Å gå er ikke trening lenger !

Ifølge forskere ved NTNU er 10.000 skritt om dagen en ineffektiv bruk av treningstid. –Mange rusler rundt og tror det gir dem helsegevinst. Men det er høy intensitet og økt puls som teller, sier de.

Høsten 2006 skapte Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) folkevandring da de lanserte sin kampanje «Hvert skritt teller». Kjendiser, politikere og bedrifter kastet seg inn i kampen for bedre helse, og den lille skrittmåleren ble en bestselger med over 250.000 solgte i løpet av få måneder.

Nå får den vellykkede kampanjen kritikk fra medisinsk hold.  Ifølge forskere ved medisinsk fakultet på NTNU kan 10.000 skritt om dagen være en svært ineffektiv og lite helsefremmende måte å trene på. Les mer her

Dette er jo ingen bombe overhodet. Men som artikkelen viser, strides det i forskermiljøer om litt er bedre enn ingenting, eller om å gå er å anse som trening i det hele tatt. Det henger jo sammen med hva man ønsker å forbedre, tenker jeg. Skal du øke kondisjonen, må du trene på kondisjonen – altså foreta en form for trening, der du puster godt, øker pulsen og anstrenger deg utover det du pleier å gjøre. Det gjelder lite å gå i samme tralten som du pleier, ikke engang av om du gjør det oftere.

Allikevel er jo det å bevege seg sunt, spesielt om alternativet er å ikke bevege seg i det hele tatt. For min del tror jeg ikke det er alternativet for folk flest. Fantasien har også litt med saken å gjøre. Om man kan spasere 2 dager i uken, kan man også gjøre noe annet eller variere gåingen – for å øke helseeffekten.

Å spasere en tur, i det fine været – for å få frisk luft, tror jeg ikke bør defineres som trening engang. Å derimot gjøre det samme, samtidig som du går i bratte bakker og kjenner både svette, pust og beinmuskulaturen får kjørt seg litt – altså litt utover det man pleier, – ja, da har det en helseeffekt på mange områder samtidig. Når jeg er ute å sykler, ser jeg ofte mennesker som er ute og trener. Årsaken til at jeg tror de trener, er at de har treningstøy på. Men de gjør ingenting som gjør at dem er i nærheten av å svette. Eller puste tungt. Eller kjenne det i beina dagen etterpå. Og jeg lurer på hvorfor de da trener ? Det kan hende de gjør, fordi de ikke vet bedre. Eller orker.

God trening !

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Tull og tøys og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s