Jeg vil ikke ha nye Jagerfly !

Barth Eide (Ap) er sammen med statssekretærer i Nærings- og handelsdepartementet, Rikke Lind (Ap), og Thorbjørn Svendsgård i Forsvars- og Sikkerhetsindustriens forening i Washington for å sikre avtaler for norsk industri i forbindelse med kampflykjøpet.

Det absolutt mest heftige leketøy som finnes i verden. Og vi har egentlig ikke råd til det. Og iallefall ikke bruk for det. Vi skal foreta tidenes forsvarsinvestering. 48 fly for 18 milliarder. Og det er kun et estimat. Her driver man ikke å pruter for å få ned prisen. I tillegg skal jo dette vedlikeholdes, falle ned, ha reservedeler og drivstoff. Og for hva ?

Hva i all verden skal vi bruke disse til. Ikke skal vi angripe noen. Vi er for små til å tusle rundt i verden sammen med de store nasjonene som har 48 fly pr. hangar. Vi skal øvelses-fly ? Hvorfor skal vi det ? Kan vi ikke låne noen fly-garantert mye rimeligere. Hvor skal vi så fly hen ? Til Sverige, Russland eller til Afghanistan ? Eller skal vi bare sysselsette mennesker. I forsvarsindustrien i Norge – på Kongsberg kommer dem til å sprette champagnen – skal vi brødfø noen tusen, vi skal jo ha soldater, og noe må dem fly i. Men det er fordi vi har bestemt at et forsvar skal vi ha. Uavhengig av om vi har bruk for det eller ikke.

Jeg synes prisen, idèen og grunntanken bak hele flykjøpet er fullstendig absurd. Vil disse flyene monne noe i det hele tatt, om vi skulle være nødt til å forsvare kyslinjen vår ? Vil det hjelpe om vi skulle bli invadert ? Hvem kommer til å invadere oss ? Kongo ? Jeg tviler. Russerne kan komme en vakker dag, og da er det til å håpe at alle våre allierte kommer løpende med alt de har av utstyr. Til unnsetning for å redde de små oljedråpene vi har igjen i borehullene i Nordsjøen. Det er det vi kan håpe på. Å skaffe oss 28 fly, hvor 10 stk antakelig har ramlet ned de 2 første årene er helt meningsløst.

Kanskje det er noe annet vi kunne brukt 18 milliarder til ?

De tre skal mandag og tirsdag ha møter med Pentagon og Lockheed Martin, Pratt & Whitney og GE Rolls-Royce.

– Budskapet er at selv om vi har valgt JSF/F 35, så er ingen fly kjøpt ennå. Nå skal vi begynne de tøffe forhandlingene om industrideltakelse. De fagre løftene som har kommet så langt, skal gjøres om til konkrete kontraktsutkast, sier Espen Barth Eide til NTB. Her kan du lese fra Luftforsvarets sider

Første gjennomgang

– Dette er en veldig viktig runde med møter, fordi det er første skikkelige, politiske gjennomgang av dette med Obama-administrasjonen.

Stortinget vedtok i begynnelsen av juni at det skal inngås forhandlinger om anskaffelse av nye kampfly, F 35 Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin.

– Det er også første gang vi fra norsk side har møter på politisk nivå med Lockheed Martin og de andre leverandørene etter at Stortinget støttet valget av F-35, sier Barth Eide foran møtene i Washington.

jsf-family-variants

Krav om deltakelse

Kampflykjøpet er den største anskaffelsen til Forsvaret noensinne. Anbudet på 18 milliarder kroner for 48 fly er svært usikkert og bygger på flere forutsetninger, blant annet dollarkursen.

Defense_Spending_F_1097138x

Regjeringens ambisjon er en verdiskapingseffekt som tilsvarer verdien av kjøpet.

– Dette har det vært samtaler om før. Men nå skal vi å få fram et helt klart budskap om at noen kontrakt om kjøp av kampfly blir det ikke før dette er på plass. Det skal vi si til hele toppledelsen i Lockheed, sier Barth Eide til NTB. Les hele artikkelen her

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s