Need to know about fish

Den over tre meter lange hvithaien var nesten bitt i to. Trolig har den blitt sittende fast i nettet som skal holde hai unna strendene og deretter blitt angrepet av en monsterhai. VG Nett har fått tilgang til det dramatiske bildet av fiskerimyndighetene i den australske delstaten Queensland.

– Eksperter tror at den må ha blitt angrepet av en minst fem meter lang hvithai for å få disse skadene, sier fiskeriminister Tim Mulherin. Les mer her

Dette er et skremmende bilde og man kan bare tenke seg hva som finnes i de største havene. Bittet er rimelig rent og tatt i et jafs og det er ikke sjanse for jeg noengang kommer til å svømme i havet utenfor Australia – noensinne. 
  kjempehai

Hvithaien (Carcharodon carchariaser) er den største rovfisken vi finner i havet, og bare navnet er nok til å spre frykt. Den finnes i alle verdenshav, og trives i kystnære områder der vannet ikke er for varmt. Den foretrekker temperaturer på mellom 12 og 24 grader.

En stor og voksen hvithai kan bli drøyt seks meter lang, og den veier da omlag to tonn. Hunnene blir størst, men de fleste hvithaier er drøyt fire meter lange. Selv om hvithaien ofte beiter i temperert farvann, finner vi den ikke i Norge. Hvithaien tilhører en egen slekt (Caracharodon), men vi finner en nær slektning i norske farvann; håbrannen.

Hvithaien er helt hvit på undersiden. Dette gjør den vanskelig å få øye på for byttedyr som befinner seg under haien. Ryggpartiet er mørkt, og gjør den vanskelig å få øye på for dem som befinner seg over haien. De sylskarpe tennene vokser i rekker, innenfra og utover. Når hvithaien mister en tann, erstattes den av den neste i rekken. Tennene fungerer som et sagblad når hvithaien rister byttet.

Hvithaien er altetende. Den spiser mye fisk, men tar også sjøpattedyr (se filmklippet nederst) og sjøfugl. I filmklippet ser du (i ord og bilder) en stor hvithai i aksjon. På de fleste bilder fremstilles hvithaien som et livsfarlig monster, men mennesker står ikke på hvithaiens naturlige meny. Er man på feil plass til feil tid, hender det likevel at mennesker blir angrepet. Det samme gjelder to andre store haiarter; tigerhai og oksehai

hvithai

Historien om Mega-haien

Megahaien er altså ikke noen fantasi, men vitenskaps-mennene sier at den døde ut for millioner av år siden. Noen er ikke enige. Den verdensberømte forfatteren Zane Grey, en lidenskapelig sportsfisker som reiste jorden rundt for å hale opp størst mulig fisk, så sin første megahai ved atollen Rangiroa i Tuamotoøyene, Fransk Polynesia, i 1928.
   – En gul- og grønnaktig hai med et firkantet hode, en diger finne og noen få hvite flekker. Mye lenger enn båten min – mellom 35 og 40 fot, sa Zane Grey, og ble støttet i beskrivelsen av sønnen og noen fiskere fra New Zealand som var med på turen.
   Far og sønn klarte å være på rett tid og sted en gang til, om bord i S/S Manganui, på vei til San Francisco etter en fisketur til Tahiti i 1933. Ved Rangiroa nok en gang, men denne gangen var megahaien enda større, minst 40-50 fot. Les mer her

Ikke største fisken allikevel ?

Hvis vi holder oss strengt til fisker og ikke havlevende pattedyr, er det Hvalhaien (Rhincodon typus) som har rekorden for største fisk.
Denne planktonspisende kjempen finnes i de varmere delene av Atlanterhavet, Stillehavet og Det indiske hav. Det største vitenskapelig bekreftede eksemplaret ble tatt i 1978 og var 12,65 meter langt.

whaleshark

På den andre siden av skalaen er det tre små fisker som kanskje ikke stikker seg ut, men som konkurrerer om tittelen minste fisk.
Ferskvannsfisken Pygme-goby (Pandaka pygmae) er en fargeløs, nesten gjennomsiktig fisk som lever i elvene på Luzon på Fillippinene. Hannene er mellom 7,5 og 9,9 millimeter lange og veier 4 til 5 milligram (5/1000 g).

smallestfish

I saltvann var den minste fiskearten frem til juli 2004 Dverg-gobyen (Trimmaton nanus), som har en gjennomsnittslengde på 8,6 mm for hanner og 8,9 mm for hunner. Da ble imidlertid Stout Infantfish (Schindleria brevipinguis) tatt utenfor Lizard Island ved Store barriererev i Australia. Det største eksemplaret var en gravid hunn på 8,4 mm som veide 1 milligram! Alle eksemplarene av fisken er tatt rundt Lizard Island, men en antar at utbredelsen er større enn det, selv om lite ennå er kjent om denne minifisken — som er det korteste virveldyret vi kjenner til.

Stout_Infantfish_cm1

Verdens rareste fisk ?

Månefisk, også kalt klumpfisk, er en art av store og saktesvømmende fisk med en særegen kroppsform, som er svært høy i forhold til lengden.

Den kan bli opptil 3,5 meter lang og veie over 2 300 kg. Rygg- og gattfinnen ligner på ror. Halefinnen har ingen smal base, men går direkte ut fra kroppen i linje med bakkanten på rygg- og gattfinnen. Munnen er liten, brystfinnene er små, og bukfinnene mangler. Fargen er normalt gråbrun, men kan raskt veksle mellom ulike nyanser.

månefisk

Månefisken spiser stort sett maneter, men også planter og småfisk. De sees ofte «flytende» nær vannoverflaten hvor de varmer seg i solen før de går ned på dypere, kaldere vann for å finne føde.

