Salt i såret

Det viser en svensk studie utført i samarbeid mellom Sahlgrenska akademin og Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Sverige.

 – Det er alarmerende at unge svenske menn spiser så mye salt, og det må settes inn tiltak.

– Vi kan egentlig bare spekulere på hvilke konsekvenser det høye inntaket vil få for dem senere i livet, i form av hjerte- og karsykdommer og slag, sier klinisk ernæringsprofessor Lena Hulthén ved Sahlgrenska akademin.

Personer som får i seg mye salt, har økt risiko for høyt blodtrykk – og dermed hjerte- og karsykdommer. Nyrene kan også bli skadet av mye salt i kosten.

Nordmenn og svensker har omtrent et like høyt inntak, ifølge Norsk helseinformatikk.

Hvorfor er vanlig bordsalt ikke så sunt? Fordi det inneholder mer natrium enn de sunnere salttypene du får kjøpt i butikken (Seltin, LO-salt og andre).

Salt består for det aller meste av mineralet natrium. Dette mineralet øker blodtrykket. I steinalderen spiste vi trolig mer av andre mineraler som kalium, kalsium og magnesium, og disse tre virker senkende på blodtrykket. Denne viktige balansen har vi ikke i dag.

Hvis du nå tror at du blir kjernesunn hvis du kutter ut ALT salt, tar du feil. For lavt saltinntak er skadelig for både hjertet og hjernen.

En engelsk kvinne ble for eksempel hjerneskadet etter å ha gått på en ekstrem slankekur som skulle rense kroppen. Denne gikk ut på at hun drakk to liter ekstra vann daglig og kuttet ut alt salt. Resultatet ble varig hjerneskade; forandringer i saltbalansen kan nemlig påvirke hjernen.

For mye?

Hvordan finner jeg ut hvor mye salt en matvare inneholder? På pakningen vil mengden være oppgitt i gram, enten som natriumklorid (bordsalt) eller natrium.

Dette er MYE salt: 1,25 g salt

(0,5 g natrium) eller mer pr. 100 gram.

Dette er LITE salt: 0,25 g salt

(0,1 g natrium) eller mindre

pr. 100 gram.
Minst 12 gram daglig

Rundt 100 menn i 20-års alderen deltok i den svenske studien. Forskerne tok urinprøver, og stilte spørsmål om kostholdet.

Analyser viste at de unge herrene inntar minst dobbelt så mye salt som det Verdens helseorganisasjon anbefaler, nemlig maks seks gram om dagen.

I Norge er anbefalingen på fem gram per dag, ifølge Helsedirektoratets nettside, som kan opplyse at nordmenn i snitt får i seg rundt 10 gram daglig, altså dobbelt så mye som det anbefalte. De unge svenskene i studien lå på minst 12 gram daglig.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kjekt å vite og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s