Historien bak Monopol

Monopol er det mestselgende brettspillet i verden. Målet med spillet er å bli den rikeste spilleren, og tvinge de andre spillerne til konkurs ved kjøp, salg og leie av tomter eller gater med hus og hotell. Fra Wikipedia

Utgiveren, Parker Brothers (nå oppkjøpt av Hasbro) holdt lenge på dette som den sannferdige historien om Monopols opphav: Da den arbeidsløse Charles B. Darrow kom til brettspillfabrikantene Parker Brothers med sin nye oppfinnelse i 1934, ville de ikke ha det. De mente spillet var for innviklet. Med hjelp fra en venn som var boktrykker, produserte Darrow 5000 håndlagde versjoner av Monopol. Spillene ble revet bort. Da Darrow troppet opp hos Parker Brothers igjen, sa de ja. Gatene i den amerikanske utgaven er ikke fra Washington eller New York, men Atlantic City. Oppfinner Darrow ferierte nemlig langs Jerseys strender, ikke langt fra Atlantic City.

Sannheten er imidlertid den at Charles Darrow selv hadde kopiert spillet. The Landlord Game, forløperen til Monopol, ble utviklet av Elisabeth Magie allerede i 1904. Dette spillet lot hun venner og bekjente kopiere. Spillet ble meget populært og spredde seg utover USA. Og det var slik Charles Darrow fikk tak i spillet, som han senere presenterte til Parker som sitt eget.

Spillet selges i dag i 80 land, på 26 forskjellige språk. I Norge selges spillet med gater i Oslo; i Storbritannia med gater i London; i Frankrike med gater i Paris. Enkelte nyere versjoner, som Star Wars-utgaven, bruker fiktive steder.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Tull og tøys og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s