Ikke bare julenissen, isbjørnen er også norsk nå !

DNA-analyse av et eldgammelt isbjørnfossil, gjort av blant annet norske forskere, tegner et bilde av en ung, tilpasningsdyktig art, som kan ha oppstått mye lenger vest enn man tidligere har trodd. Som jeg har trodd lenge. Isbjørnen er norsk ! Jada, men neida..ikke det at jeg har tenkt på dette i det hele tatt. Det mest fantastiske er jo at man faktisk driver og finner ut av dette. Og at det betyr noe. For det gjør det jo, – nemlig å finne ut hvordan ting henger sammen, – hvor stammer vi fra. Iallefall ikke fra isbjørnen. Får jeg mer snø og is rundt meg nå, tror jeg rett og slett man må vurdere å emigrere til varmere strøk, der isbjørn ikke trives.

Isbjørnen skilte lag med brunbjørnen og ble en egen art senere enn mange har trodd – nærmere bestemt for omtrent 150 000 år siden, og ble raskt en kløpper i sitt nye miljø. Det antyder nye DNA-analyser av en fossil isbjørnkjeve fra Svalbard, som kan være så gammel som 130 000 år. Norske forskere ved Naturhistorisk museum i Oslo, sammen med amerikanske forskere, har kartlagt hele det mitokondrielle DNA-et til den gamle arktiske bjørnen. Det er første gang noen har sekvensert så gammelt DNA av denne typen hos pattedyr. Resultatene antyder at dyret ligger svært nær splittepunktet mellom brunbjørn og isbjørn, altså så nære man har kommet å finne en felles stambjørn for de to. Fra Forskning.no – les mer her

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Ikke bare julenissen, isbjørnen er også norsk nå !

  1. Isbjørner er også kjeldene dyr kansje en dag kan en isbjørnen bli et kjerledyr for oss mennesker en dag bli isbjørn fadder og gjør alt du kan for at de små ikke skal dø hilsen Jonas.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s