Automatisk statsborgerskap om du gjør noe straffbart i Norge ?

Aftenposten skriver onsdag at utlendinger som kommer til Norge og gjør noe straffbart som gir mer enn ett års fengsel, automatisk blir medlem av folketrygden. Grunnlaget er en lovtolkning som Regjeringen la frem i november. Saken ble tatt opp i Storingets spørretime onsdag formiddag, og justisminister Knut Storberget (Ap) måtte svare. Les mer her.

Jeg skjønner jo godt at folk flest reagerer på dette. Det jeg derimot ikke skjønner, er at det ikke er oppdaget tidligere. Storberget viser handlekraft ? Hallo, hvorfor visste han og departementet det gjelder, at dette ikke var slik i forrige regjeringsperiode ? Hvor mange har allerede opptjent noe de strengt tatt ikke bør få ?

Kanskje de også bør får skattefritak for den ulempen det er å sitte i fengsel ? Eller kanskje få etterbetalt for den lønnen de burde hatt om de ikke hadde sittet inne ? Og kanskje til og med feriepenge-opptjening av fengselslønna ? Jeg synes jaggu meg dem skal få norsk statsborger-skap automatisk om de gjør noe straffbart – det hadde vel vært noe ?

Jeg forsøker å være ironisk, for de som ikke tok det sånn helt med en gang. Makan til honningkrukke av et land vi bor i, skal du lete lenge etter. Det jeg heller ikke forstår, er at ingen oppdaget dette den gang avtalene ble underskrevet ? Har ingen lest dokumentene eller i det minste forsøkt å forstå hvilke avtaler vi inngår ?

Forutsetningen er at de gjør lovbrudd som er så alvorlige at de blir dømt til ett år i fengsel eller mer. Syv av ti straffedømte utledninger soner mer enn ett års straff.

Dersom de gjør noe så alvorlig at straffen blir på minst tre år, får de også rett på grunnpensjon fra de fyller 67 år. Tre års soning utgjør 3/40 grunnpensjon, tilsvarende 455 kroner i måneden.

EØS-statsborgere fra land som for eksempel Litauen, Polen eller Bulgaria vil i tillegg ha krav på å få pengene selv om de forlater Norge.

Dermed må folketrygden regne med å påta seg betydelige helse- og pensjonsutgifter for utenlandske kriminelle.

1001 utenlandske statsborgere sitter nå i januar i norske fengsler, noe som utgjør 32 prosent av alle innsatte.

Krangel om regningen

Bakgrunnen for saken er flere enkeltsaker hvor det har oppstått uenighet om hvilke rettigheter utenlandske fanger har.

Flere har blant annet fått nei til sykehusbehandling som ikke blir oppfattet som akutt eller øyeblikkelig hjelp.

Så sent som mai i fjor slo Regjeringen fast i revidert statsbudsjett at en fange som soner en dom i Norge, ikke får oppholdsgrunnlag i Norge – og dermed ikke er medlem av folketrygden.

I ettertid protesterte embetsverket til daværende helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen og mente arbeids- og inkluderingsministeren burde dekke regningen. Dette har ført til at Regjeringen nå har utredet prinsippspørsmålet om hvilken status utenlandske fanger har og kommet med en ny fortolkning av folketrygdloven.

«Avsoning i norske fengsler i samsvar med rettskraftig dom er ikke å anse som ulovlig opphold. Personer med dommer på 12 måneder eller mer vil derfor være å anse som medlem av folketrygden i henhold til folketrygdloven paragraf 2-1,» skriver Arbeidsdepartementet i en e-post til Aftenposten. Fra Aftenposten.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s