrke der i Kongo for å vise til de aper der hva vi kan og lære de dumme hvordan retten fungere. I am so desapointed and feel sorry for the way those 2 guys are treated. this is a shame for the whole west Africa

 9. Karl@home sier:

  Kongo er landet hvor regjeringsstyrkene systematisk dreper, raner og voldtar sin egen befolkning, uansett alder og kjønn. «Nasjonen» er tuftet på makt og økonomisk egeninteresse som eneste drivkraft. Dette kombinert med uvitenhet og en voldsaksept som langt overgår nordmenns villeste mareritt frembringer et totalt absurd teater, et apesirkus uten sidestykke. Vi får håpe at UD jobber bak kulissene med en løsning (les: bestikkelser). Så lenge maktapparatet ser en mulig økonomisk gevinst vil de to nordmennene være i live. I det øyeblikket UD trår feil, dvs håpet om økonomisk vinning faller bort, er de tltalte døde. Denne saken vil være en tentamenn for Støre & Co i UD. Har de baller til å ordne opp, eller ofrer de to landsmenn for senere å kunne sikre seg internasjonale posisjoner med støtte fra banditt-regimer i Afrika? Time will show…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s