Å forutsi økonomisk fremtid ?

Høres ut som de var inne på noe. Storbritania er derimot på full kurs mot grekenland, USA, Japan og sikkert flere land også. De låner penger av hverandre, og gjelda øker og øker for alle sammen. Dette er jo ikke gjeld som skal betales tilbake, men bare et spill for å gi staten mer handlekraft (og er ikke bærekraftig. Derfor synes jeg det er passende å kalle statssystemet med en sentralbank for en kreftsvulst). Dette skader markedet veldig mye. Pengevolumet øker fort, og det gjør at seriøse aktører ikke har de ressursene de trenger for å fullføre prosjekter som eller ville vært suksess. Se Ludwig von Mises sitt «master builder»-eksempel. Det som skjer når det kommer ferske penger fra banksystemet er mer enn at det stimulerer vekst, men det stimulerer kjøp uten at det er ressurser til å møte etterspørselen (symptomer er f.eks prisøkninger i enkelte sektorer og idiotiske investeringer som ødelegger for de seriøse). Men spillet må spilles når dette skjer. Det krever at de med penger begynner å spekulere. All betydelig økning i pengevolum leder til uansvarlig oppførsel i forskjellige sektorer (varierer med hvem vei pengene tar).

Kan de virkelig dempe bølgene, eller er bølgene skapt av pengepolitikk? Bølgene har aldri vært så store som når du har sentralbanker. Det var mindre bølger i USA før FED eksisterte, men du hadde Bank of North America og annen pengetrykking. Det eneste rimelige stabile er penger som er låst til virkeligheten.

Hoveddelen av svingingene er ikke skapt av markedsøkonomi, men sentralplanlegging. LITT svinginger blir det alltid, men ikke i nærheten av så kraftig som når du har sentralbank, eller politisk innblanding i penger (at noen får politiske fordeler over andre aktører).

Synkende priser er flott, men da kan du ikke ha voldsmakt som krever at folk får så og så mye lønn. Lønn, altså prisen folk tar for en jobb, må variere med at markedet endrer seg. Det betyr konkurranse, og folk liker å bruke staten for å beskytte seg mot konkurranse, og dermed skade utviklingen og den generelle velferden på sikt. I USA mente mange at dette var et problem når du hadde synkende priser det på 1800-tallet. I virkeligheten gikk det bedre enn noen gang, reallønnen økte, folk fikk det bedre. Dette skjer når du har effektivisering. Yrker SKAL forsvinne når du har utvikling (symptomerer er lavere lønn, og høyere lønn i nye sektorer, noe som bør motivere folk), men da skapes det også nye jobber. Det er ren overtro at et fritt marked gjør folk fattige, eller at det gir en liten rik klikk og mange fattige. Tvert i mot, men korporatisme gjør nettopp dette. Og målet med reguleringer (under progressivismen) var nettopp å blokkere konkurranse, altså hemme utvikling*.

The curious task of economics is to demonstrate to men how little they really know about what they imagine they can design. – F.A. Hayek.
* viser til en som heller godt till venstre her, siden jeg kan høres ut som jeg heller til høyre og derfor i manges øyne må ha svelget masse høyrepropaganda (men selv høyre er «sosialfascister» (eller noe sånt) slik som jeg ser det):
http://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Kolko
He discovered that free enterprise and competition were vibrant and expanding during the first two decades of the twentieth century; meanwhile, corporations reacted to the free market by turning to government to protect their inherent inefficiency from the discipline of market conditions. This behavior is known as corporatism, but Kolko dubbed it «political capitalism.»

Dette er jo fantastisk bra skrevet. Og Forskning.no skal ha all ære – slett ikke meg. Tenk på saken du, så kan det hende du endrer perspektiv !
Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kjekt å vite og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s