Om du trenger å bygge en iglo

Snøballer og borger, snømenn, ulike dyr og figurer pryder hager og lekeplasser når snøen er kram. Her får du tips til hvordan du kan bygge en iglo og andre morsomme ting barna kan lage og gjøre i snøen.

Våt, tørr, isete eller hard snø kan benyttes til ulike ting. De fleste unger har ubegrenset fantasi når det gjelder å bygge i snø. Med litt hjelp fra de voksne til de tyngste løftene kan de flotteste byggverk reise seg. Til disse trengs ingen «oppskrift», men vi har likevel valgt å ta med en bruksanvisning på bygging av iglo, da en iglo lett blir en silo dersom man aldri har gjort det før!

Bygging av iglo

 1. Velg ut et flatt område. Sett en stav loddrett i snøen der senteret for igloen skal være. La den bli stående, den vil være et hjelpemiddel under byggingen.
 2. Lag en sirkel i snøen med den andre staven som radius, sirkelen vil markere innsiden av igloen.
 3. Opprett et «blokkverksted» nærmest mulig byggeplassen. Blokkene bør være 20-25 cm tykke, 30-40 cm høye og 60-80 cm lange.
 4. Legg den første ringen med blokker. Det er viktig at alle skjøtene mellom blokkene er jevne og skåret i riktig vinkel, noe du får til ved å sikte saga innover mot staven når du skjærer.
 5. Når grunnmuren er laget, skråskjæres toppen av blokkene jevnt rundt hele sirkelen hvor avslutningen går ned til null. Grunnmuren danner nå begynnelsen på en spiral.
 6. Veggene må helle innover fra starten av. Den riktige hellingen får du ved å sikte mot bunnen av staven i midten når du skråskjærer. For hver sirkel blir hellingen kraftigere og kraftigere, slik at en person etter hvert må stå inne og holde fast den sist lagte blokken. Hvis du ikke skrår nok, vil igloen bli vanskelig å lukke i toppen.
 7. Pass på at skjøtene mellom blokkene ikke kommer rett over hverandre.
 8. De siste par rundene med blokker må bygges og skjæres innenfra. Toppblokka skal låse det hele og må snus og finpusses før den legges på plass.
 9. Kast snø på igloen etter hvert som den bygges. Snøen vil da tette evt. Småhull og få blokkene til å binde seg til hverandre.
 10. Inngangen kan lages på to måter:
  • Skjær et hull i veggen og mur inngangsparti med blokker.
  • Grav en gang som går litt under veggen på igloen.

NB: Dersom inngangen tettes igjen, bør man lage et lite hull i toppen for å slippe ut varmen. Bygging av iglo er tungt arbeid og krever flere voksne, men her er det lett å bli så ivrig at barna glemmes! Dersom det skjer, bør man kanskje vurdere å redusere litt på ambisjonene?

Du trenger:

 • Snøsag (eller en gammel snekkersag)
 • Spade

Les mer hos Turistforeningen

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kjekt å vite og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s