El Bulli – verdens beste resturant ?

Tirsdag annonserte Ferran Adrià at han kommer til å stenge den legendariske restauranten El Bulli i 2012 og 2013.

Restauranten som ligger nord for Barcelona, er sett på som en av verdens beste og mest originale steder å spise. De siste fire siste årene er den blitt kåret til verdens beste restaurant av Restaurant Magazine. – http://www.elbulli.com/

Verdens 10 beste resturanter

To milloner søkere

El Bulli har til nå kun vært åpen seks av årets tolv måneder, med bare en bordsetting til middag.

Når de åpner opp for reservasjoner en gang årlig, har omlag to millioner potensielle gjester søkt på de åtte tusen plassene.

 Forskningslaboratorium(sjekk bilder fra El Bulli her)

Ifølge Financial Times, lovte Adrià at navnet ikke ville forsvinne, og kjøkkenet ville fungere som et forskningslaboratorium under stengningen.

Ifølge Adrià var beslutningen «personlig og profesjonell», og ville gi de ansatte muligheten til å leve normale liv igjen.

«Gjennom denne tiden, vil vi analysere oppskriftene, teknikkene og stilene til El Bulli gjennom de siste 30 årene med kreativ utvikling, og dette vil bli nedtegnet i et detaljert leksikon», sier El Bulli i en pressemelding.

 Kjemiske prosesser i matlaging

Restauranten er ledende innen den molekylære gastronomien, som kort sagt er kombinasjon av moderne vitenskap og matlaging.

Molekylær gastronomi

Begrepet ble først brukt av franske Hervé This, som hevder det er motstridende at vi har vært på Månen, men fremdeles lager mat som i middelalderen.

All matlaging dreier seg selvsagt om kjemi og molekyler, men her skal alle smakene snus og vendes på. Uvante teksturer utforskes, nye redskaper tas i bruk, gamle oppfatninger forkastes.

Typiske kjennetegn er frysetørring av ingredienser og skum med overraskende smaker. Mye bruk av såkalte hydrokolloider, stoffer som danner gelé.

Restauranten El Bulli i Spania er trendens spydspiss, men også Noma i København er blant verdens fremste.

Emnet utforsker de kjemiske prosessene tilknyttet matlagning, der et måltid sees på som et vitenskapelig eksperiment.

I 2008 ga Mesterkokk Heston Blumenthals ut en eksklusiv bok om emnet, som Ferran Adrià var en av pioneerene innen.

Sjokolade-vitenskap

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kjekt å vite og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s