Litt valgfundering

Idag er det visstnok mulig å ta med seg valgkortet for å stemme. På Egge skole foregår selve «innveiingen». Inn i et lite avlukke, bestemme seg, og levere. På 1-2-3 har du tatt et valg som kan prege Norge i flere generasjoner fremover. Det drar seg til. Imorgen natt er det over. Og om vi får et skifte, er jeg slett ikke sikker på. Det eneste jeg er sikker på, er at Siv Jensen ikke blir statsminister. Det blir Erna eller Jens. Mest sannsynlig Jens.

Det skrives enormt i disse dager. Artikler skrives for å sverte politikere. Dagen før sjebnedagen. Og for noen dreier det seg om en godt betalt Stortingsjobb eller ei. For de mest profilerte politikerne, dreier det seg om å bli historisk. Å bli statsminister, er ikke alle forunt. Og når man tenker på det, er ikke Jonas Gahr Støre lenger utenriksminister, om Erna skulle ende opp som statsminister. Kristin Halvorsen er ikke lenger finansminister, og det skulle ikke forundre meg om hun ikke lenger er partileder heller. Det er mange sjebner som avgjøres de neste 24 timene.

Akkurat idag er det mulig å lese om noen virkelig saftige lekkerbiskener – som faktisk kan være med å påvirke valget:

Skammelig av Siv Jensen

Egentlig begynner jeg å bli grundig lei av valg 2009. Det er få store saker, det er mer et spill om hvilke forhandlinger som blir utslagsgivende når det skal skapes enighet om hvilken statsminister vi skal ha. Vinner de rød-grønne, så er saken klar. Vinner de andre, er det slett ikke helt enkelt. Det blir jo da Erna, om ikke Erna snur i døren og blir plutselig og helt uforutsett enig med Frp. Da blir ikke Venstre med. Om ikke de også snur i siste liten for å få en plass i regjering. Det skulle ikke forundre meg. Dog er det noe med,  at man vet hva man har, men ikke hva man får. Det vet vi med Jens. Han er flink. Kanskje – utenom Støre – den beste politikeren vi har.

Omlegging av energipolitikken v/Sponheim

Også tenker jeg av og til: Spiller det noen rolle hvilken regjering vi har ? Når man kan regjere med bortimot ubegrensede mengde penger, – er nok prioriteringene enklere, enn om det ikke var penger. Det mangler visstnok penger overalt. Det er mange som har for lite av alt, ikke minst i kommunene. Men det er fordi det er lite effektivt, og fordi ambisjonene og løftene har vært for store. Det hele henger av og til ikke på greip.

Ingen forandring uten Frp

I denne valgkampen diskuteres for det meste de store løftene. Hvilke kurs og endringer som skal foretas. Det drøftes lite hvordan man har tenkt å drive et sjukehus bedre, ta imot flere pasienter og samtidig redusere utgiftene med 30%. Jeg begriper ikke at det skal gå an. Og det gjør ikke sykehus-ledelsene heller. Samtidig diskuterer man om man  skal finansiere fotball-EM, kaste noen milliarder ut vinduet – samtidig som det allerede er blitt bestemt at Holmenkollen kommer til å koste hundrevis av millioner mer enn beregnet ?  Vi har de siste dagene sett at politiet prioriterer å bøtelegge syklister som sykler på rødt lys med 8 tjenestemenn på dagtid, mens man rykker ikke ut på nødmelding når en ungdomsgjeng bryter seg inn på en privatfest, i en privatobolig – og gir foreldre bank ?

Slike saker føyer seg inn i rekken av håpløse prioriteringer. Noen skyldes lite penger. Noe skyldes dårlige planer. Og noe skyldes at man slipper unna med alt mellom himmel og jord i dette landet. Hvordan kan man i samme åndedrett forsvare at en hoppbakke koster mer penger enn  å kunne behandle noen tusen pasienter på en bedre måte ? At tingene ikke har med hverandre å gjøre ? At det ene er sport og kultur, og det andre helsevesen ? Ikke snakk om at slike dusteforklaringer, kan bortforklare det faktum at dette dreier seg om dårlige prioriteringer.

Vel, nok syt om dårlige byråkrater, elendige politikere og min manglende forståelse for at ting er som de er. Noen ganger det bare slik.

Ønsker alle et godt valg !

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s