Bonsai treet

Bonsai er kunsten å dyrke små trær i dekorative potter. De Kinesiske tegnende for Bonsai, som forøvrig er de samme på Japansk, betyr rett oversatt » Tre i en potte » Kunsten å dyrke Bonsai har sitt opphav i Kina ca. 200 år før Kr.   Kunsten å dyrke Bonsai ble overført til Japan av en munk omkring 1100 tallet, hvor det er blitt utviklet til hva det er i dag. Å fremelske en Bonsai er å skape et kunstverk – men i motsetning til f.eks. et maleri, som er statisk, så er et Bonsai mesterverk dynamisk, og i kontinuerlig forandring med sin vekst. Treet er levende, og arbeidet med å forme det, varer hele dets liv, for kunstnerens hånd sees – på godt og ondt – i alle treets detaljer.

bonsai-gran

Før dere kaster dere ut i det er det et par advarsler jeg gjerne vil gi nykommeren som kanskje hjelper deg til å forberede deg bedre om til hva du har i vente.

  • Du vil gjøre feil. Mange feil. Alle gjør det. Mange gjør det hele tiden.
  • Du vil komme til å drepe trær ( dessverre ) Dette er et trist faktum, men en del av leken spesiellt når du begynner. Du driver med levende ting, og du må respektere det. Prøv å forstå hvorfor hvert enkelt tre dør og hva som kan gjøres for å forhindre det ved neste kors vei. Lær av dine feil og gjør ditt beste for å forhindre dem i fremtiden.
  • Prøv å begrense deg til noen få sorter planter. Hvert tre er forskjellig. På samme måte er hver tresort også forskjellig. Alm har forskjellige krav enn Einer, som igjen har andre krav enn Lerk, og så videre. Lær deg til å ta vare på et par forskjellige tresorter, og øk samlingen ut i fra det.
  • Finn en klubb eller organisasjon i nærheten og bli medlem. Dette er uten tvil den beste måten å lære seg Bonsai. Folk i klubber har i følge mine erfaringer alltid vært villige til å hjelpe nybegynnere, og veldig entusiastiske i sin støtte. Det er en bra måte å lære på (de fleste klubbene arrangerer workshops, kurs, har gjestetalere, og har til og med utstillinger) og for å se mer erfarne medlemmers trær.
  • Og kanskje det viktigste av alt, forstå at når du setter et tre i en potte forplikter du deg til å ta vare på det. Du kan ikke bare ignorere det, da vil det dø. Bonsai er et ansvar like mye som en hobby. Hvis du praktiserer Bonsai med kjærlighet og tålmodighet, er belønningene gigantiske.
  • Til slutt, nesten ingenting ved Bonsai er raskt gjennomført. Forvent at dine trær utvikler seg over flere år, til og med tiår. Det kan være ti år (eller enda lenger) før din plante vil være Bonsai. Ikke mist motet for det, men tenk på det som en del av opplevelsen.
  • Men… hvis du ikke har tid til å vente så kan en jo alltid besøke Bonsai Art og kjøpe en ferdig Bonsai.

 I motsetning til den vanlige oppfatningen er ikke Bonsai kunsten å hindre et tres vekst. Tegnene for «Bonsai» oversettes til «potte» og «til tre.» Derfor kan man si at Bonsai er kunsten å dyrke trær i en beholder (vanligvis en potte eller en skål) for å simulere bestemte miljømessige forhold som f.eks høy alder, ekstreme værforhold, vridd og forvrengt form, landskap, eller andre faktorer. Derfor er en Bonsai formet og inspirert av naturen.

Ideen bak Bonsai er å gjenskape noen av naturens mest slående og billed skjønne virkninger på trær som blir redusert i skalastørrelse. Når du tar opp Bonsai som hobby begynner du på en opplevelse som vil utvikle din horisont på tall løse måter. Du vil nok få en ny form for naturforståelse, og finne gleder ved naturen som var skjult for deg, du begynner kanskje å se på busker og trær på en ny måte. Du vil garantert ta deg selv i å se på alle de «verste stedene» i dine lokale gartnerier, og se på planter som de fleste ikke ville se to ganger på. Hvordan Bonsai kunsten vil forandre deg er like uforutsigbar som naturen selv, men vær sikker på en ting; Bonsai kommer til å forandre måten du ser på naturen. Les resten her

Nyttige lenker:

Vakrehager.no

The Bonsai dictionary

Bonsai butikken

Norsk Bonsai selskap


Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kjekt å vite og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s