Er ikke fotballspillere i Norge verdt lønna ?

GULSKOGEN (Dagbladet): Å sette tæring etter næring har blitt et mantra i norsk fotball med flere tippeligaklubber som lever på kreditorers og stadig mindre betalingsvillige investorers nåde.

Strømsgodset så tidlig faresignalene av at bobla norsk toppfotball har befunnet seg i de siste årene, kom til å sprekke på et eller annet tidspunkt, som en konsekvens av den globale finanskrisa.

Godset

Derfor ble også et lønnskutt på 10 prosent blant spillere, støtteapparat og administrasjon implementert smidig og stille – uten at partene førte forhandlinger seg imellom i avisene og i tv-kanalene, som man så eksempler på i andre klubber.

Brev til Berntzen
Fellesskapsfølelsen og samholdet er sterkt på klubbhuset på Gulskogen utenfor Drammen sentrum. Administrerende direktør Tom Berntzen fikk seg likevel en overraskelse da han nylig fant et langt brev ført i pennen av klubbkaptein Alexander Aas (31) på skrivebordet sitt.

Aas er en av de best betalte spillerne i Strømsgodset. Det ønsket han å ta konsekvensene av. Derfor ba han Berntzen – i skriftlig form – om en ny kontrakt med kraftig lønnsreduksjon.Det var noe mannen med åtte landskamper for Norge hadde overveid lenge – helt siden han fikk entydige signaler på at klubben ønsket å satse på ham i årene framover.

 

– Med den kontrakten jeg hadde, fikk jeg lyst til å skrive et langt brev til klubben og fortelle at jeg syntes klubben ble drevet fornuftig, men at lønna mi måtte ned for at vi skulle komme oss ned på et mer edruelig lønnsnivå. De var ikke så vanskelige å be da en spiller kom til klubben og ba om å gå ned i lønn. Det var tross alt snakk om betydelige beløp. Den kontrakten jeg har skrevet under på nå, innebærer at at jeg går ned mellom 35 og 37 prosent i lønn, sier Aas til Dagbladet. Les mer her

Dette er jo forsåvidt prisverdig, spesielt når man vet hva en slik spiller tjener. Dette er ikke en toppspiller i eliteserien. Han er best betalt i Godset, men det betyr lite i denne sammenheng. La oss anta han går ned rundt kr. 400.000 i lønn. På bakgrunn av at dette kan være mellom 35% og 37%, – er det i særdeleshet prisverdig. Det er det forsåvidt om han tjener noe mer også. Denne spilleren tjener ikke 5-10 millioner. Han skal også betale regninger, bo et sted, ha en bil og betjene sine utgifter.

Allikevel er dette en merkelig vei å gå. Klubben har gitt ham en lønn basert på hva markedet er villig til å betale. Man kan alltid synes at en fotballspiller gjør en totalt unyttig ting, og dermed burde få lavere lønn. Men slik virker ikke markedet. En sykepleier tjener for lite, en fotballspiller for mye. Nei, slik er det ikke. Med noen unntak tjener folk flest det markedet er villig til å betale for dem.

Så kommer vi jo til kjernen. Spørsmålet må ha 2 svar. Enten har Godset blitt revet med og gitt mer lønn enn markedet som som sådan er villig til å betale en spiller som Aas. Eller så er lønnen riktig. Om den er riktig er det forsåvidt fremdeles prisverdig, men det av andre årsaker. Nemlig at Godset har havnet i pengetrøbbel som de fleste andre klubber i Norge. Og det skyldes ene og alene dem selv. Allikevel er det lett å sitte på sidelinjen å påstå at dette er dårlig drift. Det er det kanskje ikke. Det er et resultat av et skakk-kjørt økonomisk bilde som har preget eliteserien i flere år. Næring etter tæring er lett å snakke om, men ikke om du ønsker å være en eliteserie-klubb. Da må du ha de noen av de beste spillerne i stallen. Selv ikke treneren i Godset kan lage gull av gråstein i hvert eneste tilfelle. Sånn er det bare ikke.

Det blir spennende å se om Aas opptreden gir den effekten som er ønskelig. Nemlig at samtlige spillere ofrer noe. Og da lurer jeg på hvor lenge det varer ? Er det da slik at økonomien til eliteserieklubber vil endre seg betrakelig de neste årene ? Neppe. Hva skjer om flere går ned i lønn – øker eller minsker verdien på spillerne da ? Det som er helt sikkert er jo at spillerne lettere går til andre klubber, spesielt halvdårlige klubber i utlandet hvor lønningen er høyere. Man blør ikke penger, – selv for klubben i sitt hjerte – i all evighet.

Spørsmålet om dette blir ris til egen bak, – er vanskelig å si. Tiltrekker man nok talenter ? Vil flere velge å gjøre noe annet når lønningene går ned ? På sikt kan lavere lønninger bety dårligere kvalitet på eliteserien. Det blir spennende. Mer inntekter og større publikum, blir det garantert ikke på kort sikt.

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s