Resturant-tips

TI BUD TIL DEG SOM VIL SPISE GODT: Av Yngve Ekeren

1. Meld din ankomst. Når du ringer og bestiller bord må du fortelle hvem dere er, eventuelt om dere feirer noe. Si at du har hørt godt om stedet og gleder deg. Opplysninger om gjestene blir alltid notert i “boka”, som leses av kjøkkensjef, kokker og servitører den dagen dere kommer. På bra steder fikser kjøkkensjefen alltid en overraskelse til fx jubilanten (kommer ikke på regningen).

2. Vær hyggelig. Restaurantfolk er ikke snobber, de er arbeidsfolk, og liker heller ikke snobber. Vær mest mulig på likefot og vis respekt på en jovial måte. 

3. Antyd hvor mye penger du vil bruke. Vær realistisk og si omtrent hva dere har å rutte med. Da tilpasser kjøkkenet nemlig opplegget til det og leverer det beste de har i den rammen. Si for eksempel at dere vil ha “full behandling” for en tusenlapp per pers. Da er dere drømmegjester, og behandles deretter.

4. Avtal helst på forhånd hva dere vil spise. Spør restauranten hva det kan ligge an til av mat den aktuelle dagen. Hvis de ikke vet, ring tilbake. Mest og best mat får du alltid ved å bestille en fast meny. Og si for guds skyld fra om noen i laget har spesielle behov, er veggis, allergiker osv.

5. Bli enige om å spise noenlunde det samme. Et selskap på fire bør bestrebe seg på å velge den samme maten. Er dere åtte bør minst halvparten spise det samme. Et selskap på åtte som bestiller åtte ulike retter fra a la carte-menyen lager et helvete på kjøkkenet. Kokken kan komme til å hate dere, servitøren likeså. Bare idioter bestiller hver sin rett. “Dagens” meny er alltid best.

6. Lytt til erfarne vinkelnere. Men ikke la en amatør forlede deg til å tro at en vin passer til flere retter, det gjør den ikke. Vit at hvitvin alltid er lavere priset enn rødvin. Bestill gjerne glass. Vær entusiastisk om vinen er god, da vanker det påfyll som aldri noteres. Dropp for-drink, bestill heller en musserende som ofte går til forretten også.

7. Si fra på forhånd når du vil ut og røyke. Da kan de tilpasse. Det er en fornærmelse når kelneren kommer med maten, så er gjesten plutselig borte. (På Bagatelle og andre førsteklasses steder får kjøkkenet også beskjed om hvilke gjester som går på do og når de kommer tilbake! Ikke sitt for lenge.) Og ikke la røykpakker og annet ræl ligge på bordet, det er disrepekt. Og forresten, restaurantfolk hater folk som sitter og tekster.

8. Flørt deg vei. Vær grei med servitøren og oppfør deg som om du flørter med kjøkkensjefen via henne. Servitører elsker å bringe hyggelige tilbakemeldinger til kjøkkenet, for da blir de selv behandlet bedre av den tyranniske kjøkkensjefen. Si: Åh, den hjortemadaljongen var det beste jeg har smakt! Du tror ikke kokken har en ekstra-smak på lur, vel? Blunk, blunk. Da blir du snart en kjæledegge som får alt du vil – uten å betale.

9. Vær forberedt på regningen og spør om tipsing. Avtal på forhånd hvem som skal ta regningen. Sørg eventuelt for at alle har penger. Bli enige om tips fra bordet, ikke hver enkelt. Finn tidlig, helst før maten, ut hvordan tipsen fordeles. På gode steder deles tipsen mellom restaurant og kjøkken. Hvis ikke, insister på det. Det får kokkene vite, og de gir mer tilbake. Et glatt oppgjør med blide gjester gjør gjerne at betjeningen hiver en ekstra godbit i hatten før dere går.

10. Be om “doggy bag”.  Ikke vær sjenert! Kokken vil elske deg, for han hater jo å se mesterverket gå i søpla. Det er restaurantens stolteste øyeblikk når en fornøyd gjest går ut døren med restene i hånden. Så ikke bli overrasket om du får en ekstrapremie i posen

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Tull og tøys og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s