Hva er god etikk ?

Hva er et etisk dilemma ?

Mange av oss sliter med å finne ut av dette med etiske problemstillinger. Hvordan klare å skille etiske dilemma fra juridiske problemstillinger eller mer praktiske anliggender?

Forenklet kan man si at etiske dilemma forekommer i minst to utgaver:

1) Situasjoner der det åpenbart er gode argumenter for å si at handling A er etisk riktig, mens handling B derimot er etisk mindreverdig, men argumentasjonen er ikke slik at man enkelt kan trekke en konklusjon som klart favoriserer en av handlingene. Abort kan ses som eksempel på en slik situasjon.

2) Situasjoner hvor man ut fra en etisk tankegang opplever at man er forpliktet både til å utføre og å la være å utføre handling A. Man befinner seg i en situasjon der visse etiske normer sier at man bør gjøre A. Samtidig er det andre etiske normer som sier at man heller bør velge B. Velger man B, kan man ikke gjøre A. Argumentene for både A og B er solide og veier like tungt. Samme hva man velger, må det bli galt, så å si. Et eksempel kan være kunstig opprettholdelse av livet hos pasienter i langvarig koma.

Av og til lar etiske dilemma seg løse, andre ganger forblir de uløselige, selv etter grundige overveielser. Da ligger utfordringen i likevel å våge å handle, slik at etiske dilemma ikke også fører til handlingslammelse.

Kjersti Bakken, leder av Etikkrådet

Eksempler på etiske dilemmaer:

1. Du skal ansette en ny person i avdelingen. Det står mellom to interne kandidater, som ut fra faglig dyktighet og erfaring står likt. Den ene kandidaten er en person som du også har omgang med privat, og som du kjenner som en sosial og omgjengelig person.

Etter min vurdering er dette et habilitets-spørsmål som kan medføre utfordringer uavhengig av hva du velger å gjøre. Etter mitt syn bør du som skal ansette, erklære deg inhabil, avstå fra å være med i ansettelsesprosessen. Årsak: Velger du ikke den du omgås privat, blir det vanskelig. Velger du den, kan du risikere at vedkommende ikke var så riktig som du hadde tenkt, og da har du en større utfordring.

2. Spørsmålet om abort ved misdannelser

Skal vi ta liv for å verne oss oss selv mot barn med misdannelser og barnets eventuelle fremtidige liv med lavere livskvalitet ? Jeg må si meg enig, avhengig av misdannelsene. Mangler barnet en fot, betyr det mindre. Er barnet sterkt skadd, er det noe annet. Allikevel er dette særdeles vanskelig. Innspill ?

3. At oljefondet investerer penger i porno og våpen.

Å investere i en industri som medfører tvang og død, er etter mitt syn ikke etisk riktig.

4. Et etisk dilemma oppstår for eksempel når en pasient med store smerter trygler legen om hjelp til å begå selvmord. I Norge er det forbudt å gi aktiv dødshjelp, men i enkelte andre land er det lov.

Skal legen her rådgi vedkommende til å reise til et annet land ? Er det etisk riktigere å ta sitt eget liv, fordi man har store smerter. Etter mitt syn bør pasienten velge selv, men det må kvalitetssikres at pasienten er ved sine fulle fem og behandling er umulig.

5. Du finner 24.000 euro i en umerket konvolutt på trikken. Beholder du pengene eller leverer du konvolutten til nærmeste politistasjon ?

Man kan anta – riktig eller uriktig – at dette er penger som stammer fra en kriminell virksomhet. Det er sjelden noen går rundt med så store penger i utenlandsk valuta. Det er enda sjeldnere at de gjør det på trikken. Allikevel kan det være andre sine ærlige penger. Uten at ærligheten nødvendigvis har noe med saken å gjøre. Her bør pengene innleveres til felleskapets beste og returneres til eier, dersom denne melder seg og kan dokumentere/sannsynliggjøre eierskap og fra hvilken virksomhet pengene er tjent/kommet fra.

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s