Norges gullbeholdning

Norges gullbeholdning(reserver) ble solgt i 2004. Ca 33 tonn gull ble solgt for ca 1,5 milliard Norske kroner. Noen gullmynter og noen få gullbarrer er beholdt for utstilling. Siden den gang har verdien økt 3 ganger fra ca 330 dollar pr unse til 930 dollar pr unse.Det var dette gullet som folk og militære ofret livet for under siste verdenskrig. Flere byer ble tilmed teppebombet av Tyskerne i deres iver etter å få fatt i dette gullet dengang.

gullbarrer

Såvidt meg bekjent, reflekterte gullbeholdingen en viktig faktor overfor nasjonens antall penger i omløp. Gull har som kjent en universell selvjusterende verdi eller etterspørsel. Slik har det vært siden tidenes morgen, og slik tror jeg det vil være til tidenes kveld.

gold-bars

Imidlertid har dagens økonomer og politikere valgt å forholde seg til andre faktorer med relativ verdi mht. antall penger i omløp, – nå er jo dagens penger også mer eller mindre virtuelle i vår computer og internett-verden, samt bruk av kort. Det kan imidlertid synes som om de ikke har tatt høyde for at det kan bli dårlige tider, destabiliserende forhold eller krig igjen. Norsk forsvar legger de jo også ned, muligens i henhold til samme ressonnement. – De som evner å ta lærdom av verdenshistorien ser det annerledes, om enn i et noe lengre tidsperspektiv.

Gold-Card

Nå i dagens samfunn kan en daglig lese om bidrag til diverse formål der staten bidrar med flere hundrede millioner eller flere milliarder kroner, – mens de fleste av oss ikke evner å fatte hva disse beløpene representerer, pytt,pytt, – og blar videre til sportsidene. For å lettere å bli bevisst på hva en milliard Norske kroner er verd, – kan en relatere til gull der mange av oss har et forhold til.

En milliard Norske kroner = ca 6,2 tonn gull Februar 2008-verdi,

1 kg. gull = ca kr 163000,00 Februar 2008-verdi.

I nøden spiser fanden fluer, blir det sagt, – og i dårlige tider, kan en kjøpe hvem som helst, og hva som helst, – for gull.

Hvorfor solgte Norges gullbeholdning i 2004, – og hvem kjøpte gullet? Salgsprisen på en og halv milliard er jo ikke værre enn at Røkke, Spetalen eller Rimi-Hagen kan legge pengene på bordet på timen?

aksjebrev%20salten%20ds-selskap

I dagens moderne verden med computere, internett, kredittkort, betalingskort etc., – er det ikke bare penger som er «noe virtuelle», men også i høyeste grad aksjer og fond som omtrent kun er «noe virtuelle». Kanskje det hadde vært lurt å beholde gullreservene som tross alt er virkelige og har en fundamental verdi. Kanskje det heller hadde vært lurt å fordele olje/gass-aksjer og fond med å øke Norges gullreserver? Hvem vet når destabiliserende forhold/krig kommer næremere enn vi liker? Kanskje det tilmed kan komme dårlige tider en gang i fremtiden? Pytt,pytt, – hvor var nå disse sportsidene igjen!

Skrevet av:

Bjørn Arild Ovesen

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Tull og tøys og merket med . Bokmerk permalenken.

3 svar til Norges gullbeholdning

 1. andreas sier:

  vel sett i forhold til budsjettene/kostnadene til Norge , så er nok dette ikke av stor betydning.. skulle verden bryte sammen økonomisk så hadde denne mengden gull ikke hjulpet mye…..

  Men som symblsk verdi er det noe annet….

 2. Dag Dietrich sier:

  Så nettopp på gullprisen og kan konstantere at salget i 2004, samenlignet med prisen på gull pr dato 22/6-11, har gitt et tap på ca 7,473 milliarder kroner. Jippy !!

  Dag Dietrich

 3. Tilbaketråkk: Oljefondet | Siste Skanse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s