0,005% sjanse for å dø av svineinfluensa !

Et fantastisk godt innlegg om svineinfluensa er nå endelig blitt skrevet  !

Tom Staavi`s blogg må bare leses. Her er et utdrag hvor svineinfluensan og det hysteri blir satt i et riktig perspektiv. Når i tillegg Folkehelseinstituttet faktisk bekrefter at det dør årlig rundt 1000 mennesker i Norge av vanlig influensa, bør man begynne å se nærmere på tallene. Etter mitt syn er dette innlegget av Staavi det mest balanserte som er blitt skrevet hittil. Vi trenger å være forsiktige, men ikke hysteriske. Vi må ta inn over oss at det faktisk er farlig å kjøre E18 på vei mot Oslo hver dag også. Sannynligheten for at du kommer til å dø der, er større enn av svineinfluensa. Dette er et paradoks, men også en prognose basert på hva myndighetene i Norge forutser kan skje fremover.

staavi

Større sannsynlighet for å dø i trafikken enn av svineinfluensa. Ta svineinfluensaen alvorlig, følg myndighetenes råd, men frykt ikke. Sjansene for at det skal gå deg svært ille er ørsmå.

Selv om du tilhører en av risikogruppene, kan sjansen for å dø av svineinfluensa sammenlignes med å bli tilfeldig trukket ut av en gruppe på størrelse med innbyggertallet i byer som for eksempel Molde, Harstad, Lillehammer eller Moss. Og det forutsetter at du har fått viruset. Antar vi at halve Norges befolkning vil bli smittet, som er et høyt tall, kan du doble innbyggertallet før det trekkes ut en person.

 Tilhører du ikke en av risikogruppene, kan dødssannsynligheten omlag sammenlignes med at det trekkes ut en person fra en gruppe på størrelse med innbyggertallet i Trondheim, Stavanger eller Bergen. Antar vi igjen at halve befolkningen får viruset på ett eller annet tidspunkt, snakker vi om å trekke ut en tilfeldig person fra innbyggertallet i Oslo.

 Det er alltid mye god trøst å finne i matematikk og sannsynligheter. Særlig hvis noe man er redd for, er svært lite sannsynlig. Slik er det også med svineinfluensa.
Tallene knyttet til antall som har hatt eller har svineinfluensa varierer sterkt. Det siste jeg har lest er at Folkehelseinstituttet anslår at 300 000 har eller har hatt viruset i kroppen. Tallene knyttet til sykehusinnleggelser og døde er derimot sikrere. Nedenfor ser du en tabell som viser sannsynligheter for alvorlig komplikasjoner og død avhengig av hvor mange som allerede har hatt eller som har influensaen. Les mer her

 

 

Antall smittet På sykehus % Døde tot % Ikke risiko %
200 00 88 0,044 % 15 0,008 % 2 0,0010 %
300 000 88 0,029 % 15 0,005 % 2 0,0007 %
400 000 88 0,022 % 15 0,004 % 2 0,0005 %
500 000 88 0,018 % 15 0,003 % 2 0,0004 %

 

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s