Under gyting sprer månefisken enorme mengder rogn, opptil 300 millioner egg.

Styggeste fisker ?

I denne kategorien er det litt å velge i:

260px-Stygg_fisk_veldig_stygg

 

398032677_dfab408834

 

Breiflabb

 

Verdens desidert sunneste fisk om du skal spise den:

Makrell er en pelagisk og hurtigsvømmende fisk. Den er utbredt i Nordøst-Atlanteren fra Nordvest-Afrika til Barentshavet, og vestover i Norskehavet til Island. Den går også inn i Østersjøen. Videre finnes den i Middelhavet og Svartehavet.

Utbredelse og biologi

Makrellen i europeiske farvann forvaltes som én bestand, nordøstatlantisk makrell, som består av tre gytekomponenter: nordsjømakrell som gyter sentralt i Nordsjøen og Skagerrak (mai-juli), vestlig makrell som gyter vest av Irland og De britiske øyer (mars-juli) og sørlig makrell som gyter i spanske og portugisiske farvann (februar-mai).

makrellXRandem_858_1160675250_1160675265

Makrellen gyter i overflatelaget. Larvene måler 3,5mm ved klekking og vokser til ca 20 cm allerede samme høst. Makrellen mangler svømmeblære og må svømme hele tiden for ikke å synke. Den er en typisk planktonspiser og svømmer med åpen menn for å sile plankton med gjellene. Den spiser også fiskelarver og småfisk. Makrellen er varmekjær og foretrekker temperaturer på over 6°C. Den blir kjønnsmoden ved ca 30 cm.
Den kjønnsmodne del av nordsjøbestanden, som makrellen ved norskekysten hovedsakelig tilhører, overvintrer utenfor Vestlandet og i den ytre del av Norskerenna nord til Vikingbanken.

Hvorfor bør du spise fisk?

Vi mennesker blir hva vi spiser. Sørger vi for å få i oss to middager i uken med fet fisk og tar en skje tran hver morgen, er vi mindre disponert for både hjerte- og sykdom, leddgikt, psoriasis, eksem og visse krefttyper. Dette er godt dokumentert.
En fiskemiddag vil si 150 – 200 g fisk. Et alternativ til middagen er sardiner, makrell i tomat eller tunfisk i boks som pålegg. En skive daglig med slikt pålegg erstatter et fiskemåltid i uken.
– Hva med mager fisk?
– Mager fisk inneholder også litt omega-3 fettsyrer, men ikke tilstrekkelig til å erstatte den fete fisken. Hovedpoenget ved å spise mager fisk er at den erstatter usunn mat.
– Hvor viktig er det å få i seg omega-3 fettsyrer hver dag?
– En fiskefri ferie kan vi godt leve med. Det er gjennomsnittet over måneder og år som teller.
Oppdrettsfisk
– Skal vi få i oss tilstrekkelig med fet fisk kan vi ikke unngå oppdrettsfisk. Mange er skeptiske til næringsverdien i denne fisken. Kan vi stole på at den inneholder så mye omega-3 fettsyrer som villfisk?
– Stort sett er det mye omega-3 fettsyrer i oppdrettsfisk. I det hele tatt er den idag helsemessig like bra som villfisk. Men hva den kan komme til å bli i fremtiden er ikke godt å si. Oppdrettsfisken blir også hva den spiser, og oppdretterne kan forme den som de vil. Så lenge foret er rikt på omega-3 fettsyrer, er det ingen fare. Men blir verdenshavene tomme for fiskefor, eller det blir altfor dyrt, kan vi risikere å ende opp med et fiskefor som gjør fisken til det man kan kalle margarinlaks uten innhold av tilstrekkelig omega-3 fettsyrer.

Fiskefett
Blant de stoffene som kan virke gunstig både på kreft og hjerte-karsykdommer, er Omega 3 og andre fiskefettsyrer. Fiskefett bidrar blant annet til at blodet flyter lettere i årene og har mindre tendens til å danne blodpropp.
– All slags fisk er bra – både fet og mager, oppdrettsfisk og frittsvømmende fisk.
– Fisk kan med fordel benyttes både som pålegg og til middag, anbefaler Graff-Iversen.
Hun viser til at også annen sjømat er bra og gjerne bør inngå oftere i vårt kosthold.
– Pasta med reker, er f.eks. en god og sunn middagsrett.
Ved å bytte ut en del kjøttmåltider med fisk får vi samtidig erstattet en del av dyrefettet med fiskefett, noe som vil ha en god helsevirkning.

Er det farlig å ikke spise fisk ?

Nei, det er ikke farlig å ikke spise fisk.Før hørte man at man fikk Struma av å ikke spise fisk.  Struma skyldes ikke mangel på fisk, men mangel på jod, et halvledende halogen, som finnes naturlig i fisk og skalldyr. Men da jod har vært tilsatt kunstig i bordsalt i nærmere 50 år, regnes struma som sykdom for å være utdødd i Norge.MEN dersom du både unnlater å spise fisk OG unnlater å spise ferdigretter ELLER unnlater å bruke salt med jod i egen matlaging, vil du selvfølgelig få struma, men dette kan trygt anses som et ekstremscenario da de færreste bruker salt uten jod eller unnlater å spise ferdigretter flere ganger i uken.

Da jod kun er et sporstoff i kroppen, holder det lenge med å spise ca 150 gram fisk i uka, eller én boks med makrell i tomat per uke. I tillegg gir da denne boksen med makrell den nødvendige ukentlige mengde med Omega-3 og andre helsebringende naturlige stoffer.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Tull og tøys og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s