Valgets kval 2009

Ei uke igjen. Så er valgets kvaler over. For denne gang. Så kan vi igjen begynne å hakke og klage på løftebrudd og løgner. For denne regjeringen, – uansett hvilken det blir, vil oppdage at mange lovnader vil være vanskelige å få til. Ikke fordi viljen ikke er tilstede, men fordi man vil oppdage at den støtte man har tatt for gitt, avtalt på bakrommet eller mistolket, ikke vil komme. Noen lovnader vil vise seg å være dødfødt i utgangspunktet. Og noen lovnader er direkte bløff. Lovnader som slett ikke var ment å måtte oppfylles. Og om nye fire år, kan vi igjen forvente bortforklaringer i stort monn.

Jeg begynner å bli innstilt på at Erna Solberg blir vår neste statsminister. Og jeg må innrømme at jeg ikke skjønner settingen helt. Om det blir slik målingen idag viser, skal det altså være opptil Frp å bestemme hvem som skal regjere, uten å få være med på annet enn å støtte den gruppen de velger, fra sak til sak. Om jeg var Frp, ser jeg jo at det kan være 2 måter å tenke på. Om Frp velger Høyre & Co i regjering, kan de nærmest styre fra sak til sak, – men de får ikke bli med. Om de velger AP, hvilket jo vil være nærmest å banne i kjerke, – har de mulighet for å felle regjeringen når det passer dem selv.

Om vi så skal ha en Høyre-regjering, som i utgangspunktet er styrt av Frp – kan man ikke da likegodt stemme Frp ?

Om man ikke ønsker en Frp-regjering, er det jo meningsløst å stemme både på Høyre og Frp ? Eller ?

En måling utført av Norfakta for Nationen og Klassekampen sender Høyre opp hele 2,1 prosentpoeng til 14,9 prosents oppslutning.

– Det er jo hyggelig å høre, dette er jo av de målingene vi har ligget lavest på. Jeg tror framgangen skyldes at vi har vært klare på at vi vil inngå et borgerlig samarbeid. Samtidig har vi snakket tydelig om de viktigste sakene våre, sier partileder Erna Solberg.

Borgerlig flertall

I målingen har de borgerlige partiene flertall med 89 av totalt 169 mandater.

Arbeiderpartiet går imidlertid frem med 1,9 prosentpoeng til 33,3 prosents oppslutning, mens Frp går tilsvarende ned til 24,8 prosent. Rødt får 1,1 prosent (-0,2), SV 6,9 prosent (-0,7), Senterpartiet 5 prosent (-0,2), Venstre 5,4 prosent (+0), KrF 6,6 prosent (-1,2), andre partier 1,9 prosent (+0,1).

Ap går også frem på en annen måling offentliggjort mandag: Arbeiderpartiet går her fram 3,3 prosentpoeng og får 32,4 prosent på målingen InFact har gjort for VG. SV går mest tilbake på målingen, som gir klart borgerlig flertall.

 SV går tilbake 2,0 prosentpoeng og får 5,7 prosent på målingen. Fremskrittspartiet får 23,7 prosent, en framgang på 1,8 prosent, og er det eneste av de borgerlige partiene som går fram på målingen. Høyre, KrF og Venstre er i mandater likevel klart større enn Frp, men Ap er i sin tur alene større enn de tre partiene.

 – Dersom dette blir valgresultatet, kommer vi til å stille mistillitsforslag mot regjeringen. Da blir det opp til Frp å velge om de vil ha H, KrF og Venstre eller Ap i regjering, sier venstreleder Lars Sponheim til VG. Les mer her

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i politikk og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s