En ny verdensorden ?

Tenke seg en virkelig ny verdens-orden. Et samlet politisk ståsted, forpliktelse og vilje til å løse alle problemer i sammen ? Er det mulig ?  En verdensordning hvor det største problemene ble satt på dagsorden fortløpende. Stopp krigen i Afghanistan, regulèr alle markedene, samle inn penger til alle sultende, forèn kreftene til et felles løft for fattige land, lag drikkevann til all verdens befolkning.

Høre jo forsåvidt flott ut. Mer undrende til hvordan forplikelsene kunne bli satt på en mest mulig effektiv måte. EU er er jo en union hvor slike forpliktelser kunne bli satt i system. Hvor alle kunne sette av prosenter av ethvert lands BNP, – til et felles mål pr. gang. Det kan hende det blir slik. Når vi ser finanskrisen og de talene som ble gjort i etterkant av starten på denne, – så det relativt lyst ut i noen uker, – spesielt med tanke på de grepene som skulle bli gjort for å hindre at dette kunne skje igjen. Nå ser det ut som om grepene ikke er iverksatt, og heller ikke kommer til å bli det. Årsaken er nok i hovedsak uenighet og en manglende evne til å ville dra lasset i samme retning. Blir litt som å la hesten passe havresekken. Allikevel er det tegn på at når verden virkelig må, blir det ofte gjort mer enn når den bare bør.

Forurensning og miljø er et godt eksempel. Når man mangler en lik forståelse om at vi faktisk må gjøre noe, blir innsatsen deretter. Den dagen himmelen blir svart og man står til knærne i smeltevann, tenker jeg nok det blir en ordning på saker og ting.

–Troen på at markedet vet best, er nå død. Vi lever nå i multilateralismens tid, ikke noe land er så mektig at det kan løse krisen alene. Men jeg tviler på at vi har tatt alvoret inn over oss: Vi har vært passive med hensyn til reformer, det er stort sett business as usual. Det er en veldig vanskelig verden vi går inn i nå, sa FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan på konferansen i den såkalte Madrid-klubben. Klubben regner seg selv som et kraftverk av ekspertise for dagens politiske ledere.

Ny politikk

Der ba mer enn 30 tidligere statsledere og 70 eksperter fra hele verden om en revolusjonerende, ny verdenspolitikk.

Konferansen ble åpnet av det spanske kongeparet, og blant deltagerne var Italias tidligere statsminister Romano Prodi, Irlands tidligere statsminister Mary Robinson og president for Europaparlamentet Jerzy Buzek, samt en rekke tidligere presidenter fra Latin-Amerika og Afrika. Som eneste skandinav var tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik med.

Kampklare

new-world-order1

Stemningen var både dyster og kampklar, og det manglet ikke store erklæringer.

–Vi lever i slutten av en epoke og begynnelsen på en ny. Nå blir staten sett på som løsningen for å fremme reelle, radikale endringer. Krisen har bekreftet at verden er én stat; en handlekraftig stat som ikke bare regulerer markedet, men som er sterk nok til å fremme demokrati og globalt økonomisk samarbeid, og håndtere problemer som klimaendringer, fattigdom, migrasjon og terrorisme, mente Manuel Chaves, visestatsminister i den spanske regjeringen.

Én verden

Forsamlingen var enig om at markedet må være forutsigbart, og det må overvåkes og reguleres. Flere advarte mot å vende tilbake til proteksjonisme og mindre demokrati, og minnet om diktaturene som fulgte etter den store depresjonen på 1930-tallet.

–Demokrati er det eneste systemet som kan overvinne krisen, sa spanskekongen Juan Carlos til forsamlingen.

Bekymret

Mary Robinson, ekspresident i Irland, tidligere høykommisjonær for menneskerettigheter i FN og visepresident i Madrid-klubben, er bekymret.

–Vi ser gamle vaner vende tilbake, som bankenes utdeling av bonuser. Jeg er bekymret. Det er en fare for at vi får alt om igjen, det virker som vi ikke har tatt noen lærdom av finanskrisen, sier Robinson til Aftenposten. Hun fastslår at gapet mellom rike og fattige land øker.

–Og de rike landene sier de har nok med å redde seg selv nå, sier hun. Fra E24 idag

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til En ny verdensorden ?

  1. SondreB sier:

    Veldig skremmende å lese hva som skjer i utviklingen her. Det er reguleringer av markedet som har først oss inn i den krisen vi er i nå, enda mer reguleringer vil gjøre problemet enda større.

    Gapet mellom rike og fattige øker i total verdi, men de fattige er faktisk de som har høyest prosentmessig vekst. Hvis en fattig øker sin fortjeneste med 10% fra en grunnlønn på 100 000, har personen 110 000,-. Hvis en som tjener 1 millioner øker sin lønn med bare 5%, er dette altså mer enn den fattige. Det er ingen medier som liker å dekke hvor mye utvikling de fattigste i verden har hatt de senere årene, fokuset er fortsatt på de rike. Politikerne burde slutte å fokusere all sin kapasitet på å gjøre de rike fattige og heller fokusere på å gjøre de fattige rike.

    Hva er vitsen med et demokrati hvis man ikke har et liberalt demokrati, hvor alle skal ha grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet, likestilling og eiendomsrett? Eiendomsrett er retten til selv å bestemme hva man ønsker å gjøre med sine verdier, hvis Kjell Magne Bondevik mener han har rett til å tvinge penger fra min lommebok får han gjøre det over mitt stive og kalde lik.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s