Jørgen Skavland

På Næringslivsaften i Drammen Teater stiftet vi fredag bekjentskap med Jørgen Skavland. Jada, broren til Fredrik på Tv`en. Det han hadde foredrag om var derimot interessant. Kort fortalt er foredraget om Helse og at helse ikke er at vi har vondter noe sted, men at helse foregår i hodet.

Vi er verdens rikeste land. Og verdens mest misfornøyde folkeferd. Vi opplever sykdommer vondere enn andre nasjoner. Og vi har som det eneste landet i verden lidelser. Vi er et folkeferd med en folkesjel som gjør at vi er mer misfornøyde, mer kravstore og har mer vondt når vi først er syke – enn våre kontinentale naboer. Og sykefraværet er større. Til tross for. Jo bedre vi har det, jo mer misfornøyde blir vi. Vi er mindre fornøyde, mindre sosiale og har dermed mindre muligheter for å oppnå terapi gjennom våre sosiale liv.

Skavland skriver ut resepter på mer vin, mer gode venner, mer gode samtaler – og mindre legebesøk. Det meste går over av seg selv. Temaet er bra. Og han viser til massevis av undersøkelser. Og massevis av statistisk fakta – som alle underbygger at vi er et folkeferd med misfornøyde, kravstore og grinete skeptikere fulle av pessimissme og vondter. Og det har han helt rett i. Synes iallefall jeg.

Her er litt av foredraget:

I foredraget Frisk nok for livet deler Jørgen Skavlan raust sine erfaringer og betraktninger om livet, helsen og jobben. Foredraget er rett og slett en vaksine mot helsens mistrøsteligheter!

Uten å moralisere eller heve pekefingeren, kretser Skavlan muntert og inspirerende rundt blant annet følgende spørsmål:

  • Hvorfor er vi så misfornøyde – til tross for at Norge flere ganger på rad er kåret til verdens beste land å bo i?
  • Hvorfor har vi inntrykk av at vi har et dårlig helsevesen og helsestell – samtidig som vi lever lenger og er friskere enn noen gang?
  • Hvorfor forholder vi oss til sykdom og plager som lidelse og mistrøsteligheter?
  • Kan vi snakke om dette på en annen måte – og kanskje få et både friskere og bedre liv både hjemme og på jobb?

Skavlan har sin legeutdannelse fra Irland og Norge. I flere år var han kommunelege i Nordland, inntil han ble fastlege i Oslo.
Han er forfatter av bøker og har vært lege i programmet Puls på NRK1.
Han ble kåret til Årets foredragsholder i 2004.

Frisk nok for livet varer normalt mellom 50 og 80 minutter, og fremførelsen baserer seg ofte på oppdragsgivers kjerneverdier og problemstillinger.
Skavlan bruker ikke manuskript, men bruker lyd og bilde som illustrasjon for sine poenger.
Fordi foredraget har denne formen, og hele tiden skifter karakter og innhold, har folk hørt Skavlans foredrag opptil flere ganger – uten å sovne.

Huff da… hvorfor er danskene mer fornøyd ? Hvorfor har svenskene bedre helse ? Er det bare fordi vi ikke kan hygge oss og se lyst på livet eller fordi vi faktisk har det verre når vi har influensa enn våre naboer ?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Tull og tøys og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s